
ΓΝΩΜΕΣ
10/07/2025 | 06:30
Οι δύσκολες σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία του αυταρχικού Ράμα μέσα από το βιβλίο του Αλέξανδρου Μαλλιά: «Αλήθειες και σκιές» με αφορμή τη φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη
Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΥ*
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΜΑΛΛΙΑΣ
Ελλάδα – Αλβανία, Αλήθειες και σκιές
Πρόλογος: Αγγελος Μ. Συρίγος
εισαγωγή: Σταύρος Ν. Παπασταύρου
επίμετρο: Φρέντης Μπελέρης
εκδ.: Ι. Σιδέρης, 2025, σελ. 273
Από τα τρία πρεσβευτικά πόστα (Σκόπια, Τίρανα και Ουάσιγκτον) στα οποία υπηρέτησε ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, η θητεία του στην Αλβανία (1999-2000), παρότι η μικρότερη σε διάρκεια κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.
«Το συναίσθημα πολύ δύσκολα το διώχνεις, όταν η πατρίδα σου σε τιμά δίνοντάς σου την ευκαιρία να την υπηρετήσεις στα χώματα της Αλβανίας», εκεί όπου τραυματίσθηκε ο πατέρας του πολεμώντας τους Ιταλούς εισβολείς στο Επος του ’40 και όπου έμειναν άταφοι χιλιάδες Ελληνες στρατιώτες, που έπεσαν νεκροί «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».
Επίτιμος δημότης Χειμάρρας, δεν έπαψε για 30 χρόνια να επιδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την ελληνική εθνική μειονότητα. Μετά την αφυπηρέτησή του, ως ενεργός πολίτης με διακριτή συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο, ιδίως με την αρθρογραφία του στην «Κ», συγκαταλέγεται μεταξύ των ολίγων που αφύπνισαν και ευαισθητοποίησαν την κοινή γνώμη.
Στο τελευταίο βιβλίο του έχει συγκεντρώσει κείμενα προβληματισμού, στα οποία περιγράφει μετά λόγου γνώσεως τις «αλήθειες και τις σκιές» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με επίκεντρο την υπόθεση της σκευωρίας, καταδίκης και πολύμηνης φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, που εξύφανε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, σε «ένα ράπισμα κατά των ευρωπαϊκών αξιών και κανόνων».
Το βασικό κίνητρό του ήταν να καταγραφούν τα δραματικά γεγονότα της Χειμάρρας, «ώστε να γίνει κατανοητό το μέγεθος της αυθαιρεσίας του αλβανικού καθεστώτος, με στόχο τον ξεριζωμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας υφαρπάζοντας τις περιουσίες της».
Εκτός όμως από την υπόθεση Μπελέρη και την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θίγονται και προβληματισμοί του για την ελληνική εξωτερική πολιτική γενικότερα.
Ο κ. Μαλλιάς υποστηρίζει ότι διαχρονικά απουσιάζουν η σταθερότητα, η αποφασιστικότητα, η συνέχεια και κυρίως η συνέπεια, «πρόθυμοι να γυρίσουμε σελίδα και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα, χωρίς προηγουμένως να έχουμε αντλήσει τα απαραίτητα διδάγματα από τις αυταπάτες μας, τα δικά μας λάθη, τις ερμηνείες των προθέσεων και τις παρερμηνείες των επιδιώξεων της αλβανικής ηγεσίας και της σταθερής πολιτικής της εναντίον της ελληνικής εθνικής μειονότητας».
Ο Αλ. Μαλλιάς υποστηρίζει ότι διαχρονικά απουσιάζουν η σταθερότητα, η αποφασιστικότητα, η συνέχεια και κυρίως η συνέπεια.
Στους Αλβανούς επικρατεί η πεποίθηση ότι η Ελλάδα «δίνει χωρίς να απαιτεί ανταλλάγματα και δεν προτίθεται να προβάλει την οικονομική, πολιτική και διπλωματική ισχύ που διαθέτει. Ουδεμία εγγύηση υπάρχει ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία της Αλβανίας, ή κάποια άλλη μελλοντικά, δεν θα μετέλθει ανάλογα ακραία μέτρα προκειμένου να στερήσει στους Ελληνες της Χειμάρρας το δικαίωμα να εκλέγουν αυτόν που ψηφίζουν».
Υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας πρέπει να περνάει μέσα από την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιουσιών των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας και θεωρεί ότι πέραν της λεγόμενης διεθνοποίησης, αμεσότερο και αποτελεσματικό μέτρο είναι η λήψη προσωποπαγών διοικητικών μέτρων για τα πολιτικά και μη πρόσωπα του κρατικού μηχανισμού της Αλβανίας, που αποφασίζουν και υλοποιούν τις διώξεις του ελληνικού στοιχείου.
Θιασώτης της πολιτικής συναίνεσης, συνεννόησης και διακομματικής συνέχειας ως θεμέλια της εθνικής προκοπής, ισχύος και αποτροπής, τονίζει ότι στην εξωτερική πολιτική βασική αρχή είναι να βάζεις τον πήχυ στο κατάλληλο ύψος, αλλά διαχρονικά στις σχέσεις μας με την Αλβανία έχουμε εθιστεί να περνάμε κάτω από τον πήχυ.
«Τα προβλήματα δεν ανακύπτουν κατά τη στιγμή της εξαγγελίας ή έστω υπογραφής συμφωνιών, αλλά όταν έρχεται η στιγμή της εφαρμογής τους, καθώς η εμπειρία με συγκεκριμένους πολιτικούς στη γειτονική χώρα μάς διδάσκει ότι λησμονούν τις δεσμεύσεις τους και αναζητούν προσχήματα να τις ακυρώσουν ή να τις αναβάλλουν».
Για τον συγγραφέα, πάντως, την τιμή της Ελλάδος διέσωσε η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συμπεριλάβει τον Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. τον Ιούνιο 2024, που επιβραβεύθηκε με την πανηγυρική εκλογή του με 245.874 ψήφους. Ο Χειμαρριώτης πολιτικός με τις πράξεις του και τον δημόσιο από τη φυλακή λόγο του έδειξε τον δρόμο της αξιοπρέπειας, επισημαίνει.
Τις μεθοδεύσεις του διωγμού του Μπελέρη και την ανάδειξη της υπόθεσής του σε ευρωπαϊκό ζήτημα σεβασμού του κράτους δικαίου και του αξιακού κώδικα της Ε.Ε. αποτυπώνουν ο πρόλογος του καθηγητή και βουλευτή της Ν.Δ. Αγγελου Συρίγου και το εισαγωγικό σημείωμα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου, «που ήταν οι αποτελεσματικότεροι μοχλοί ώθησης και αναδιάταξης της στάσης των Αθηνών προς την ορθή κατεύθυνση».
Οι δυο τους, όπως και ο συγγραφέας, στάθηκαν αταλάντευτα στο πλευρό του Φρέντη Μπελέρη σε όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας του, που κράτησε 479 ημέρες. Το βιβλίο κλείνουν κείμενα της συμβούλου επικοινωνίας Μυρένας Σερβιτζόγλου και το επίμετρο του ευρωβουλευτή με τίτλο «Η Ελλάδα δεν φυλακίζεται».
* Ο κ. Αχιλλέας Παπαρσένος συνυπηρέτησε με τον πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον ως προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας.
-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.