weather symbol
30
ΠΕΜ 17/7/25 | 00:40
Εικόνα από περιοχή της Κω όπου ο στρατός είχε αναλάβει την κατασκευή κλειστής δομής μεταναστών. Πηγή: Hellasjournal

Πως και πού εμπλέκει το μεταναστευτικό τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: Κλειστές δομές σε τρία στρατόπεδα και συνεχής επαγρύπνηση στο Λιβυκό Πέλαγος

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL Αθήνα

Δεν φτάνει η αποστολή φρεγατών, μονάδας γενικής υποστήριξης, αρματαγωγού στην Κρήτη, Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και πλήθος πληροφοριών, από τις Ένοπλες Δυνάμεις προς τις αρχές ασφαλείας της χώρας, για το μεταναστευτικό.

Πριν λίγες ημέρες η Hellas Journal έγραφε ότι από τις εικόνες των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών προέκυψε ότι ένστολοι του Χαφτάρ είναι αυτοί που καθοδηγούν το πλήθος των μεταναστών στο λιμάνι του Τομπρούκ.

  • Τα αποδεδειγμένα αντανακλαστικά, οι γνώσεις, τα μέσα, τα «χέρια», είναι στοιχεία που προωθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις ως μέρος της πρωμετοπίδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το 2015 είχε γίνει η αρχή, με την εκτόξευση του μεταναστευτικού από τα τουρκικά παράλια και τον Έβρο.

Το 2020 ήρθε η συνδυασμένη αντιμετώπιση με την ΕΛ.ΑΣ της υβριδικής απειλής που επιχειρήθηκε από την Τουρκία μέσω του μεταναστευτικού.

  • Και πέντε χρόνια μετά η επιφυλακή, τα βλέμματα, οι πληροφορίες στράφηκαν στην Λιβύη, δυτική και ανατολική, μια και το κάθε «χαλιφάτο» παίζει ένα παιχνίδι κατά της Ελλάδας.

Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στην Λιβύη όπου μέρος του έχει περάσει ή αποσταλεί στην Κρήτη.

Άρα πέραν της επιτήρησης, της λήψης και μετάδοσης πληροφοριών, οι Ένοπλες Δυνάμεις κλήθηκαν να πάρουν στα χέρια τους το θέμα που λέγεται «κλειστές δομές κράτησης μεταναστών»!

Αυτοψίες στρατιωτικών 

Στο πλαίσιο αυτό τρία στρατόπεδα που έχουν χρόνια εγκαταλειφθεί προτείνονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις στο αρμόδιο υπουργείο για την μεταναστευτική πολιτική, ως το χώρο ή τους χώρους που μπορούν, με παρεμβάσεις, να γίνουν «κλειστές δομές».

Ήδη στελέχη κυρίως του Μηχανικού και του Τεχνικού Σώματος που υπηρετούν στην Διοίκηση Κατασκευών & Αντιμετώπισης φυσικών Καταστροφών του ΓΕΕΘΑ έκαναν αυτοψίες σε τουλάχιστον οκτώ διαφορετικές, εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές μονάδες στην Κρήτη.

Το στρατόπεδο «Ζωγραφάκη» κοντά στο Καστέλλι Ηρακλείου και το την 133 Σμηναρχία Μάχης θεωρείται ως τώρα η πρώτη επιλογή, όχι μόνο των στρατιωτικών αλλά του αρμόδιου υπουργείου και της κυβέρνησης.

Εκεί μπορούν να μείνουν σε κλειστή δομή κάτι λιγότερο από 1000 μετανάστες.

Η εγκαταλελειμμένη μονάδα του στρατοπέδου «Μπετεινάκη», επίσης στο Ηράκλειο, είναι αρκετά μεγαλύτερη από την παραπάνω αγγίζοντας τα 216 στρέμματα. Αν κι εκεί μπορεί να συγκεντρωθεί μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων, θεωρείται ως δεύτερη επιλογή.

Και από το Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και το στρατόπεδο «Ορφανουδάκη».

Θεωρείται κάτι ως παράλληλη επιλογή, δηλαδή εκεί να γίνει μια κλειστή δομή όπως και στην εγκαταλελειμμένη μονάδα «Ζωγραφάκη».

Και οι δύο αυτές πρώην μονάδες του στρατού είναι 13 στρέμματα.

Εκείνα που γίνονται πλήρως κατανοητά είναι δύο δεδομένα. 

Το πρώτο ότι θα γίνει κλειστή ή κλειστές δομές, ώστε όσοι μετανάστες φτάνουν να στέλνουν το μήνυμα πίσω στην Λιβύη, του εγκλωβισμού. Επιπλέον σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό μετανάστευσης τα έργα θα προχωρήσουν παρά τις αντιδράσεις φορέων και κοινωνιών στην Κρήτη.

Και το δεύτερο δεδομένο αφορά την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες με fast track διαδικασίες είχαν στήσει δομές το 2015 ακόμη και εντός 10ημέρου σε διαφορετικές περιοχές της επικράτειας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης