
ΚΥΠΡΟΣ
19/07/2025 | 00:01
Ο καθένας με το κομματικό του συμφέρον για την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη: Πως διάβασαν τα κυπριακά κόμματα τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό;
Μέσω τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου προκειμένου να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία για τα αποτελέσματα της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό, στη Νέα Υόρκη.
Οι πολιτικές δυνάμεις με ανακοινώσεις τους καταγράφουν τις απόψεις τους τόσο σ’ ό,τι αφορά την άτυπη πολυμερή της Νέας Υόρκης, όσο και ευρύτερα την κατάσταση στο Κυπριακό μετά τη δεύτερη συνάντηση.
Τα κόμματα στις πρώτες του αντιδράσεις αποτιμούν ως θετικό στοιχείο ότι η διαδικασία και η όλη προσπάθεια στο Κυπριακό παραμένει ζωντανή.
Παραμένει το αδιέξοδο, ζωντανή η προσπάθεια, λέει το ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η άτυπη συνάντηση της Νέας Υόρκης δεν οδήγησε σε διάρρηξη του αδιεξόδου αλλά κρατήθηκε ζωντανή η προσπάθεια. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει:
Η άτυπη συνάντηση της Νέας Υόρκης, όπως αναμενόταν άλλωστε, δεν οδήγησε στη διάρρηξη του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό, κράτησε όμως ζωντανή την προσπάθεια με την εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Το γεγονός ότι η συζήτηση κατέληξε να περιστρέφεται γύρω από τα ΜΟΕ και τα οδοφράγματα είναι ενδεικτικό της απόστασης που υπάρχει από τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
- Το ΑΚΕΛ εκτιμά μεν τη σημασία που μπορεί να έχουν τα ΜΟΕ, επιμένει όμως ότι η επικέντρωση πρέπει να είναι στην συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά, με κατοχυρωμένες όλες τις συγκλίσεις και η διαπραγμάτευση στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες των εναπομείναντων θεμάτων.
Η αταλάντευτη εμμονή σε αυτή τη βάση και πλαίσιο είναι και η απάντηση στις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για «κυριαρχική ισότητα» και λύση δύο κρατών, που είναι θέσεις εκτός του πλαισίου των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και επικίνδυνες για το μέλλον του λαού μας.
- Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και εν γένει η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν και πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, που να καταδεικνύουν ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι επωφελείς για όλες τις πλευρές.
Η απογοήτευση για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στο Κυπριακό δεν πρέπει να οδηγεί τον λαό μας σε παραίτηση κι εγκατάλειψη του στόχου της λύσης, δεν πρέπει να οδηγεί σε συμβιβασμό με το κατοχικό-διχοτομικό στάτους κβο. Η λύση του Κυπριακού, η απελευθέρωση κι επανένωση του τόπου μας, είναι όρος και προϋπόθεση για το μέλλον των επερχόμενων γενιών στον τόπο μας.
Αξιολογούμε θετικά τα αποτελέσματα, σημειώνει το ΔΗΚΟ
Θετικά αξιολογεί τα αποτελέσματα της Διευρυμένης Διάσκεψης της Νέας Υόρκης σε τοποθέτησή του το Δημοκρατικό Κόμμα:
Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει τη διασφάλιση της συνέχισης της διαδικασίας στο Κυπριακό και την επαναβεβαίωση της συμφωνημένης βάσης όπως καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αξιολογούμε θετικά τα αποτελέσματα της Διευρυμένης Διάσκεψης της Νέας Υόρκης, λαμβάνοντας υπόψη το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον που δημιουργούν η έλλειψη πολιτικής βούλησης και τα εμπόδια που ορθώνουν Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς υποσκάπτοντας τις προοπτικές.
- Όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε, η διάσκεψη αυτή αποτελεί μέρος μιας σταδιακής διαδικασίας, που αποσκοπεί στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την επανέναρξη των συνομιλιών, με τελικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Και θεωρούμε ότι η προσέγγιση που ακολουθείται διατηρεί ανοιχτή την προοπτική της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.
Καταγράφουμε επίσης στα θετικά της διάσκεψης την επαναβεβαίωση της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού, ότι δηλαδή η μορφή λύσης παραμένει η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως αυτό προβλέπεται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, και η λύση του δεν μπορεί να ξεφύγει από τη συμφωνημένη βάση.
- Ως θετικά καταγράφουμε επίσης τα δημόσια μηνύματα των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίοι επανέλαβαν τη σταθερή προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και τόνισαν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στη διαδικασία, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.
Το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει την προώθηση των συμφωνηθέντων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με τρόπο που να επωφελεί και τις δυο κοινότητες, που να μην υποκαθιστούν τη λύση και που να μην οδηγούν άμεσα ή έμμεσα σε οποιασδήποτε μορφής αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.
Ταυτόχρονα ως ΔΗΚΟ καταδικάζουμε την απουσία πολιτικής βούλησης και την αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς τόσο στα θέματα των σημείων διέλευσης όσο και στην παρεμπόδιση έργων κοινού οφέλους.
Ο μόνος που πρέπει να εκτίθεται στη διεθνή κοινότητα είναι η Τουρκία, τονίζει η Αννίτα Δημητρίου
Ως μεγάλη ευκαιρία για να προβληθούν οι θέσεις μας για επανέναρξη των συνομιλιών, χαρακτήρισε την άτυπη πενταμερή, σε δήλωσή της η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου:
- Η άτυπη διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την πλευρά μας να προβάλει με απόλυτη σαφήνεια τη θέση μας για επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου.
Ο μόνος που πρέπει να εκτίθεται στη διεθνή κοινότητα είναι η Τουρκία με τις απαράδεκτες αξιώσεις και αδιάλλακτες θέσεις της.
Η δική μας πλευρά οφείλει να σταθεί με συνέπεια και πλήρη διπλωματική εγρήγορση, αταλάντευτα προσηλωμένη στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
- Όσοι εισηγούνται την απομάκρυνση από αυτό, στην ουσία διευκολύνουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς και αποδυναμώνουν τη θέση μας τόσο διεθνώς όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διευκολύνουν την τουρκική προπαγάνδα και ρητορική.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει σταθερός στην επανέναρξη μιας διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει την πατρίδα μας. Χωρίς κατοχικά στρατεύματα, αναχρονιστικές εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.
Απαιτείται συλλογική στρατηγική και σταθερότητα θέσεων. Αυτή είναι η ευθύνη μας και σε αυτήν παραμένουμε αφοσιωμένοι.
ΕΔΕΚ: Υποβαθμίζεται το Κυπριακό σε θέμα δικοινοτικής διαφοράς και δήθεν «οικοδόμησης εμπιστοσύνης»
Την υποβάθμιση του Κυπριακού από θέμα εισβολής, κατοχής και εποικισμού, σε θέμα δικοινοτικής διαφοράς και δήθεν «οικοδόμησης εμπιστοσύνης», σημειώνει η ΕΔΕΚ στη δική της αποτίμηση:
- Τόσο το περιεχόμενο της συζήτησης, όσο και η κατάληξη της νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στην Νέα Υόρκη, επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις που από την αρχή εξέφρασε η ΕΔΕΚ.
Στη Νέα Υόρκη:
Έγινε ακόμα ένα βήμα στην κατεύθυνση της περιθωριοποίησης της ουσίας του Κυπριακού, καθώς δεν έγινε καμία συζήτηση για την ουσία, πέραν από την κατάθεση εκ νέου της θέσης της τουρκικής πλευράς για λεγόμενη «λύση» δύο κρατών και χωρίς η τουρκική πλευρά να υποστεί την οποιαδήποτε επίπτωση.
Έγινε ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της εμπέδωσης διεθνώς και εσωτερικά ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης και συνεργασίας, καθώς τα ανούσια δήθεν «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» είναι πλέον το μοναδικό θέμα στην ατζέντα του Κυπριακού.
Έχει πλέον καταστεί φανερό ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς μέσα από τις απαράδεκτες διεκδικήσεις τους, προσπαθούν να κατοχυρώσουν πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα ενώ η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει την έλλειψη προόδου για να κερδίσει χρόνο ώστε να προωθήσει την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων σε τρία επίπεδα:
- Κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους
Αναβάθμιση της Τελωνειακής ένωσης
Συμμετοχή στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας
Στη Νέα Υόρκη, τα μηδαμινής σημασίας λεγόμενα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», έχουν αναχθεί σε πρόοδο, για να μπορεί η Τουρκία να επικαλείται την κινητικότητα και να κεφαλαιοποιεί πολιτικά και οικονομικά οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι γι’ αυτό το λόγο που η ΕΔΕΚ καλούσε και συνεχίζει να καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφύγει την εμπλοκή σε συζητήσεις που υποβαθμίζουν το Κυπριακό από την πραγματική του ουσία ως θέματος εισβολής, κατοχής και εποικισμού, σε θέμα δικοινοτικής διαφοράς και θέμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Επίσης, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου είναι δυνατό να παρεμποδίσει την όποια αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων μέχρι η Τουρκία να προσέλθει εποικοδομητικά σε ένα ουσιαστικό διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού.
Το θετικό η συντήρηση της διαδικασίας, ανακοίνωσε η ΔΗΠΑ
Η Δημοκρατική Παράταξη στη δική της αποτίμηση σημειώνει ως θετικό στοιχείο τη συντήρηση της διαδικασίας για το Κυπριακό. Αναλυτικά η ΔΗΠΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή της:
Ως Δημοκρατική Παράταξη αποτιμούμε θετικά το γεγονός ότι η άτυπη Πενταμερής στη Νέα Υόρκη είχε ως αποτέλεσμα τη συντήρηση της διαδικασίας και της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
- Αναμενόμενη, δυστυχώς, ήταν η έλλειψη ουσιαστικής προόδου, εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας και του κ. Τατάρ, ασχέτως με την πρόοδο και συμφωνία σε κινήσεις χαμηλής πολιτικής και οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Χαιρετίζουμε την όποια πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά σημειώνουμε ότι τέτοιες κινήσεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την ουσία του Κυπριακού και τις προσπάθειες για επιστροφή σε συνομιλίες το συντομότερο δυνατό.
Θετική εξέλιξη, αναμφίβολα, αποτελεί το γεγονός ότι ο Γενικό Γραμματέας του ΟΗΕ έχει αποφασίσει τη σύγκληση τριμερούς συνάντησης το Σεπτέμβριο, καθώς και νέας άτυπης Πενταμερούς πριν το τέλος του χρόνου, δείχνοντας την αποφασιστικότητα και την προσήλωση του στο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σημαντική είναι η επαναβεβαίωση, από πλευράς του κ. Γκουτέρες, της ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών, του Ηνωμένου Βασιλείου και φυσικά της Ελλάδα, της προσήλωσης τους στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η ετοιμότητα που εκφράστηκε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργή εμπλοκή στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων κρίνεται σημαντική από κάθε άποψης, αφού δίδει το στίγμα της Ένωσης στο Κυπριακό και ενισχύει τη στρατηγική του Προέδρου Χριστοδουλίδη για διασύνδεση του με την πρόοδο στις Ευρωτουρκικές σχέσεις.
- Η απευθείας επαφή του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, πέραν της σημειολογίας, δίδει το στίγμα της στρατηγικής του Νίκου Χριστοδουλίδη και παράλληλα επιτρέπει για αισιοδοξία πως μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστεί βοηθητική στις προσπάθειες της πλευράς μας.
