weather symbol
30
ΠΑΡ 18/7/25 | 01:44
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Photo via youtube, "Ο Πρωθυπουργός"

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατατέθηκε η πρόταση της Ν.Δ. για εξεταστική, σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης: Θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες, λέει ο Μητσοτάκης

Τη διερεύνηση διαχρονικών ευθυνών από τη σύστασή του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 προβλέπει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που κατατέθηκε στη βουλή.

Το αίτημα κατατέθηκε με 60 υπογραφές και αφορά στη διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 μέχρι και σήμερα, «μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες», όπως διαμηνύουν από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Στόχος να εντοπισθούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες και να εξασφαλισθεί ότι θα λαμβάνουν τις ενισχύσεις οι πραγματικοί δικαιούχοι».

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατία προβλέπει ελέγχους σε επτά καίρια σημεία της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και συνολικά του συστήματος των αγροτικών επιδοτήσεων,με σκοπό την πλήρη διερεύνηση των διαχρονικών προβλημάτων του Οργανισμού.

Η πρόταση, αφού κάνει αναφορά στο ιστορικό ίδρυσης του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), επιμένει στο διαχρονικό πρόβλημα των προστίμων για αγροτικές επιδοτήσεις σημειώνοντας ότι την περίοδο 1998-2004 η Ελλάδα πλήρωσε πρόστιμα άνω των 860 εκατομμυρίων ευρώ ενώ από το 1996 ο «λογαριασμός» έχει ανέλθει στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΝΔ αποκρούει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί «κινδύνου παραγραφής» τονίζοντας ότι ήδη «με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 καταργήθηκε η ειδική αποσβεστική προθεσμία για τα αδικήματα των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών και η σχετική συνταγματική διάταξη εφαρμόζεται απευθείας».

Στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην «τεχνική λύση» και το πώς αυτός ο μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε από επιτήδειους για να παίρνουν παράνομες ενισχύσεις ενώ τονίζεται η αλλαγή που έγινε επί Σύριζα για επιδοτήσεις βοσκοτόπων χωρίς ζώα.

Σε σχέση με την ποινική δικογραφία αναφέρεται ότι από το περιεχόμενο των συνομιλιών, φαίνεται να προκύπτουν ενδείξεις εκτεταμένης διαφθοράς εντός του Οργανισμού, με συνεχείς συνομιλίες υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. μεταξύ τους, με ισχυρούς γεωργοκτηνοτρόφους αλλά και με όσους εκμεταλλεύονται Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, με σκοπό την παράνομη λήψη επιδοτήσεων.

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της Εξεταστικής τονίζεται ότι η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παραγωγούς της χώρας.

Τα επτά σημεία διερεύνησης

Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται, μεταξύ άλλων:

–Πρώτον, να αποσαφηνισθεί το εύρος των παθογενειών στη λειτουργία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

–Δεύτερον, να εξετασθεί γιατί επελέγη και παρέμεινε σε ισχύ επί σημαντικό χρονικό διάστημα η λεγόμενη «τεχνική λύση» για τον καθορισμό των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους σε συνδυασμό και με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

–Τρίτον, να διερευνηθεί πώς αξιοποιούνται τα νέα ψηφιακά εργαλεία, το δασολόγιο και το κτηματολόγιο στο ελεγκτικό έργο.

–Τέταρτον, να εξετασθούν τα πεπραγμένα των εκάστοτε διοικήσεων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και πολιτικών ηγεσιών του αρμόδιου Υπουργείου για την αντιμετώπιση των παθογενειών αυτών, τη λειτουργία αποτελεσματικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου και τη διαβίβαση υποθέσεων απάτης στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

–Πέμπτον, να ελεγχθεί ποιοι ζήτησαν και έκαναν διασταυρωτικούς ελέγχους, πόσοι τέτοιοι έλεγχοι έγιναν και ποιο ήταν το αποτέλεσμά τους και η διάρκειά τους, όπως επίσης ποιο ήταν το σύστημα επιλογής ελέγχων και αν εφαρμοζόταν με συνέπεια.

–Έκτον, να εξετασθεί η σχέση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με τον Τεχνικό Σύμβουλο και οι αιτίες της σχέσης αυτής, οι ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν για να μπορέσει ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. να λειτουργήσει με μεγαλύτερη αυτάρκεια καθώς και η τυχόν ύπαρξη οικονομικών ή άλλων συμφερόντων που διεκδικούν συμμετοχή στη λειτουργία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και ασκούν διαχρονικά αθέμιτη επιρροή σε αυτή.

–Έβδομον, να διερευνηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών διορθώσεων στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε..

Για τα πρόστιμα των 2,7 δισ. που έχουν επιβληθεί από το 1996 στην πρόταση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «από το ύψος και τη συχνότητα της επιβολής κυρώσεων με διαφορετικές κυβερνήσεις και διοικήσεις, καθίσταται σαφές ότι απαιτείται μια ενδελεχής έρευνα για την ανάδειξη των συστημικών και διαρθρωτικών αστοχιών γύρω από τη λειτουργία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προκειμένου τα φαινόμενα αυτά να εξαλειφθούν στο μέλλον».

Η ΝΔ επισημαίνει ότι η εντολή που έλαβαν από το 2019 όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Πρωθυπουργό ήταν να θωρακίσουν θεσμικά το κράτος απέναντι στις παρατυπίες και να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές.

Το μήνυμα της μηδενικής ανοχής αποτυπώθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα ΑΦΜ για τον εντοπισμό παράνομων πληρωμών που οδήγησαν χιλιάδες υποθέσεις στις διωκτικές αρχές ή στις δικαστικές αίθουσες.

Συνολικά ελέγχονται πάνω από 5.200 φυσικά πρόσωπα αλλά και νομικά πρόσωπα, και σε πολλές περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν διώξεις ή οι υποθέσεις τους βρίσκονται στο ακροατήριο.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ βασικό ζητούμενο παραμένει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να συνιστά έναν αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παραγωγούς της χώρας.

Ολόκληρη η πρόταση της ΝΔ εδώ.

«Η διερεύνηση δεν εξαντλείται στην ευρωπαϊκή εισαγγελία»

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως η λύση της Εξεταστικής Επιτροπής επελέγη, διότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο διαχρονικές πληγές του ελληνικού κράτους.

«Καμία διάθεση συμψηφισμού, το αντίθετο», λένε κυβερνητικές πηγές. «Θέλεις να συγκαλύψεις όταν λες ένα όχι σε όλα και δεν ζητάς να ερευνηθούν τα πάντα. Εμείς τι θέλουμε; Όλοι αυτοί που επικαλείται και η αντιπολίτευση -και ο κ. Βάρρας και ο κ. Σημανδράκος και όλες οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα Διοικητικά Συμβούλια και όποιοι κρίνουν οι βουλευτές που θα συμμετάσχουν στην εξεταστική και έχουν κάτι να πουν- να έρθουν να υποστούν τη βάσανο της μαρτυρικής κατάθεσης, όπως γίνεται σε ένα δικαστήριο, όπου ο μάρτυρας πρέπει να απαντάει στις ερωτήσεις όλων των κομμάτων», συνεχίζουν.

«Η ποινική διερεύνηση των “αμαρτωλών” ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για τα ζητήματα τα αγροτικά, δεν εξαντλείται μόνο στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Όλα αυτά πρέπει να τα δει η Βουλή υπό το συνολικό πρίσμα. Η κυβέρνηση δεν περίμενε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Είναι λάθος αυτή η εντύπωση που πάει να δημιουργήσει η αντιπολίτευση και προκύπτει από τα πραγματικά δεδομένα.

Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσους διασταυρωτικούς ελέγχους. Έκαναν οι προηγούμενοι διασταυρωτικούς ελέγχους; Αντέδρασαν στην τεχνική λύση ή την υιοθέτησαν; Αντίστοιχα, έστειλαν έστω και έναν άνθρωπο στη δικαιοσύνη;

Όλοι αυτοί που κουνάνε τώρα το δάχτυλο, θα έρθουν να απαντήσουν και εκείνοι και οι διοικήσεις τους» τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτοι ζητήσαμε εξεταστική

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ευρυτανία μίλησε για ανοιχτή πληγή και υπογράμμισε ότι «τα χρήματα θα τα πάρουμε πίσω από τους κλέφτες και οι πραγματικοί αγρότες θα λάβουν τις επιδοτήσεις».

«Στο σημερινό διεθνές περιβάλλον η χώρα στέκεται ισχυρή, σταθερή και με αυτοπεποίθηση – σε ένα περιβάλλον αστάθειας δεν χρειαζόμαστε πόλωση, λογικές εξολόθρευσης του αντιπάλου και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής», σημείωσε.

«Πρώτοι ζητήσαμε εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ όχι μόνο για να αποδώσουμε ευθύνες, αλλά για το πως θα γίνουμε καλύτεροι, θα αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς όφελος των πραγματικών αγροτών – θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «(…) Εμείς πρώτοι είπαμε ελάτε να κάνουμε μία εξεταστική να δούμε όλες τις πτυχές του ζητήματος όχι μόνο για να αποδώσουμε ευθύνες, αλλά κυρίως πώς θα διορθωθούμε πώς θα γίνουμε καλύτεροι, πώς θα αξιοποιήσουμε τις επιδοτήσεις πραγματικά προς όφελος των πραγματικών αγροτών και κτηνοτρόφων, και όχι τον απατεώνων (…)

Πιστεύω αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες πώς θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες. Και θα τα πάρουμε τα λεφτά, μην έχετε αμφιβολία (…) Θα διορθώσουμε τις επιδοτήσεις για να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα (…)».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη με μία πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή – εσείς οι πολίτες δύο φορές μας δώσατε ποσοστά άνω του 40%, και είναι μία βαριά ευθύνη (…)».

«Σε πρώτη φάση προφανώς θα υπάρξει ένα δείγμα 1000 – 2.000 ΑΦΜ που είναι τα πιο μεγάλα σε ποσά και μετά θα συνεχίσει η έρευνα, σε ένα μήνα από σήμερα θα αρχίσουν να στέλνονται αποφάσεις», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SKAI.

Στην αναγκαιότητα σύστασης της Εξεταστικής επιτροπής αναφέρθηκε ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο ΕΡΤNews.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν περίμενε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Είναι λάθος αυτή η εντύπωση που δημιούργησε η αντιπολίτευση και προκύπτει από τα πραγματικά δεδομένα. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει κάνει τόσους διασταυρωτικούς τους ελέγχους», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αρνητική η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι αν η ΝΔ στηρίξει την πρόταση τους για προανακριτική, το ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του θα πει ναι στην εξεταστική.

«Αν αρχίσουν να κελαηδάνε από τον Δημητριάδη, τη Βλάχου, τον Καραμανλή, τον Αυγενάκη, τον Βορίδη, όχι πρωθυπουργός, ούτε βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας δεν θα είναι.

Εγώ δεσμεύομαι το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει σύσσωμο την εξεταστική για το 1821, αν επιτρέψετε να διερευνηθούν οι ευθύνες Αυγενάκη και Βορίδη», τόνισε από το Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στη Βουλή.

«Δεν θα συγκαλύπτουμε τις ευθύνες κανενός. Θα ήταν ανόητο να το κάνουμε. Θα απέβαινε εις βάρος, αν θέλετε και των κομματικών συμφερόντων της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.

Για γαλάζια μαφία μιλάει η Κουμουνδούρου και σημειώνει ότι η εξεταστική δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

«Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δήθεν θα πάρει πίσω τα λεφτά από τους κλέφτες, λεφτά που ο ίδιος και οι υπουργοί του μοίρασαν. Οι κλέφτες που επικαλείται ο κύριος Μητσοτάκης είναι τα γαλάζια παιδιά που πλούτισαν παράνομα από δημόσιο χρήμα που μοίραζε το παρακράτος του.

Έχουμε ήδη απαιτήσει την παραίτηση της απονομιμοποιημένη κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελος.

Τη δική του πρόταση για την Προανακριτική αναμένεται να καταθέσει το ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε, «Το πώς εννοεί η κυβέρνηση τους έντιμους δημόσιους υπαλλήλους το είδαμε στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου όσοι έκαναν τίμια τη δουλειά τους είτε κυνηγήθηκαν είτε λοιδορήθηκαν, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που έρχονται διαρκώς στο φως».

«Ο πρωθυπουργός είναι τόσο αγχωμένος και βουτηγμένος στον βούρκο του ΟΠΕΚΕΠΕ που επιζητά συγκάλυψη και ψεύδεται καθημερινά», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η κυβέρνηση μπορεί να ψάξει και το πως μοίρασε τις πατάτες ο Καποδίστριας. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αλλάξει το εξής: Η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αφορά την περίοδο 2019 – 2022, τα χρόνια του κυρίου Μητσοτάκη», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τόσο πολύ σας κρατάνε τελικά οι κύριοι Αυγενάκης και Βορίδης;», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή, ο Δημήτρης Νατσιός, Πρόεδρος του κόμματος Νίκη.

Τέλος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, τόνισε «Μια πρόταση σύστασης μόνο εξεταστικής επιτροπής για να μην διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες σας»

Κόντρες στη Βουλή

Η κατάθεση πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ πυροδότησε αντιπαράθεση και ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, οι οποίοι ακολούθησαν στο βήμα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Ουδείς μπορεί να είναι υπερήφανος για τα πεπραγμένα αυτού του οργανισμού, είπε αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Καιρίδης.

«Η Κυβέρνησή μας ανέλαβε ευθαρσώς την πολιτική ευθύνη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν τα καταφέραμε να ελέγξουμε τα κυκλώματα και τα προβλήματα που έχει στη διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων ο οργανισμός, παρόλο που οι έλεγχοι ξεκίνησαν επί των ημερών μας και οι προσπάθειες συμμαζέματος, η οποία προφανώς δεν ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε επί των ημερών μας.

Από εδώ και πέρα έχουμε ένα στοίχημα, να επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να κριθούμε το 2027 προφανώς για την ανάταξη όλου αυτού του μηχανισμού», είπε ο κ. Καιρίδης. Σχολίασε, ωστόσο, ότι «πάει πολύ το ΠΑΣΟΚ να παριστάνει την αθώα περιστερά».

«Πραγματικά θέλω να απευθυνθώ στους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ και να τους πω ότι ουδείς σας πιστεύει. Ουδείς στην ελληνική κοινωνία πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αμέτοχο σε όλα αυτά και ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε το 2019.

Γι’ αυτόν τον λόγο και χωρίς καμία διάθεση συμψηφισμού, θέλουμε να γίνει η σοβαρή πολιτική συζήτηση για το τι πήγε στραβά, για το τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα μέσω μιας εξεταστικής», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι πριν το 2019 καταλογίστηκαν στην Ελλάδα πρόστιμα 2,7 δισεκατομμυρίων, γιατί η διαχείριση δεν ήταν και τότε σωστή.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «εγκαλούνται οι νεοδημοκράτες για την τεχνική λύση και άλλους μηχανισμούς, που εισήχθησαν και πρώτα εφαρμόστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ ή και παλαιότερα».

Μάντζος: Το απόλυτο εργαλείο συμψηφισμού

«Η Εξεταστική Επιτροπή που προτείνει η ΝΔ υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Και είναι πολιτικά ανήθικη. Διότι λέει στους πολίτες -λίγο πολύ- να μην αντιδρούν, διότι αυτά συνέβαιναν και συμβαίνουν», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και παρατήρησε ότι το ίδιο έκανε η κυβέρνηση και με το ζήτημα των υποκλοπών.

«Η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει ότι οι υποκλοπές είναι κάτι σύνηθες -ότι όλοι ακούν όλους. ‘Αρα οφείλουμε να αγαπήσουμε τον Μεγάλο Αδελφό, όπως στο οργουελιανό 1984.

Όπως προσπάθησε να μας πει ότι το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη συνέβη επειδή υπάρχουν τρένα στην Ελλάδα. Έτσι και τώρα, αποδίδει σε χρόνιες παθογένειες τη δράση μιας συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, που συστήθηκε και λειτούργησε με προστασία της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου.

Μια καθετοποιημένη εγκληματική οργάνωση με δομή και συγκροτημένη δράση», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για να καταγγείλει ότι «η Εξεταστική Επιτροπή είναι το απόλυτο εργαλείο συμψηφισμού, διάχυσης ευθυνών, συγκάλυψης και αμνήστευσης».

Παππάς: Να πάρει τηλέφωνο τον “Φραπέ” και τον “Χασάπη”

«Η Ευρωπαία Εισαγγελέας εμπλέκει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, τον κ. Αυγενάκη και τον κύριο Βορίδη και δεν εξετάζει, γενικά και αόριστα, τα έργα και τις ημέρες του Οργανισμού από τα τέλη του περασμένου αιώνα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να συναινέσει στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής «για να δούμε αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι “οι εμπλεκόμενοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα”, αναφέροντας: «Ε, ας τους πάρει τηλέφωνο. Μαζί δεν έτρωγαν στην Κρήτη με τον “Φραπέ” και τον “Χασάπη”; Να σηκώσει ένα τηλέφωνο και να τους πει: “Παιδιά, τι έγινε; Πήρατε λεφτά; Θα τα επιστρέψετε;”».

Την δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης «αναλάβαμε την ευθύνη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας. «Εσείς, κύριε Χατζηδάκη, γνωρίζατε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Είχατε ακούσει κάτι; Είχατε ακούσει ότι κάτι συμβαίνει, ότι κάποια βρωμιά υπάρχει, ένα δυσώδες περιβάλλον; Δεν τον ρώτησε κανένας (σ.σ. όσο απαντούσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ).

