weather symbol
28
ΤΡΙ 29/7/25 | 04:10
Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στην κατάσβεση φωτιάς που καίει σπίτια στο Κρυονέρι Αττικής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Περιορίστηκε η αναζωπύρωση στα Κύθηρα: Πολλές εστίες αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στον Αγ. Σώστη Τρίπολης

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την αναζωπύρωση, που σημειώθηκε σήμερα στην πυρκαγιά στα Κύθηρα, η οποία ξέσπασε προχθές, Σάββατο 26 Ιουλίου 2025.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά έχει περιοριστεί μετά τη συνδρομή 3 ελικοπτέρων και 9 αεροσκαφών αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πολλές εστίες ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι με τις ριπές τους να φτάνουν τα 9 μποφόρ. Επί ποδός είναι 67 πυροσβέστες με δύο ομάδες δασοκομάντος, 22 οχήματα και εθελοντές.

Επιπλέον λόγω της αναζωπύρωσης ζητήθηκε μέσω του 112 η απομάκρυνση από τις περιοχές Κυπριωτιάνικα, Μητάτα και Βιαράδικα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα τις μεσημεριανές ώρες στον Άγιο Σώστη στην Τρίπολη όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν ενισχυθεί, αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες. Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 9ης ΕΜΟΔΕ, 11 οχήματα, 9 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα μέσω του 112 ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών Άκρα και Άγιος Σώστης λόγω της πυρκαγιάς.

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική συνολικά 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Από αυτές, οι 33 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 11.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Τι άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές

Περισσότερα από 55.000 στρέμματα, και συνολικά 55.540, επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 σε Αττική, Εύβοια, Κύθηρα, Χανιά και Μεσσηνία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τους χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping.

Οι περισσότερες καμένες εκτάσεις εντοπίζονται στα Κύθηρα και έπειτα στην Εύβοια. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία, στα Κύθηρα τα καμένα στρέμματα ανέρχονται σε 26.880, στον Πισσώνα Ευβοίας σε 12.811, στα Χανιά 7.078, στη Μεσσηνία 6.502 και στην Αττική 2.269.

Αξίζει να επισημανθεί ότι λόγω της αναζωπύρωσης που σημειώθηκε σήμερα στην πυρκαγιά στα Κύθηρα, η τελική εκτίμηση για τις καμένες εκτάσεις στην περιοχή ενδέχεται να αλλάξει.

Σημειώνεται επίσης ότι στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22 Ιουλίου 2025 στον Φενεό Κορινθίας, η πληγείσα έκταση ανέρχεται σε 15.789 στρέμματα, εκ των οποίων, όπως προκύπτει από την ανάλυση της Υπηρεσίας Copernicus, περίπου τα 8.800 στρέμματα αφορούν δάσος Κεφαλληνιακής Ελάτης , τα 3. 800 στρέμματα θαμνώδη δασικά οικοσυστήματα και 900 στρέμματα χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔιαβάστεΕπίσης