weather symbol
31
ΤΡΙ 15/7/25 | 23:47
FILE PHOTO Russian President Vladimir Putin (R) shakes hands with Slovak Prime Minister Robert Fico (L) during their meeting at the Kremlin in Moscow, Russia, 22 December 2024. Fico is on a working visit to Moscow. EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL

Οι φιλορώσοι εξακολοθούν να εμφιλοχωρούν στην ΕΕ: Βέτο από τη Σλοβακία στο 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – «Ηλίθια πρόταση η διακοπή φυσικού αερίου»

Δεν εγκρίθηκε τελικά το 18ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, καθώς η Σλοβακία άσκησε βέτο, μπλοκάροντας τη διαδικασία.

«Η Ρωσία δεν θέλει την ειρήνη και, σε απάντηση, η ΕΕ είναι έτοιμη να προωθήσει ένα από τα πιο σκληρά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πραγματικά λυπάμαι που δεν το πετύχαμε αυτό σήμερα», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας.

Σε συνέντευξή της μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η Κάλας σχολίασε την αρνητική έκβαση της ψηφοφορίας, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τη στάση της Σλοβακίας λέγοντας «ήλπιζα ότι σήμερα θα εγκριθεί το πακέτο, αλλά δεν τα καταφέραμε και πραγματικά λυπάμαι. Η Σλοβακία άσκησε βέτο, παρότι είχαν προηγηθεί συνομιλίες και ανταλλαγή επιστολών. Σήμερα, ωστόσο, τα πράγματα ήταν αλλιώς».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, μετά το τέλος του Συμβουλίου, ξεκαθάρισε τη θέση της κυβέρνησής του, δηλώνοντας ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός απορρίπτει την ηλίθια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από το 2028. Η Επιτροπή μπορεί να το προχωρήσει, ίσως το κάνει μέσα στις επόμενες ημέρες».

Η έγκριση του 18ου πακέτου κυρώσεων μπορεί να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες, με την κ. Κάλας να δηλώνει ότι «προς το παρόν, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Σλοβακίας και πρέπει να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία. Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες.

Οι κυρώσεις είναι απαραίτητες για να μην έχει η Ρωσία τα μέσα να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αυξάνει το τίμημα, ώστε (η Ρωσία) να σταματήσει την επιθετικότητά της».

Η Ύπατη Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για αυξανόμενες επιθέσεις με απαγορευμένα χημικά όπλα από τη Ρωσία, και υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ προς τη χώρα, ενώ χαιρέτισε εκ νέου την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Ρωτήθηκε για τις παραδόσεις αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία μέσω της Ευρώπης και σχολίασε με νόημα, ότι «αν πληρώνουμε για αυτά τα όπλα, είναι η υποστήριξή μας. Είναι λοιπόν ευρωπαϊκή υποστήριξη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Και ως εκ τούτου, η έκκληση είναι να κάνουν όλοι το ίδιο».

Κυρώσεις σε πέντε άτομα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση ότι επέβαλε κυρώσεις σε πέντε άτομα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία.

Οι νέες κυρώσεις στοχοθετούν μέλη της ρωσικής δικαιοσύνης που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην δίωξη του ακτιβιστή Αλεξέι Γκορίνοφ ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά κατά του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία όταν ήταν δημοτικός βουλευτής στην περιοχή Κρασνοσέλσκι της Μόσχας.

Πρόκειται για του δικαστές Βίκτορ Βλαντίμιροφ, Κατερίνα Κιριτσένκο, Λαρίσα Μαρτίνοβα, Μαξίμ Σοκολόφσκι και Γιελένα Ζουραβλιόβα, τα ονόματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της ΕΕ, και οι οποίοι εξέδωσαν καταδικαστικές αποφάσεις κατά του Γκορίνοφ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όλοι τους «υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να έχουν οικονομικές συναλλαγές μαζί τους».

Ο Γκορίνοφ καταδικάστηκε το 2022 σε λίγο λιγότερο από επτά χρόνια φυλάκιση για «δυσφήμιση των ενόπλων δυνάμεων» και το 2024, ενώ βρισκόταν ήδη στη φυλακή, σε τρία χρόνια για «δικαιολόγηση της τρομοκρατίας». Ο ίδιος δήλωσε αθώος απορρίπτοντας τις κατηγορίες αυτές.

«Το Ισραήλ  να κάνει περισσότερα βήματα για τη Γάζα»

Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε επίσης στη Μέση Ανατολή και τη Γάζα, λέγοντας πως βλέπει θετικά σημάδια από την πλευρά του Ισραήλ, τα οποία η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά. «Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία για την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Έτσι, βλέπουμε θετικά σημάδια, προμήθειες που φτάνουν στη Γάζα, ανοίγουν περισσότερα σημεία εισόδου και γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος επισκευάζονται».

Όπως τόνισε η κ. Κάλας, «το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα». Για τον σκοπό αυτό, θα υπάρχει ενημέρωση και καταγραφή της προόδου κάθε δύο εβδομάδες, ενώ παρουσιάστηκε ήδη ένας κατάλογος μέτρων στους υπουργούς, ο οποίος θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν τηρήσει τις υποσχέσεις του.

«Στόχος δεν είναι να τιμωρηθεί το Ισραήλ, αλλά να βελτιωθεί η κατάσταση στη Γάζα», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ της Έλενας Αποστολίδου
Βρυξέλλες, Βέλγιο

ΔιαβάστεΕπίσης