Για πρώτη φορά από το 2017, το Κυπριακό είναι ξανά σε μια πορεία συνεχούς συζήτησης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Θα πρέπει να πιστωθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρωτοβουλίες, ενέργειες και σωστοί χειρισμοί, τόσο πριν όσο και κατά τα διάρκεια των δύο Διασκέψεων σε Γενεύη και Νέα Υόρκη, καθώς και η πολύ καλή δουλειά των συνεργατών του.
Αυτά τα στοιχεία, κρίνουμε ότι επιτέλεσαν καθοριστικό ρόλο στο να αποτραπεί ένα οριστικό και πρόωρο «ναυάγιο» στις προσπάθειες του Γ.Γ ΟΗΕ, καθώς και να αποφευχθούν επικίνδυνες για τη δική μας πλευρά εξελίξεις, που ενδεχομένως να άλλαζαν με πολύ επιζήμιο τρόπο την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού Προβλήματος.
Η Δημοκρατική Παράταξη επαναδιατυπώνει τη θέση ότι αυτό το μομέντουμ και η στάση των εμπλεκομένων μερών, πλην Τουρκίας, πρέπει να αξιοποιηθούν για να υπάρξει πιο ουσιαστική πρόοδος της διαδικασίας του διαλόγου και επάνοδος σε συνομιλίες. Διαπραγμάτευση και συνομιλίες που ασφαλώς θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ και να είναι συμβατές με το Ενωσιακό Κεκτημένο.
Τα δικά του το ΕΛΑΜ: Άκαρπη η άτυπη πενταμερής
Το ΕΛΑΜ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει άκαρπη την άτυπη πενταμερή, λέγοντας πως δεν αγγίχτηκε ούτε κατ’ ελάχιστο η ουσία του Κυπριακού προβλήματος, με τις συζητήσεις να περιορίζονται περιορίστηκαν σε χαμηλής διπλωματίας και τεχνικής φύσεως ζητήματα:
Ακόμη μία φορά, η άτυπη πενταμερής αποδείχθηκε άκαρπη και διαδικασία, κατά την οποία δεν αγγίχτηκε ούτε κατ’ ελάχιστο η ουσία του Κυπριακού προβλήματος.
- Αντιθέτως, οι συζητήσεις περιορίστηκαν σε χαμηλής διπλωματίας και τεχνικής φύσεως ζητήματα, όπως η διάνοιξη νεών οδοφραγμάτων, ως σαν το Κυπριακό είναι θέμα διευκόλυνσης της μετακίνησης και όχι πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία.
Εξοργιστικό είναι, το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, όταν ρωτήθηκε για συγκεκριμένα οδοφράγματα, δεν ήταν σε θέση ν’ απαντήσει, επικαλούμενος την ανάγκη να λάβει οδηγίες από τον τουρκικό κατοχικό στρατό.
Το περιστατικό αυτό, αποτελεί ωμή επιβεβαίωση και αποδοχή από τον κατοχικό ηγέτη, πως το «ψευδοκράτος» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μαριονέττα της Άγκυρας. Αυτό καταρρίπτει ακόμα μια φορά το μύθο για δήθεν ανεξάρτητη «τουρκοκυπριακή κοινότητα» που αποφασίζει για τον εαυτό της.
Ελπίζουμε ότι τα πολιτικά κόμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχουν αντιληφθεί την ολέθρια πολιτική που ακολουθούν.
- Ξεκαθαρίζουμε ότι, οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης στη βάση της ΔΔΟ είναι καταδικασμένη να αποτύχει, διότι αφενός εξισώνει τον νόμιμο κράτος με το ψευδοκράτος και αφετέρου επιβραβεύει την τουρκική αδιαλλαξία και νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της κατοχής.
Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει επιτέλους να πάψει να συμμετέχει σε διαλόγους, που αλλοιώνουν την πραγματική φύση του Κυπριακού. Αντί να επιδιώκει ένα πλαστό «κλίμα καλής θέλησης», πρέπει να καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου.