weather symbol
30
ΚΥΡ 27/7/25 | 04:21
File Photo Στιγμιότυπο από τελετή ορκωμοσίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων AΠΕ-ΜΠΕ, ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Παγκόσμιο φαινόμενο η αποστροφή των νέων στις Ένοπλες Δυνάμεις: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αντιστρέψει την τάση λόγω της ενεργού απειλής πολέμου…

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όταν ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις, εξηγούσε ότι παρά το ότι θα ήθελε να δει νέες και νέους να υπερκαλύψουν τις θέσεις στις παραγωγικές σχολές, δεν περίμενε άμεση ανταπόκριση.

Αυτό μάλιστα φάνηκε και από τα τελευταία αποτελέσματα εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Οι υποψήφιοι για ακόμη μια χρονιά δεν επέλεξαν τις στρατιωτικές σχολές, ενώ επίσης οι βάσεις εισαγωγής δείχνουν κι άλλα στοιχεία με βάση τα οποία οι αυριανοί αξιωματικοί δεν θα θυμίζουν τους παλαιούς συναδέλφους τους που εισάγονταν με 18.000 μόρια…

Ειδικά, το δεύτερο θέμα προβληματίζει αρκετά τα επιτελεία αλλά και τους αξιωματικούς που είναι επιφορτισμένοι με τα καθήκοντα της ακαδημαϊκής- στρατιωτικής εκπαίδευσης των νέων που εισέρχονται στις σχολές με επιδόσεις… κάτω από την βάση!

  • Παρόλα αυτά στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων φαίνεται να υπάρχει μια τάση επιστροφής στην «κανονικότητα», όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές οι οποίες θέλουν να βλέπουν με θετικό μάτι και πνεύμα τους αριθμούς των εισακτέων.

Φέτος οι επιτυχόντες στα Όπλα ήταν 114, ενώ πέρσι είχαν φτάσει μόλις τους 77 . Άρα έχουμε 37 περισσότερους επιτυχόντες φέτος και πάνω από 50% αύξηση επιτυχόντων σε σύγκριση με το2024.

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι εξακολουθούν να εμφανίζονται πολλές κενές θέσεις που στη μεγάλη τους πλειοψηφία όμως , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οφείλονται στη μεταφορά 101 κενών περσινών θέσεων. Δηλαδή, 144 «κανονικές» και 101 κενές από πέρσι (σύνολο 245)…

Γιατί δεν πείθονται οι νέοι

Πάντως ότι και να χει ανακοινωθεί τα τελευταία χρόνια ώστε να προσελκύσει τη νεολαία στις Ένοπλες Δυνάμεις, παρατηρείται ότι μόνον λίγες και λίγοι είναι αυτοί που πείθονται για ένα κυρίως αξιοκρατικό μέλλον εντός του στρατεύματος.

Είτε υπάρχουν δυσαρεστημένοι νέες και νέοι που μεταφέρουν την δική τους αλήθεια σ’ αυτούς που ενδιαφέρονται για ένα μέλλον εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε αποστέλλονται λανθασμένα μηνύματα στη νεολαία, είτε αυτή έχει εντοπίσει νέους προσανατολισμούς με πολύ καλύτερο μέλλον.

Τα γεγονότα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ότι κάτι δεν κινείται προς την κατεύθυνση βελτίωσης. 473 θέσεις από εκείνες που είχαν προκηρυχθεί έμειναν χωρίς «δικαιούχο», ενώ από 1300 ως και 1800 μόρια κατρακύλησαν ακόμη περισσότερο οι βάσεις εισαγωγής.

Εντός της χρονιάς υπήρξαν αποφάσεις που για χρόνια δεν είχαν ληφθεί, όπως για παράδειγμα το μισθολόγιο των σπουδαστών το οποίο σταθμίστηκε με εκείνο των φοιτητών στις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επιπλέον πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δείχνουν τα έργα που γίνονται ώστε να έχουν τα στελέχη το δικό τους σπίτι στις παραμεθόριες περιοχές και να μην δίνουν μάχη για ένα χαμηλό ενοικιοστάσιο.

  • Για τους μισθούς, εκείνο που λέγεται είναι ότι ο Οκτώβριος θα είναι ο μήνας κατά τον οποίο θα διαμορφωθούν τα τελικά ποσά που μπαίνουν στην τσέπη του κάθε στελέχους αναλόγως του βαθμού και της αποστολής του.

Στον αντίποδα, στρατιωτικές πηγές εμφανίζονται προβληματισμένες για την εξέλιξη αυτή που αφορά συνολικά το μέλλον στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς αυτές απαιτούν σύγχρονα μέσα αλλά αυτά θα πρέπει κάποιες/ κάποιοι να τα υπηρετούν…

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ομιλούν για το φαινόμενο της αξιοκρατίας ώστε η νεολαία να δει με άλλο μάτι τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και άλλοι που ομιλούν για γενναίες αυξήσεις άνω του 30%, επαγγελματική προοπτική, επαναφορά της 25ετίας με μειωμένη σύνταξη ως χαμηλότοκα δάνεια μέσω ΑΟΟΑ, αλλά και ξεκάθαρη σταδιοδρομία αξιωματικών- υπαξιωματικών.

Σύμφωνα με άλλες στρατιωτικές πηγές το θέμα της αποστροφής των νέων από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι ένα «ελληνικό» πρόβλημα καθώς το αντιμετωπίζουν ουκ ολίγοι στρατοί της Συμμαχίας.

Και μάλιστα έχουν υπάρξει φαινόμενα όπως π.χ να δέσει πολεμικό πλοίο διότι η επάνδρωση του δεν αρκούσε ώστε να βρίσκεται σε υπηρεσία. Αυτή την απόφαση μπορεί κανείς να την πάρει εύκολα όταν δεν έχει μια ενεργή απειλή πολέμου όπως η Ελλάδα η οποία όμως είναι υποχρεωμένη να διατηρεί όλα τα μέσα της σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Θητεία και σπουδές…

Την ημέρα πάντως που ήρθαν στη δημοσιότητα όλα αυτά τ’ αποτελέσματα για τους αυριανούς ηγήτορες του στρατεύματος, το υπουργείο Εθνικής άμυνας ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η προκήρυξη των Γενικών Επιτελείων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Τεύχος B’ 3960/24.07.2025, Β΄ 3961, Β΄ 3959) για την πλήρωση 80 θέσεων σε Ειδικά Προγράμματα Θητείας (ΕΠΘ) στις Ένοπλες Δυνάμεις για το 2025, που συνδυάζουν στρατιωτική υπηρεσία με πανεπιστημιακές σπουδές. Η δυνατότητα συνδυασμού στρατιωτικής υπηρεσίας και πανεπιστημιακών σπουδών θεσπίστηκε με τον Νόμο 5110/2024 για την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).

Με τα Ειδικά Προγράμματα Θητείας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε νέους και νέες να συνδυάσουν τη φοίτηση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) ή Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) με την παροχή εξειδικευμένης και υψηλού επιπέδου στρατιωτικής εκπαίδευσης και αντίστοιχης αμοιβής.

  • Η στρατιωτική εκπαίδευση παρέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών σε χρονικά διαστήματα που δεν επηρεάζουν τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις, με τους συμμετέχοντες να απολαμβάνουν μισθολογικής αποζημίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης, υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλισης για κύρια και επικουρική σύνταξη, αναγνώρισης στρατιωτικής ιδιότητας ως συντάξιμης υπηρεσίας και δυνατότητας παράτασης υπηρεσίας μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής υπηρεσίας.

Τα Ειδικά Προγράμματα Θητείας απευθύνονται σε άνδρες και γυναίκες που σπουδάζουν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και σε φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων και υποψήφιους διδάκτορες.

Με την απόκτηση του τίτλου σπουδών ολοκληρώνεται το ακαδημαϊκό σκέλος  του Ειδικού Προγράμματος Θητείας και ξεκινά η παροχή υποχρεωτικής στρατιωτικής υπηρεσίας, για συγκεκριμένο αριθμό ετών, σε ερευνητικά προγράμματα και Μονάδες/Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ειδικότητες συναφείς με το αντικείμενο σπουδών.

Στόχος των Ειδικών Προγραμμάτων Θητείας είναι να αξιοποιηθούν οι σπουδές και οι δεξιότητες όσων συμμετέχουν σε αυτά, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πατρίδας.

Πάντως σ’ ότι έχει να κάνει με την θητεία εφόσον μιλάμε για 9 μήνες στην παραμεθόριο και 12 στην ενδοχώρα δεν θα είναι εύκολο να μην είναι «αγγαρεία». Αγγαρείες άλλωστε υπήρχαν και όταν η θητεία ήταν 18 μήνες ή και περισσότερο, αλλά υπήρχε και ο χρόνος για εκπαίδευση και προετοιμασία επιχειρησιακής ετοιμότητα των νέων….

Η δε στράτευση στα 18, όπως γίνεται στην Κύπρο και σε άλλα κράτη, στην Ελλάδα αποτελεί ακόμη ένα ταμπού μη συζητήσιμο…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ
ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔιαβάστεΕπίσης