weather symbol
32
ΔΕΥ 28/7/25 | 21:08
epa12240606 French Prime Minister Francois Bayrou leaves the Elysee Palace following a cabinet meeting in Paris, France, 16 July 2025. EPA, MOHAMMED BADRA

«Οσοι περιμένουν τυφώνα, είναι ευγνώμονες με την καταιγίδα»: Ανησυχία στην ΕΕ για την συμφωνία με Τραμπ – Η Ευρώπη αναγκάζεται να υποταχθεί, λέει ο Μπαϊρού

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις της Ευρώπης εξέφρασαν ανακούφιση αλλά και ανησυχία για την εμπορική συμφωνία πλαίσιο με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, με την παραδοχή ότι πρόκειται για μία άνιση συμφωνία που, ωστόσο, αποτρέπει έναν εμπορικό πόλεμο.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν εισαγωγικούς δασμούς 15% στα περισσότερα ευρωπαϊκά προϊόντα, το ήμισυ των δασμών που περιλαμβάνονταν στις απειλές του Τραμπ, αλλά πολύ περισσότερο από το μηδενικό ποσοστό που είχαν ελπίσει οι Ευρωπαίοι.

«Καθώς περιμένουμε τις πλήρεις λεπτομέρειες της νέας εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ, ένα πράγμα είναι σαφές: είναι στιγμή για ανακούφιση, όχι πανηγυρισμούς», δήλωσε μέσω του Χ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Μπαρτ Ντε Βεβέρ. «Οι δασμοί θα αυξηθούν σε πολλούς τομείς και ορισμένα ερωτήματα-κλειδιά παραμένουν αναπάντητα».

Περιγράφοντας τον Τραμπ ως σκληρό διαπραγματευτή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς χαιρέτισε την συμφωνία λέγοντας ότι απέτρεψε έναν εμπορικό πόλεμο που θα είχε πλήξει σκληρά την εξαγωγικής κατεύθυνσης γερμανική οικονομία και την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ομως, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού μίλησε «για σκοτεινή μέρα» για την Ευρώπη η οποία «αναγκάζεται να υποταχθεί».

«Δεν θα πρέπει η συμφωνία αυτή να είναι το τέλος της ιστορίας, περίπτωση κατά την οποία απλώς θα ήμασταν αποδυναμωμένοι», δήλωσε στο δίκτυο France Inter ο γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Λοράν Σεν-Μαρτέν.

«Το θέμα δεν έχει λήξει. Τώρα θα υπάρξει μία τεχνική διαπραγμάτευση και μπορούμε να την εκμεταλλευθούμε για να ενισχύσουμε την θέση μας» επισήμανε.

Το Παρίσι θεωρεί ότι η συμφωνία θα φέρει «σταθερότητα» στις επιχειρήσεις, αλλά επιμένει ότι πρόκειται για μία άνιση συμφωνία. Σε αυτό συμφωνούν τόσο ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου όσο και ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Μαρκ Φερατσί, αλλά και ο υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μπενζαμέν Χαντάτ, σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν στα μέσα ενημέρωσης ή αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.

«Υποχρέωσή μας είναι τώρα να καταφέρουμε ότι, εν τέλει, η συμφωνία αυτή θα είναι όσο λιγότερο άνιση γίνεται. Να καταφέρουμε ώστε να μην είναι άνιση στο τομέα των υπηρεσιών και ώστε οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις να συμβάλλουν περισσότερο όταν θα εξάγουν υπηρεσίες και κυρίως ψηφιακές υπηρεσίες στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι εκτιμά την εποικοδομητική προσπάθεια της Κομισιόν για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και υποστηρίζει την συμφωνία, αλλά «χωρίς ενθουσιασμό».

Μελόνι:«Πρέπει να τύχουν ανάλυσης οι λεπτομέρειες της συμφωνίας»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, με νέες δηλώσεις της προς τον Τύπο, αναφέρθηκε και πάλι στην συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τον καθορισμό νέων εμπορικών δασμών.

«Κρίνω θετικά το ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι μια κορύφωση της εμπορικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες και -εν δυνάμει- σαφώς καταστρεπτικές συνέπειες», τόνισε η Μελόνι.

Παράλληλα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να τύχουν ανάλυσης οι λεπτομέρειες της συμφωνίας», διότι «αυτή που υπεγράφη αφορά το γενικό περίγραμμα και δεν είναι νομικά δεσμευτική».

«Πρέπει να διαπιστώσουμε, για παράδειγμα, ποιες μπορεί να είναι οι τυχόν απαλλαγές, ιδίως σε ό,τι αφορά μια σειρά από γεωργικά προϊόντα. Δεν γνωρίζω, παράλληλα, τι εννοούμε όταν μιλάμε για επενδύσεις και αγορά φυσικού αερίου», ολοκλήρωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Από την αντιπολίτευση, η γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλάιν, ζήτησε από την Τζόρτζια Μελόνι «να καταστήσει άμεσα σαφές ποια μέτρα εννοεί να λάβει για να περιορίσει την όλη οικονομική ζημιά και να δώσει νέα ώθηση στην εσωτερική ζήτηση, ώστε να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ιδεολογικής της υποτέλειας».

Η Σλάιν τάχθηκε επίσης, υπέρ «κοινών επενδύσεων από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο ένα ευρύ σχέδιο στήριξης των βιομηχανιών, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος».

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναρωτιούνται να πρέπει να χαρούν ή να λυπηθούν με την συμφωνία.

«Οσοι περιμένουν τυφώνα, είναι ευγνώμονες με την καταιγίδα», δήλωσε ο Wolfgang Große Entrup, επικεφαλής του Συνδέσμου Χημικής Βιομηχανίας της Γερμανίας (VCI).

«Αποφεύχθηκε η περαιτέρω κλιμάκωση. Ωστόσο, το τίμημα είναι υψηλό και για τις δύο πλευρές. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές χάνουν σε ανταγωνιστικότητα. Οι αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν τους δασμούς».

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν χθες στην Σκωτία τελωνειακή συμφωνία πλαίσιο που προβλέπει την επιβολή δασμών 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που θα εξάγονται στις ΗΠΑ.

Ελπίζοντας ότι θα αποφύγει την εμπορική κλιμάκωση, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύθηκε επίσης σε αγορές ενέργειας ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων -με στόχο την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου – και σε επιπλέον επενδύσεις ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των πολλών θεμάτων που αναφύονται και πρέπει να απαντηθούν είναι πώς η ευρωπαϊκή δέσμευση για επενδύσεις στις ΗΠΑ και για αύξηση των αγορών ενέργειας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, αφού ο αμερικανικός ενεργειακός τομέας δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην επιπλέον αυτή ζήτηση.

Η ικανότητα παραγωγής φυσικού αερίου των ΗΠΑ έχει σχεδιασθεί σχεδόν να διπλασιασθεί κατά την επόμενη τετραετία. Ωστόσο ακόμη και έτσι, η παραγωγή δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει την επιπλέον ζήτηση.

Επιπλέον, στον πετρελαϊκό τομέα αναμένεται ότι η παραγωγή θα είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Βρυξέλλες, Βέλγιο

ΔιαβάστεΕπίσης