weather symbol
27
ΔΕΥ 21/7/25 | 05:58
Στους στόχους των πολυδύναμων στρατοπέδων είναι αυτά να αφορούν στελέχη και υλικά από το ίδιο όπλο ή σώμα. Πηγή εικόνας: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Οι πολυδύναμες παραμεθόριες μονάδες αιχμή του δόρατος του στρατού ξηράς: Ολοκληρώνονται οι συγχωνεύσεις στον Έβρο και τα νησιά, σε εξέλιξη η τρίτη φάση

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal – Αθήνα

Με στόχο την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα με «πολυδύναμα» στρατόπεδα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το στρατιωτικό επιτελείο συνεχίζει τις κινήσεις που αφορούν την ενίσχυση της λεγόμενης πρώτης γραμμής.

Μετά τις φάσεις Α’ και Β’, σε εξέλιξη βρίσκεται η Γ’ φάση κατά την οποία το προσωπικό που έχει μετακινηθεί καλείται να βρεθεί στη νέα του υπηρεσία.

Από την μια πλευρά οι μετακινήσεις αυτές έχουν προκύψει μέσω των τακτικών ή έκτακτων κρίσεων που διέταξε η πολιτική ηγεσία. Και αυτή την εποχή τα στελέχη βρίσκονται στις νέες τους θέσεις και μονάδες.

Aπό την άλλη, στελέχη τα οποία υπηρετούσαν ήδη σε μονάδες μικρής επάνδρωσης, έχουν λάβει το φύλλο πορείας τους για την πολυδύναμη μονάδα που θα συνεχίσουν να υπηρετούν.

  • Σε αυτή την φάση και σε παράλληλη οδό θα μετακινηθούν υλικά και μέσα που σχετίζονται με την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα που επιδιώκεται, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουμε να διάγουμε ημέρες «ήρεμων νερών».

Όπως εξηγούν στην Hellas Journal στελέχη κυρίως από τα νησιά του Αν. Αιγαίου, οι φάσεις Α’ & Β’ δεν «ενόχλησαν» την τοπική κοινωνία. Ενώ όσα στελέχη έχουν κληθεί να συνεχίσουν να υπηρετούν σε μεγάλες αποστάσεις από το σημείο διαμονής τους, σταδιακά βρίσκονται οι απαιτούμενες λύσεις.

Στόχος όπως λένε οι ίδιες πηγές είναι τα «δέκα μικρά να γίνουν πέντε μεγάλα στρατόπεδα» από τα οποία δεν θα απουσιάζει τίποτα και κανείς. Ότι μένει πίσω στις μονάδες που παραμένει μόνο φρουρά ασφαλείας, αφορά υλικά δευτερευούσης σημασίας. Και σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα καμία εκ των στρατιωτικών εγκαταστάσεων δεν παραδίδεται γι’ άλλου είδους χρήση.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νεότερες κινήσεις που αφορούν την Γ’ φάση η οποία θεωρείται από το στρατιωτικό επιτελείο ιδιαίτερα κρίσιμη για την συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

  • Υπενθυμίζουμε ότι κατά την Β’ φάση συγχωνεύθηκαν 21 μονάδες, τόσο από την ηπειρωτική Ελλάδα, όσο κι από τα νησιά του Αν. Αιγαίου. Πάντως από τα τέλη της περασμένης χρονιάς έχουν καταργηθεί κάτι περισσότερο από 31 μονάδες.

Τα επόμενα δυο βήματα σύμφωνα με τα όσα έχει σχεδιάσει το υπουργείο Εθνικής άμυνας και το στρατιωτικό επιτελείο, ίσως θεωρούνται τα πιο ουσιώδη, μια και πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις προς άμεση υλοποίηση για σχεδόν 100 στρατόπεδα στην επικράτεια.

Την ίδια στιγμή δεν έχουν περάσει απαρατήρητα και όλα εκείνα που έχουν γίνει αναφορικά με την συζήτηση γύρω από την εφεδρεία αλλά και την θητεία.

Οι συζητήσεις- διαπραγματεύσεις με φορείς που επηρεάζουν την εφεδρεία θεωρούνται ως πρώτα βήματα για μια νέα εποχή αναφορικά με το δόγμα «πολίτης- οπλίτης».

  • Ενώ για την θητεία ακόμη δεν έχουν φανεί δείγματα της νέας εποχής όπου «ιδέες» από την Φινλανδία ή και το Ισραήλ προσπαθούν οι επιτελείς να τις ενσωματώσουν στην σύγχρονη εκπαίδευση των οπλιτών στην χώρα μας.

Στο ελληνικό κοινοβούλιο πάντως, το νομοθετικό έργο που σχετίζεται με το υπουργείο Εθνικής άμυνας αφορά το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων – Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών Αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σύμφωνα με το υπουργείο, σκοπός του Σχεδίου Νόμου, όπως περιγράφεται στο Άρθρο 1, είναι η αποτελεσματική προστασία, η ορθολογική διαχείριση και η βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ενίσχυση της αμυντικής οχύρωσης της χώρας και τη χρηματοδότηση σκοπών εθνικής άμυνας, καθώς και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Υποστηρίξτε τη Hellas Journal: Η ιστοσελίδα μας ίσως να είναι ένα εκ των ελαχίστων μέσων ενημέρωσης που έχει μηδέν δανεισμό… Δεν χρωστούμε ούτε ένα δολάριο σε κανένα…

ΔιαβάστεΕπίσης