weather symbol
29
ΤΡΙ 29/7/25 | 01:05
epa12268617 British Prime Minister Keir Starmer (L) and US President Donald J. Trump (R) pose for pictures ahead of the leader's meeting at the Trump Turnberry golf resort in Turnberry, Scotland, Britain, 28 July 2025. President Trump is on a private trip to Scotland to visit his golf courses. EPA/TOLGA AKMEN / POOL

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αυξάνει την πίεση στον Πούτιν: Νέα μειωμένη προθεσμία 10-12 ημέρες για εκεχειρία στην Ουκρανία * Δηλώνει απογοητευμένος με τον Ρώσο πρόεδρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόνλαντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα μειώσει την προθεσμία των 50 ημερών που έδωσε στη Ρωσία σε σχέση με τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, λέγοντας ότι έχει απογοητευθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

  • «Έχω απογοητευθεί με τον πρόεδρο Πούτιν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στο πλευρό του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ ενόψει της συνάντησης τους. «Θα μειώσω αυτές τις 50 μέρες που του έδωσα, σε λιγότερες μέρες» .

Ο Αμερικανός πρόεδρος όρισε την νέα προθεσμία εντός της οποίας αναμένει ανταπόκριση από τον Πούτιν σε 10 έως 12 ημέρες.

«Θα ορίσω μια νέα προθεσμία περίπου… 10 ή 12 ημερών από σήμερα», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. «Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε… Απλώς δεν βλέπουμε να σημειώνεται καμία πρόοδος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε παράλληλα να εννοηθεί ότι δεν ενδιαφέρεται για περισσότερες συνομιλίες με τον Πούτιν. Είπε ότι οι κυρώσεις και οι δασμοί θα χρησιμοποιηθούν ως ποινές για τη Μόσχα εάν εκείνη δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα του Τραμπ.

«Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε. Εάν ξέρετε ποια θα είναι η απάντηση, γιατί να περιμένετε; Και θα υπάρξουν κυρώσεις και ίσως και δασμοί, δευτερογενείς δασμοί», είπε ο Τραμπ. «Δεν θέλω να το κάνω αυτό στη Ρωσία. Αγαπώ τον ρωσικό λαό».

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το Κρεμλίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι δίνει προθεσμία 50 ημερών στη Μόσχα για να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει τότε ότι «η γλώσσα των τελεσιγράφων, των εκβιασμών και των απειλών» είναι απαράδεκτη για τη Μόσχα και ότι θεωρεί την απειλή των κυρώσεων κοινότοπη.

Ο Ζελένσκι επαινεί τον Τραμπ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαίνεσε τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για την «αποφασιστικότητα» που επέδειξε, σχολιάζοντας τη σύντμηση της προθεσμίας που έδωσε στη Ρωσία για να καταλήξει σε συμφωνία εκεχειρίας με την Ουκρανία.

«Ξεκάθαρη στάση και εκπεφρασμένη αποφασιστικότητα από τον @POTUS (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ) – την κατάλληλη στιγμή, όταν πολλά μπορούν να αλλάξουν διά της ισχύος για πραγματική ειρήνη», αναφέρει ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τραμπ για την προσήλωσή του στη σωτηρία ζωών και στον τερματισμό αυτού του φρικτού πολέμου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Απώλειες στο ρωσικό χρηματιστήριο μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης MOEX της Ρωσίας κατέγραψε σήμερα ενδοσυνεδριακές απώλειες περίπου της τάξεως του 1,2% , μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ .

Ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,8% από το χθεσινό κλείσιμο στις 12:19 GMT ( 15:19 ώρα Ελλάδος) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΜΟΕΧ.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

ΔιαβάστεΕπίσης