
ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
13/07/2025 | 06:03
ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ: Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία συνεχίζει να παίζει το ρόλο του ατζέντη του Ερντογάν: Σε ένα απίστευτο παραλήρημα επιμένει σε ένα άρρωστο αφήγημα για τα μαχητικά F-35… (video)
Την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025, ο Τόμας Μπάρακ (Thomas J. Barrack), Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα και Ειδικός Απεσταλμένος για τη Συρία παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Τύπου στη Νέα Υόρκη.
Δεν μπορούσε φυσικά να μην συνεχίσει να παίζει τον ατζέντη της κατοχικής δύναμης, καθώς δύο ημέρες πριν η υποψήφια Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ εξαφάνισε το αφήγημα του για τα μαχητικά F-35, που επιθυμεί διακαώς να χαρίσει στον ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν και το ρωσικό σύστημα S-400, από το οποίο η Τουρκία πρέπει να απαλλαγεί.
- Ο κ. Μπάρακ δέχθηκε ερώτηση από την Dilek Kaya, του Πρακτορείου Ειδήσεων IHLAS, για την τελευταία εξέλιξη σχετικά με τα F-35 για την Τουρκία.
- Ο Αμερικανός πρέσβης ήταν πιο προσεκτικός μετά το άδειασμα της κ. Γκιλφόιλ, αλλά επέμενε να δικαιολογεί την Τουρκία. Τι είπε;
«Λοιπόν, τα F-35. Αν θυμάστε, η Τουρκία είναι δίπλα μας ο μεγαλύτερος συμμετέχων στο ΝΑΤΟ. Τα F-16 έχουν μια ολόκληρη σειρά τροποποιήσεων. Αυτή η ιστορία χρονολογείται από το 2016, επειδή μιλάμε για όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό για την Τουρκία. Επιτρέψτε μου να επιστρέψω γιατί πιθανότατα ήσασταν μωρό το 2016.
Έγινε λοιπόν πραξικόπημα. Και ο Πρόεδρος Ερντογάν, αυτό που φοβάται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι αυτά τα πραξικοπήματα, επειδή φυσικά στην Τουρκία αυτός που κυβερνούσε για τόσα χρόνια ήταν ο στρατός.
Έτσι, θα μπορούσατε να έχετε προέδρους να έρχονται και να φεύγουν, θα μπορούσατε να έχετε πρωθυπουργούς να έρχονται και να φεύγουν, αλλά αυτό στο οποίο επέστρεφαν συνεχώς ήταν ο στρατός. Έτσι, αυτό το πραξικόπημα το 2016 τρόμαξε τους πάντες».
Κινδυνολογεί και ψεύδεται…
Και συνεχίζει απτόητος να ψεύδεται και να δικαιολογεί την αντισυμμαχική απόφαση του Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα:
«Εκείνη την εποχή, λοιπόν, ήθελε να αγοράσει πυραύλους Patriot. Τώρα πόσο από αυτό είναι ακριβές γεγονός ή πόσο είναι μια ερμηνεία, εγώ σας δίνω την ερμηνεία για το πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Το Κογκρέσο εκείνη την εποχή δεν ήθελε να πουλήσει (στον Ερντογάν) πυραύλους Patriot. Αυτός ήθελε τους πυραύλους για να προστατευτεί εσωτερικά από αυτά τα πραξικοπήματα.
- Έτσι, αγόρασε ένα ρωσικό αμυντικό σύστημα που ονομάζεται S-400. Είναι ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα ανίχνευσης που αγόρασε από τους Ρώσους ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Μπερδεμένα (πράγματα).
- Έτσι, το Κογκρέσο επέστρεψε και είπε, «εεε, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό». Και παρεμπιπτόντως, για τα F-35, κατασκεύαζαν ταυτόχρονα ατράκτους, εκείνη την εποχή. Έτσι, το F-35 ήταν μια ενοποίηση τμημάτων και εξαρτημάτων με έναν πολύ εξελιγμένο κύκλο αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.
Το Κογκρέσο αναστατώθηκε. Επέβαλε τον νόμο CAATSA και μια άλλη σειρά κυρώσεων εναντίον (των Τούρκων) και είπε, για την οντότητά σας που αγοράζει αμυντικά προϊόντα, δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε F-35 και θα διακόψουμε τα F-16 και τις τροποποιήσεις των F-16».
Τα …καλύτερα drones είναι τα τουρκικά!
Στη συνέχεια εξυμνεί την …εξυπνάδα των Τούρκων και την τουρκική αμυντική βιομηχανία»:
«Τώρα, καθώς οι κυρώσεις ισχύουν, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Τουρκία – όντας τόσο έξυπνη και έχοντας μια λαμπρή και εργατική κοινότητα – άρχισε να κατασκευάζει η ίδια drones και τα δικά της αεροσκάφη. Τα drones, παρεμπιπτόντως, καταλήγουν να είναι – τα TB2, τα drones Bayraktar, είναι πιθανώς τα καλύτερα drones στον κόσμο, που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Και έχουμε παγώσει την αμυντική μας διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής F-16 και F-35 και πυραύλων Patriot – παρεμπιπτόντως, δεν μπορείτε να αγοράσετε έναν πύραυλο Patriot. Δεν μπορείτε να αγοράσετε ένα F-16, σωστά; Πουλάμε όπλα σε όλο τον κόσμο και έχουμε έλλειμμα».

Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία, Τόμας Μπάρακ ομιλεί στους δημοσιογράφους, στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία via Foreign Press Center, Flickr
Δεν …αγαπήθηκε η Τουρκία!
Τι προτείνει ο Αμερικανός ατζέντης της Τουρκίας; Ας διαβάσουμε τα δικά του λόγια:
«Έτσι επιστρέψαμε και είπαμε, εντάξει, τώρα έχουμε μια πολύ καλή σχέση. Ο Πρόεδρος Τράμπ και ο Πρόεδρος Ερντογάν έχουν κάνει φανταστική δουλειά στο να ανακτήσουν ο ένας την εμπιστοσύνη του άλλου και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση που είχε μείνει κενή – και δεν το εννοώ αυτό ως πολιτικό σχόλιο.
- Αλλά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του (Προέδρου) Μπάιντεν και των κυβερνήσεων του (Προέδρου) Ομπάμα, η Τουρκία δεν αγαπήθηκε, δεν ένιωθε ότι αγαπήθηκε.
Επίσης, δεν αγαπήθηκε από την ευρωπαϊκή κοινότητα αν και έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τους δεχόταν, παρόλο που ανταλλάσσουν το 40 ή 50 τοις εκατό των προϊόντων τους μεταξύ τους. Έτσι, το Κογκρέσο είπε: «Εεε, άτακτα παιδιά.
Πρέπει να απαλλαγείτε από τους S-400. Αν απαλλαγείτε από τους S-400» – παρεμπιπτόντως, είχαν ήδη πληρώσει για ένα μέρος των F-16 και κατασκεύαζαν τα F-35. Επομένως, αυτή ήταν μια μακρά ιστορία για σχεδόν μια δεκαετία που έφτασε στο τέλος της».
Προτείνει διαπραγματεύσεις για να εξυπηρετηθεί ο Ερντογάν
Ο κ. Μπάρακ ερωτά ποιο είναι το τέλος σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια η Τουρκία; Δίνει την απάντηση:
«Μια διαπραγμάτευση και μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να γυρίσουμε πίσω αυτό το ρολόι, με τα F-35 να είναι κάτι που το Κογκρέσο πρέπει να εξετάσει και να εγκρίνει στο σύνολό του, ξεχωριστά από την CAATSA με τα F-16, μόνο και μόνο επειδή τα F-35 διαθέτουν ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα ανίχνευσης και πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια. Έτσι, αυτές οι συζητήσεις διεξάγονται ταυτόχρονα με όλες τις άλλες συζητήσεις.
- Έχετε λοιπόν το F-35, έχετε το F-16, έχετε τις τροποποιήσεις του F-16, έχετε τους S-400, έχετε τους πυραύλους Patriot και έχετε όλα αυτά τα άλλα ζητήματα σε μια εποχή που η οικονομία της Τουρκίας υποφέρει και χρειάζεται την ενίσχυση όλων αυτών των άλλων πραγμάτων.
Αλλά συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο. Είναι εκπληκτικά συνεργάσιμοι. Μας έχουν βοηθήσει πραγματικά στις συζητήσεις για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Μας έχουν βοηθήσει πραγματικά να έχουμε ένα σημείο συζήτησης με τη Χαμάς, αν και δέχονται κριτική για αυτό, όπως και οι Καταριανοί. Οι Καταριανοί – ο Σεΐχης Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν ήταν καταπληκτικός, όπως και ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν της Τουρκίας. Διαφορετικά, δεν έχουμε διάλογο», καταλήγει παραπληροφορώντας.
Η Τουρκία είναι πρώτη στην προπαγάνδα…
Εμφανίστηκαν τα πρώτα δημοσιεύματα για τη δήθεν ανάγκη επανένταξης της κατοχικής δύναμης στο πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών F-35. Και πολύ άργησαν…
Ο Deniz Karakullukcu, αρθρογραφεί με έωλα επιχειρήματα, στο περιοδικό National Interest υπέρ της επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35
- Υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να μειώσει το κόστος παραγωγής, να ενισχύσει την αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ και να περιορίσει τη ρωσική επιρροή, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Άγκυρα θα συμμορφωθεί με τις απαιτούμενες διασφαλίσεις για το ρωσικό σύστημα S-400 και θα προσανατολιστεί ξανά στα πρότυπα της Συμμαχίας.
Είναι αστείο. Ο ισχυρισμός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα περιορίσει την επιρροή της αυταρχικής Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή δεν γίνεται πιστευτός ούτε από τα νήπια… Διότι στα τρία χρόνια των σκληρών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Τουρκία είναι αυτή που εξυπηρέτησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να αποφύγει την οικονομική καταστροφή. Φταίνε βέβαια πρωτίστως οι Αμερικανοί. Γνωρίζουν και δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Δεν έπρεπε ήδη να την τιμωρήσουν;
Ο εν λόγω αναλυτής καταγράφει συγκεκριμένα στάδια για την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα, από την επαναλειτουργία των τουρκικών εργοστασίων μέχρι τη μετακίνηση του συστήματος S-400 και την αποδοχή αιφνιδιαστικών ελέγχων από το ΝΑΤΟ.
- Αναφέρει την Ελλάδα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που διαθέτει ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα (S-300) χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Βεβαίως ψεύδεται. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση για το θέμα αυτό με το ΝΑΤΟ και την Αμερική. Οι S-300, που αγόρασε η Κυπριακή Δημοκρατία για να αμυνθεί και μόνο, δεν αποτελεί απειλή για τις χώρες-μέλη της Δυτικής Συμμαχίας.
Ο αναλυτής γράφει ότι αν η Τουρκία τηρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ελέγχους, μια περίοδος έξι μηνών χωρίς παρατυπίες θα μπορούσε να καθησυχάσει πρωτεύουσες όπως η Αθήνα και η Χάγη.
- Προτείνει δε κοινές ασκήσεις του ΝΑΤΟ που θα συνδυάζουν ελληνικά και τουρκικά πληρώματα. Αυτές οι ασκήσεις, λέει ο …πανέξυπνος αναλυτής, θα μπορούσαν να μειώσουν τις τριβές στο Αιγαίο και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.
Ισχυρίζεται χωρίς στοιχεία ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 έχει επιφέρει σημαντικά κόστη, αποδυναμώνοντας τους δεσμούς της Συμμαχίας ενώ η επανένταξή της θα μπορούσε να καταστήσει το F-35 πιο προσιτό και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο.
Καταλήγει υποστηρίζοντας πάντα χωρίς αποδείξεις ότι με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία δημιουργείται νέο έδαφος διαλόγου. Γι’ αυτό, ισχυρίζεται, η Ουάσιγκτον έχει λόγους να αποκαταστήσει τη στρατηγική της σχέση με έναν βασικό σύμμαχο, όπως είναι η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να δρα αντινατοϊκά και αντιαμερικανικά.
ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι ο Deniz Karakullukcu (Ντενίζ Καρακουλλούκτσου) είναι σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Και έτσι λύνεται το μυστήριο…
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