weather symbol
35
ΔΕΥ 28/7/25 | 13:36
Οι θαλάσσιοι καύσωνες γίνονται το νέο φυσιολογικό; EPA/FRANCIS R. MALASIG

Οι θαλάσσιοι καύσωνες μπορεί να έχουν οδηγήσει τους ωκεανούς του πλανήτη σε κρίσιμο σημείο καμπής, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Το 2023, η Γη βίωσε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των θαλάσσιων θερμικών κυμάτων σε όλους τους ωκεανούς της.

Έθεσαν νέα ρεκόρ έντασης, γεωγραφικής έκτασης και διάρκειας, με πολλούς να διαρκούν πολύ περισσότερο από ένα χρόνο και το 96% της ωκεάνιας επιφάνειας να επηρεάζεται.

Μετά από νέα έρευνα, οι επιστήμονες προειδοποιούν τώρα ότι αυτές οι παρατεταμένες εξάρσεις της θερμοκρασίας μπορεί να προαναγγείλουν ένα σημείο καμπής για τους ωκεανούς του πλανήτη με σοβαρές συνέπειες για τον πλανήτη.

Οι ωκεανοί της Γης μπορεί να έχουν υποστεί μια θεμελιώδη αλλαγή

Το 2023, οι καύσωνες είχαν ως αποτέλεσμα τόσο ο Βόρειος Ατλαντικός όσο και ο Νοτιοδυτικός Ειρηνικός ωκεανός να παρουσιάσουν θερμοκρασίες ρεκόρ στην επιφάνεια της θάλασσας.

“Γνωρίζουμε ότι οι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν γίνει όλο και πιο συχνοί και πιο έντονοι με την πάροδο του χρόνου λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Γνωρίζουμε επίσης ότι το Ελ Νίνιο που ξεκίνησε το 2023 επέτρεψε την είσοδο περισσότερης θερμότητας στον ωκεανό”, λέει ο κλιματολόγος Alex Sen Gupta από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

“Αλλά αυτοί οι παράγοντες από μόνοι τους δεν μπορούν να εξηγήσουν την απίστευτη κλίμακα του άλματος που ξεκίνησε το 2023”.

Επιστήμονες από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ταϊλάνδη αποφάσισαν να διερευνήσουν τι κρύβεται πίσω από την ακραία αύξηση της θερμοκρασίας και τι επιπτώσεις έχει και μπορεί να έχει στο μέλλον.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η μειωμένη νεφοκάλυψη, η οποία επιτρέπει σε περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στο νερό, ήταν ένας βασικός παράγοντας, μαζί με τους ασθενέστερους ανέμους που μειώνουν την ψύξη από την εξάτμιση και την αλλαγή των ωκεάνιων ρευμάτων.

Αν και η εργασία δεν εξηγεί γιατί αυτές οι επιρροές συνέπεσαν για να καταρρίψουν τα ρεκόρ θερμοκρασίας, υπογραμμίζει γιατί είναι κρίσιμο να αφιερωθεί περισσότερη έρευνα στους μηχανισμούς της υπερθέρμανσης των ωκεανών.

Η μελέτη εκφράζει τους φόβους των επιστημόνων ότι οι ωκεανοί της Γης έχουν υποστεί μια θεμελιώδη αλλαγή, μεταβαίνοντας σε μια νέα, θερμότερη κατάσταση, η οποία, όπως λένε, αποτελεί πλέον το “νέο φυσιολογικό”.

Ο συγγραφέας Zhenzhong Zeng, από το Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κίνα, δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η θερμότητα στους ωκεανούς του πλανήτη συσσωρεύεται εκθετικά.

Αν αυτό όντως ισχύει, πρόκειται για μια τάση που θα ήταν αντίθετη με ό,τι έχουν προβλέψει τα τρέχοντα κλιματικά μοντέλα.

Η υπερθέρμανση των ωκεανών έχει καταστροφικές συνέπειες για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τη ζωή στην ξηρά

Η μελέτη προειδοποιεί επίσης ότι η μετατόπιση των ωκεανών σε μια μόνιμα θερμότερη κατάσταση θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή στη Γη.

Αυτό συμβαίνει επειδή παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αποθηκεύοντας και απελευθερώνοντας αργά μεγάλα ποσά θερμότητας.

Επειδή οι ωκεανοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αντιδράσουν στις αλλαγές από ό,τι η ατμόσφαιρα, οι επιπτώσεις των θερμικών κυμάτων μπορεί να είναι τόσο καθυστερημένες όσο και δραματικές.

Αυτό περιλαμβάνει την παρεμπόδιση της ικανότητας πρόβλεψης βραχυπρόθεσμων ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι τυφώνες, και μακροπρόθεσμων κλιματικών αλλαγών.

Η παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας του νερού θα ήταν επίσης καταστροφική για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, προκαλώντας μαζικούς αφανισμούς ή μεταναστεύσεις ειδών.

Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες κατάρρευσης των κοραλλιογενών υφάλων – μια ανησυχία, όχι μόνο επειδή η απώλεια των κοραλλιών εμποδίζει την ικανότητα του ωκεανού να δεσμεύει άνθρακα, οδηγώντας σε μεγαλύτερη θέρμανση.

Στην ξηρά, αυτό θα σήμαινε επιταχυνόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, καθώς οι θαλάσσιες αύρες μεταφέρουν ζεστό αέρα στην ενδοχώρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πιο έντονες και εκτεταμένες ξηρασίες, καύσωνες, πυρκαγιές και καταιγίδες.

Αυτό αποδείχθηκε ήδη από την καταιγίδα Daniel το 2023, η οποία σκότωσε σχεδόν 6.000 ανθρώπους. Μελέτες απόδοσης διαπίστωσαν ότι έγινε 50 φορές πιο πιθανή και 50 τοις εκατό πιο έντονη από τις υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στη Μεσόγειο.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες γίνονται το νέο φυσιολογικό;

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, δεδομένων των επακόλουθων καύσωνων το 2024 και το 2025 που έβρασαν τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στη Μεσόγειο έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για τον Ιούνιο.

Στις 29 Ιουνίου, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας έφτασαν τους 26,01°C, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Copernicus και αναλύθηκαν από τη Météo-France. Οι συνολικές θερμοκρασίες ήταν 3-4°C υψηλότερες από τον μέσο όρο.

Αυτό προκάλεσε νέες προειδοποιήσεις από θαλάσσιους επιστήμονες για τις καταστροφικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τα καιρικά πρότυπα στη νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Τον Μάιο, ένα θαλάσσιο κύμα καύσωνα έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα μέρος όπου οι αυξήσεις στις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας είναι ακόμη ένα σχετικά νέο φαινόμενο.

Τμήματα της Βόρειας Θάλασσας, της Μάγχης και των ιρλανδικών ακτών ήταν έως και 4°C θερμότερα από τον μέσο όρο.

Οι επιστήμονες λένε ότι μια εξαιρετικά ζεστή, ξηρή άνοιξη σε συνδυασμό με ασθενείς ανέμους επέτρεψε τη συσσώρευση θερμότητας στην επιφάνεια του ωκεανού.

Προειδοποίησαν ότι η έξαρση θα μπορούσε να διαταράξει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, μεταβάλλοντας τους κύκλους αναπαραγωγής, επιτρέποντας την άνθιση επιβλαβών φυκών ή προσελκύοντας μέδουσες που ευδοκιμούν σε θερμότερα νερά.

“Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να μετράμε, να παρακολουθούμε και να μοντελοποιούμε το μέλλον της Γης μας

Μια θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική των ωκεανών που αψηφά τα τρέχοντα κλιματικά μοντέλα αποτελεί μια ανησυχητική προοπτική.

Ορισμένοι ερευνητές απάντησαν ότι η προειδοποίηση είναι πρόωρη.

“Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί του χρόνου, και μπορεί [οι θερμοκρασίες των ωκεανών] να επανέλθουν σε κάτι που είναι πολύ πιο, ας πούμε, φυσιολογικό”, δήλωσε στο New Scientist ο Neil Holbrook, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας στην Αυστραλία, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα έρευνα μπορεί να βασιστεί μόνο σε δεδομένα μερικών ετών.

Αλλά ακόμη και έτσι, οι επιστήμονες υποστηρίζουν την προτροπή της δημοσίευσης να μελετηθούν οι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών.

“Αν και πρέπει επειγόντως να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε επίσης να μετράμε, να παρακολουθούμε και να μοντελοποιούμε πώς θα είναι η Γη μας στο μέλλον”, λέει η Jaci Brown, επικεφαλής για το κλίμα στον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας (CSIRO).

“Αν δεν το κάνουμε, δεν μπορούμε να προετοιμαστούμε και βαδίζουμε στο άγνωστο με τρομερές συνέπειες για τη μελλοντική μας διατροφή, υγεία και ασφάλεια”.

Πηγή:gr.euronews.com

ΔιαβάστεΕπίσης