weather symbol
35
ΠΕΜ 17/7/25 | 14:13
Taliban security forces. EPA/SAMIULLAH POPAL

Οι Ταλιμπάν αρνούνται ότι “συνέλαβαν”, “σκότωσαν” ή “παρακολούθησαν” Αφγανούς που εμπλέκονται σε μυστικό πρόγραμμα υποδοχής στη Βρετανία

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ούτε «συνέλαβε», ούτε «σκότωσε», ούτε «παρακολούθησε» Αφγανούς που εμπλέκονται σε μυστικό πρόγραμμα υποδοχής στο Ηνωμένο Βασίλειο της Βρετανίας, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή ύστερα από μαζική διαρροή των δεδομένων τους.

Προχθές, Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Τζον Χίλι αποκάλυψε ότι περίπου 4.500 Αφγανοί, ορισμένοι από τους οποίους είχαν εργαστεί για τη βρετανική κυβέρνηση πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021, χρειάστηκε να μετεγκατασταθούν έπειτα από σημαντική διαρροή δεδομένων που τους έθετε σε κίνδυνο.

Έκτοτε, μέσα ενημέρωσης, κυρίως βρετανικά, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν εντόπισε Αφγανούς που αφορούσε το πρόγραμμα και προσπάθησε να εμποδίσει την αποχώρησή τους.

«Κανένας δεν συνελήφθη για ενέργειές του στο παρελθόν, κανένας δεν σκοτώθηκε και κανένας δεν παρακολουθήθηκε», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Χαμντουλάχ Φιτράτ, καταγγέλλοντας σε μήνυμα που απέστειλε σε δημοσιογράφους «φήμες» που αποσκοπούν «στην πρόκληση φόβου».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν ανακοινώσει ότι χορηγούν αμνηστία στους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις δυτικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου (2001-2021).

Ο ΟΗΕ γνωστοποίησε ωστόσο περιπτώσεις εκτελέσεων και εξαφανίσεων.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν ανάγκη να ερευνήσουν γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αμνηστία», πρόσθεσε ο Φιτράτ.

Οι αρχές των Ταλιμπάν «δεν χρειάζονται να χρησιμοποιήσουν έγγραφα που διέρρευσαν από τη Βρετανία», πρόσθεσε, καθώς ήδη διαθέτουν «όλες τις πληροφορίες και τα έγγραφα» όσον αφορά αυτούς τους Αφγανούς.

Περίπου άλλοι 600 Αφγανοί και οι οικογένειές τους αναμένεται ακόμη να γίνουν δεκτοί στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του βρετανικού προγράμματος. Με αυτούς θα ανέλθει σε 6.900 ο αριθμός των ανθρώπων που θα εγκατασταθούν στη χώρα βάσει του προγράμματος αυτού κόστους που υπολογίζεται σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο της Βρετανίας έχει υποδεχθεί συνολικά 36.000 Αφγανούς στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔιαβάστεΕπίσης