weather symbol
35
ΤΡΙ 1/7/25 | 19:08
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος (αριστερά) και στο βάθος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Πηγή από το Φανάρι via Ecumenical Patriarchate, Facebook. Η φωτογραφία επιτρέπεται να δημοσιευθεί μετά από άδεια του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Πέρα βρέχει, στην Καραμανιά χιονίζει… Ή στην κοσμάρα του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Κατάφερε να διχάσει και να απομακρύνει τον Ελληνισμό από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής…

Του Δρα ΙΩΑΝΝΗ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,

Με αφορμή τα όσα έχουν δημοσιευθεί στη σελ. 3 (Πρακτορικά) του Εθνικού Κήρυκα, με τίτλο «Εθνάρχης του Ελληνισμού», την αναδημοσίευση της συνέντευξης στη σελ. 1, 5 «Today Press» των Αθηνών και σύμφωνα με τη δημοσιογραφική δεοντολογία απευθύνομαι σε σας. Θα σας παρακαλούσα να δημοσιεύσετε κάποιες σκέψεις μου σχετικά με τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου.

Στην αρχή της συνέντευξης αναφέρεται ότι …«καμπανάκι» για την προάσπιση της ελληνικής γλώσσας έκρουσε ο Ελπιδοφόρος.

Σημείωσε πως για πολλά χρόνια θεωρούνταν «πως κοστίζει» η διάδοση της γλώσσας, ενώ είχε περάσει και στην ομογένεια το μήνυμα πως πλέον είναι Αμερικανοί και άρα… πολλοί θεωρούσαν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας εμπόδιο στην ένταξη των παιδιών τους στην κοινωνία και τον επαγγελματικό στίβο»…

  • Προσπάθησα να καταλάβω τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Τι εννοούσε; Τα λόγια του φάνηκαν παράξενα αλλά και οξύμωρα. Έδωσε την εικόνα ότι αγνοεί ή δεν έχει διαβάσει την ιστορία των μεταναστών στην Αμερική και τον αγώνα που έκαναν για να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα.

Μετά από μια πενταετία, «έκρουσε το καμπανάκι», προειδοποίηση, να σταματήσει τη μεγάλη κατρακύλα της πορείας της ελληνικής γλώσσας. Δεν θέλει να αποδεχτεί ότι η διατήρηση της Ελληνικής δεν ήταν στις προτεραιότητές του. Εκεί οδήγησε την Παιδεία, με τους υπευθύνους της επιλογής του, σε αυτό που ομολογεί ο Ίδιος.

Ήταν λοιπόν το momentum να αναγνωρίσει το λάθος του, όπως έπραξε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος πριν φύγει από τη ζωή. Να εξηγήσει ότι η υποθήκη μέρους του ακινήτου έγινε για να βοηθήσει ώστε να μην γίνει η χρεοκοπία του Σχολείου του Αγ Δημητρίου; Αυτό εκλαμβάνεται ως θυσία;

  • Ας δώσει λοιπόν ως Ιεράρχης πρώτος το παράδειγμα των έργων για τα σχολεία τα οποία ίδρυσε ο ίδιος… κατά τη διάρκεια της Ποιμαντορίας του… αλλά και τι έπραξε για την ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας των Κοινοτικών σχολείων για τα οποία και τυπικά έχει την ευθύνη.

Αν ανατρέξει σε αρχεία, ιστορικές εκδόσεις για τη μετανάστευση στην Αμερική θα διαπιστώσει με ποιους τρόπους ο Ελληνισμός κατόρθωσε να επιβιώσει! Θα ήταν χρήσιμο να ασχοληθεί με το αρχείο της Αρχιεπισκοπής να μελετήσει την ιστορία… Θα πληροφορηθεί πώς και με ποιο τρόπο εξοικονομούσαν χρήματα.

Π.χ. σε αυτοσχέδιους πάγκους και καροτσάκια τα οποία οι ίδιοι κατασκεύαζαν πουλούσαν διάφορα για να κτίσουν με τα χρήματα αυτά εκκλησιές και σχολεία. Και όλα αυτά ακριβώς για τη γνώση, τη διατήρηση της Ελληνικής ως προνόμιο για να διαπρέψουν τα παιδιά τους και το πέτυχαν.

  • Αγνοεί ο Αρχιεπίσκοπος πόσα παιδιά μεταναστών διακρίθηκαν στις επιστήμες, την πολιτική, στα επαγγέλματα, στην οικονομία, στις τέχνες και συνέβαλαν στην ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της αμερικανικής κοινωνίας. Είναι ευκαιρία λοιπόν να ανατρέξει στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνισμού.

Να μάθει ότι στον Άγιο Αυγουστίνο λειτούργησε το πρώτο ξύλινο σχολείο πάνω από το σπίτι του Γιαννόπουλου, Ελληνα μετανάστη, για να βοηθήσει στη διατήρηση της Ελληνικής.

Ήθελε τα ελληνόπουλα να μην τα απορροφήσει η Αμερική και να συνεχίσουν να μαθαίνουν ελληνικά για να μην τους «κοστίσει», ότι δεν θα γνώριζαν τα παιδιά τους την ομορφιά και την ωραιότητα της γλώσσας, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά τους… Προχωρήστε στον απολογισμό του έργου της πενταετίας. Είναι απαραίτητος… Η αλλαγή συμπεριφοράς ίσως να φέρει πιο κοντά την Ομογένεια στην Αρχιεπισκοπή.

  • Προσπαθώ να φέρω στη μνήμη μου αν τα όσα ομολογεί και αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος ότι λέγονται σε βάρος των Ελλήνων είναι αληθή. Κατά την οικονομική κρίση, λέγει, ζήσαμε… την ντροπή!

Όλοι έκαναν σκληρή κριτική στην Ελλάδα και μας ονόμαζαν τεμπέληδες, χαραμοφάηδες, κλέφτες, καταχραστές -κάπως έτσι μας βλέπανε- , είτε το έλεγαν, είτε όχι. Και συνεχίζει …ΑΥΤΟ ξεπεράστηκε γιατί τώρα έχουμε χτίσει συμμαχίες πολύ καλές ….και με τις ΗΠΑ πάρα πολύ που μας ανεβάζουν… σημείωσε.

Να λοιπόν κάτι που δεν γνωρίζαμε! Δεν γνωρίζαμε που βρισκόταν τότε ο ίδιος, αλλά και πως αντιδρούσε σε όλα αυτά που άκουγε, έλεγαν ή υπονοούσαν. Όλοι αυτοί οι κρετίνοι θεωρούσαν «κάπως έτσι»… τον Έλληνα. Γιατί δεν χαρακτηρίζετε την απαράδεκτη αυτή βωμολοχία των ανθελλήνων; Κωλύεστε; Εσείς γιατί δεν απαντούσατε;

Για να σας διευκολύνω θα το πράξω εγώ. Το λέγω ευθαρσώς γιατί αισθάνομαι «ψυχή τε και σώματι», ότι είμαι Έλλην, όπως και όλος ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ και δεν μας αγγίζουν αυτές ή παρόμοιες αθλιότητες ελεεινών. Όσοι σκέφτηκαν να μας χαρίσουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς της ντροπής, δεν έχουν αντιληφθεί ότι διακρίνονται από «μωρία», «ηλιθιότητα» και χαρακτηρίζονται ως «κεχηναίοι πολίτες».

  • Όμως είναι πολύ ευχάριστο, όπως αναφέρει, ότι τώρα ξεπεράστηκαν… Είναι απορίας άξιο, να λέγεται… «ότι όλοι τώρα μας ανεβάζουν και ότι έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ».
  • Ήταν φαίνεται ιδιαίτερα πετυχημένη η κίνησή σας με το δώρο του Σταυρού προς τον Πρόεδρο. Με άλλα λόγια κάνατε πολύ περισσότερα απ’ όσα δεν μπόρεσε να πετύχει η επίσημη διπλωματία της Ελλάδος! Βλέπετε ότι για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις.

Άλλωστε από τη διαχρονική γοητεία και αξιοπρέπεια της τραγωδίας έχουμε διδαχτεί ότι πάντοτε στο τέλος κάθε τραγωδίας, εμφανίζεται «ο από μηχανής θεός» και δίνει τη λύση, ώστε ο θεατής να φύγει με την ωραιότητα της πλοκής του μύθου.

Σε κάποιο άλλο μέρος αναγράφεται… «Αυτό είναι ένα momentum… να το εκμεταλλευτούμε και να προχωρήσουμε για την ελληνικότητα, την ελληνική γλώσσα και τη σύνδεσή μας με την πατρίδα…σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος».

…Θυμηθήκατε τώρα την ελληνική γλώσσα, την ταυτότητα του Ελληνισμού; Γι΄ αυτή που είπατε ότι χρειάζονται θυσίες; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπήρχαν δεσμοί με την Μητέρα Πατρίδα; Θα συνδέσετε με γέφυρες τον Απόδημο Ελληνισμό με την μητέρα Πατρίδα, όπως τελευταία εξαγγέλλεται από πολιτικούς που επιτελούν έργο «πολιτικού τουρισμού»; \

  • Στη συνέντευξή σας αναφέρεται: «Οτι…, στην Κωνσταντινούπολη έτσι μάθαμε… Είμαστε άνθρωποι οι οποίοι υπηρετούμε τον Ελληνισμό, απανταχού της Γης και αυτό είναι το καθήκον μας…».

Αυτό και αν δεν ακούγεται τόσο ωραίο, ρομαντικό, ποιητικό! Στην πράξη όμως άλλα ισχύουν….

Καταφέρατε να διχάσετε και να απομακρύνετε τον Ελληνισμό από την Αρχιεπισκοπή… Με εξώδικα προσπαθείτε να φιμώσετε την αντικειμενική και ελεύθερη έκφραση του λόγου και της δημοσιογραφίας.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής σας αναφέρεται… ότι δεν έχετε φιλοδοξία να κατευθύνετε τα εθνικά θέματα…

…αλλά τελικά παρουσιάζεστε ως υπηρέτης του ΄Εθνους… Δηλ.. Θεωρείται τον εαυτό Σας ΕΘΝΑΡΧΗ!

Σεβασμιώτατε, αφού μπορέσατε και πλησιάσατε τον πλανητάρχη, Πρόεδρο των ΗΠΑ και σας «αγάπησε» προσφέροντάς του δώρο μόνο ένα Σταυρό των 6000 ευρώ, αυτό είναι δώρο εξ ουρανού…

  • Λέτε λοιπόν… «αν σας το ζητήσουν μπορείτε να πάτε στον ΠΡΟΕΔΡΟ και να του μιλήσετε». Νομίζω ότι μιας και σας φωνάζει και σας καλεί όπου και αν σας δει να πάτε…

Τώρα είναι η πιο κατάλληλη ευκαιρία… το momentum… να τον επισκεφτείτε και να τον παρακαλέσετε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση και τη σωτηρία της παιδείας που βρίσκεται σε τέλμα..!

Ο Σταυρός θα κάνει το θαύμα!

* Δρα Ιωάννης Ευθυμιόπουλος
Πρώην διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Ιωάννης Ευθυμιόπουλος. Η επιστολή δημοσιεύθηκε στον Εθνικό Κήρυκα

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Υποστηρίξτε τη Hellas Journal: Η ιστοσελίδα μας ίσως να είναι ένα εκ των ελαχίστων μέσων ενημέρωσης που έχει μηδέν δανεισμό… Δεν χρωστούμε ούτε ένα δολάριο σε κανένα…

ΔιαβάστεΕπίσης