Εσείς, κύριε Κώτσηρα, γνωρίζετε; Όχι, δεν γνωρίζετε και εσείς. Εδώ ο Πρωθυπουργός δεν γνωρίζει, θα γνωρίζετε εσείς οι Υπουργοί ή οι Βουλευτές; Σοβαρά μιλάτε; Δηλαδή, ο άνθρωπος έκανε λες και ότι πριν από ένα μήνα που ξέσπασε αυτό το έργο, το άκουσε για πρώτη φορά και τώρα πρέπει να το διαχειριστούμε και ‘αποτύχαμε, ναι σκύβουμε και το κεφάλι’», σχολίασε ο κ. Χήτας και εκτίμησε, απευθυνόμενος στα έδρανα της συμπολίτευσης: «ό,τι επικοινωνιακό τρικ και να χρησιμοποιήσετε είναι μπλεγμένη η Ευρώπη στη μέση εδώ και δεν σας γλιτώνει τίποτα.

Αυτό είναι το κακό για εσάς, ότι πλέον θα έρθουν και άλλες δικογραφίες στη Βουλή και ο κόσμος γνωρίζει πάρα πολύ καλά και βλέπει μια αγωνιώδη προσπάθεια από εσάς, και αυτό επικυρώνεται πλέον με την πρόταση εξεταστικής επιτροπής που φέρνετε -πάτε να τα καλύψετε όλα- να καλύψετε άλλη μια βρωμερή υπόθεση, όπως είναι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Δημιουργείτε όρους συγκάλυψης ενός σκανδάλου

«Δεν θα είχατε παραδεχθεί καμία απολύτως αποτυχία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αν δεν υπήρχε η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Όπως δεν την παραδεχόσασταν επί πέντε συναπτά έτη, όταν όλη η Αντιπολίτευση σάς κατέθετε ερωτήσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εσείς λέγατε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αυτό που ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν είναι η τεχνική λύση, αλλά το γεγονός ότι συγκεκριμένες τεχνικές ανεπάρκειες του συστήματος αξιοποιήθηκαν από μία εγκληματική οργάνωση, ώστε να εξαπατηθεί το Ελληνικό Δημόσιο και κάποιοι να φάνε τα λεφτά των επιδοτήσεων, είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς και κάλεσε την κυβέρνηση να συναινέσει στην προανακριτική επιτροπή, ώστε να αποφασίσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος, αν όντως έχουν ή δεν έχουν τελεστεί τα αδικήματα, τα οποία επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

«Πάτε να δημιουργήσετε όρους, για άλλη μια φορά, συγκάλυψης ενός σκανδάλου για το οποίο ευθύνεστε αποκλειστικά και μόνο εσείς ως Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο κυνική και πιο αστεία, γελοία, προσπάθεια αποφυγής των πραγματικών ευθυνών που έχουν και τα πολιτικά πρόσωπα της Κυβέρνησης, αλλά και οι δύο Υπουργοί που κατηγορούνται για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Αυγενάκης και ο κ. Βορίδης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας.

«Η κοινωνία έχει εξαγριωθεί και γνωρίζει πολύ καλά ότι συγκαλύπτετε πάλι γιατί η εξεταστική επιτροπή είναι ένα τέχνασμα για τη συγκάλυψη και τη διάχυση ευθυνών. Γι’ αυτό την έχετε βάλει από την εποχή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Στην οικονομική και φορολογική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στάθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Το σύνολο των εβδομήντα δύο φόρων, τους οποίους η Κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι μείωσε, αφορούν, επί της ουσίας, τη φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων.

Και αυτά τα έσοδα, τα οποία δεν πληρώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μεταφέρονται στις πλάτες του λαού, γιατί ακριβώς υπάρχει από την άλλη μεριά η δαμόκλειος σπάθη της δημοσιονομικής πειθαρχίας και εξυγίανσης και βεβαίως τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα για τη διαχείριση του κρατικού χρέους», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο μεταναστευτικό και τις αυξημένες ροές στην Κρήτη αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης» Σπύρος Τσιρώνης. «Θεμέλιος λίθος κάθε σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η διαρκής δυναμική φύλαξη των συνόρων. Και όπως αποδεικνύουν οι αποτυχίες όλων αυτών των ετών της διακυβέρνησής σας, η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από την παράνομη διέλευση προϋποθέτει κάτι που έχετε σταματήσει να λέτε, κάτι που φοβάστε να πείτε, προϋποθέτει push backs, προϋποθέτει επαναπροωθήσεις», ανέφερε ο βουλευτής της «Νίκης».

Η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί εντός και εκτός Βουλής τις επόμενες ημέρες.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

ΔιαβάστεΕπίσης