weather symbol
32
ΤΕΤ 2/7/25 | 13:49
Εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια πόντισης καλωδίου, στο έργο της διασύνδεσης της Κρήτης - Αττικής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΔΜΗΕ, STR

Παρουσιάστηκε από τον ΑΔΜΗΕ στις Ρυθμιστικές Αρχές του Ισραήλ και της Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του Great Sea Interconnector

Τη μελέτη κόστους-οφέλους για το τμήμα Κύπρος-Ισραήλ που αποτελεί τον δεύτερο κλάδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Great Sea Interconnector, παρουσίασε ο ΑΔΜΗΕ ως project promoter του έργου στις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου (ΡΑΕΚ) και Ισραήλ (PUA).

Η παρουσίαση έγινε παρουσία εκπροσώπων των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών, καθώς και εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν.

Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από την εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), που είχε αναλάβει και την αντίστοιχη μελέτη του άλλου τμήματος του GSI, Κρήτη-Κύπρος, επιβεβαιώνει τα σημαντικά οφέλη του έργου για τις δύο χώρες που διασυνδέει το έργο, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο ΑΔΜΗΕ θα υποβάλει πλήρη φάκελο στις συναρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών με το επίσημο αίτημα επένδυσης (investment request), προκειμένου αυτές να εκδώσουν κοινή απόφαση για το CBCA (Cross-Border Cost Allocation), που αφορά στον επιμερισμό του κόστους μεταξύ των κρατών και τη διασφάλιση του εσόδου του έργου.

Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής, αυτές οι διαδικασίες αποτελούν το πρώτο κρίσιμο βήμα για την ωρίμανση του έργου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΤΕΝ-Ε, προκειμένου να διαμορφωθεί το αναγκαίο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει το έσοδό του και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η κατασκευή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

ΔιαβάστεΕπίσης