
ΑΜΥΝΑ
11/07/2025 | 21:05
Όπισθεν για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης και Μεταφοράς προσωπικού: Οι λόγοι της αναμονής από τα επιτελεία παρά την αναγκαιότητά τους
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα
Αν ήταν θέμα του πολεμικού ναυτικού η εντολή που θ’ ακούγονταν είναι «κράττει». Για τον Στρατό Ξηράς όμως η εντολή είναι «χειρόφρενό» και «όπισθεν» καθώς το θέμα των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ή εκείνο των Τεθωρακισμένων Μεταφοράς Προσωπικού τίθεται σε αναμονή.
Και αυτό σύμφωνα με πληροφορίες αφορά τόσο την μετασκευή των υφιστάμενων Μ-113, πολλώ δε μάλλον το θέμα για καινούρια ΤΟΜΑ τα οποία εκτοξεύουν το κόστος.
Μόνη ελπίδα που βλέπουν στο Γενικό Επιτελείο Στρατού είναι να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος που θ’ απελευθερώσει κονδύλια για τον σκοπό αυτό.
Επιπροσθέτως στο ίδιο πλαίσιο μέσω των κινήσεων εξοικονόμησης που είναι σε εξέλιξη οι επιτελείς βλέπουν την χαραμάδα ευκαιρίας που θα οδηγούσε έστω στην αναβάθμιση που είχε σχεδιαστεί.
Ως στιγμής πάντως οι τελικές εισηγήσεις των επιτελείων που έχουν ολοκληρωθεί βρίσκονται στην διάθεση της πολιτικής ηγεσίας και με σειρά προτεραιότητας καθώς τα πολύ σημαντικά προγράμματα, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση, είναι άλλα και καυτά.
Ένα δισ. για 500 Μ-113
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε γίνει από το ΓΕΣ κάθε αναβάθμιση- μετατροπή ΤΟΜΠ Μ-113, σε ΤΟΜΑ είχε υπολογιστεί περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ το κομμάτι, με το συνολικό κόστος να φτάνει στο 1 δις.
Ως αριθμός «ορόσημο» παραμένει στα 500 Μ-113 τα οποία μετά την αναβάθμιση θα ενίσχυαν 12 Μηχανοκίνητες Μονάδες Πεζικού στον Έβρο.
Και είναι σαφές ότι τ’ αναβαθμισμένα ΤΟΜΑ θα ήταν αυτά που προορίζονται για τις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες, δηλαδή θα ικανοποιούνταν ένα πάγιο αίτημα του Στρατού Ξηράς, το Μηχανοκίνητο Πεζικό να είναι ικανό ν’ ακολουθήσει τ’ άρματα μάχης.
Στόχος η αμυντική βιομηχανία
Την ίδια στιγμή πάντως που τράβηξαν χειρόφρενο στην αναβάθμιση των Μ-113, οι Επιτελείς δεν έχουν σταματήσει να συνομιλούν με τους «μνηστήρες» αυτού του έργου, οι οποίοι έχουν φτάσει στην χώρα μας ακόμη και από τη Ν. Κορέα.
Εκεί που εστιάζουν οι συνομιλίες, βάσει και την κατεύθυνσης που έχει δοθεί κι από την πολιτική ηγεσία, είναι η συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας σε τόσο σημαντικά προγράμματα που αφήνουν, πέραν των χρημάτων στην Ελλάδα και τεχνογνωσία σε Έλληνες τεχνίτες και εταιρείες.
Πέραν των χρημάτων και της τεχνογνωσίας όμως, στην Ελλάδα δημιουργείται η δυνατότητα γραμμής παραγωγής και συντήρησης των παλαιών μεν αλλά εκσυγχρονισμένων ΤΟΜΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι οι πιο προχωρημένες διαπραγματεύσεις είχαν γίνει με τους Ισραηλινούς οι οποίοι μάλιστα είχαν παρουσιάσει στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2025 την δουλειά που έκαναν σ’ ένα ελληνικό Μ-113 με νέο προσαρμοσμένο πύργο ο οποίος έφερε τόσο πυροβόλο, όσο και αντιαρματικό.
Μάλιστα οι Ισραηλινοί είχαν προχωρήσει σε υπογραφή συνεργασίας με ελληνική εταιρεία ώστε όλες οι εργασίες, εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία, να γίνουν στο ελληνικό εργοστάσιο με έδρα την Μαγνησία.
Το απομακρυσμένο όνειρο
Η απόκτηση από το Μηχανοκίνητο Πεζικό νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης αυτή τη στιγμή θεωρείται κάτι μη υλοποιήσιμο, όσο κι αν από τον Στρατό Ξηράς έχουν πιέσει και εξηγήσει την αναγκαιότητα αυτού του μέσου μετακίνησης στο πεδίο.
Μια υποθετική κίνηση αγοράς νέων 300 ΤΟΜΑ για τις ανάγκες μόνο στην Έβρο μεταφράζεται σ’ ένα κόστος που φτάνει περίπου τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται όλα όσα επιπλέον απαιτούνται για την υποστήριξή τους.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ
ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