weather symbol
37
ΤΕΤ 23/7/25 | 18:46
epa12250954 US Ambassador to Turkey and Special Envoy to Syria Tom Barrack speaks during a press conference at the government palace in Beirut, Lebanon, 21 July 2025. EPA, ABBAS SALMAN

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία θα βάλει “μπουρλότο” στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ με τις λάθος αποφάσεις του: Στηρίζει τους τζιχαντιστές της Συρίας, ασκεί κριτική στο Εβραϊκό Κράτος!!!

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Τόμας Μπάρακ, επανέλαβε τη στήριξη της Ουάσινγκτον προς τη τζιχαντιστική κυβέρνηση της Συρίας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» αναφορικά με τη συνεργασία με τις αρχές για την ενοποίηση της χώρας.

Με τη στάση του αυτή, και την υποστήριξη του στην τζιχαντιστική κυβέρνηση της Συρίας, κινδυνεύει να βάλει “φωτιά” στις παραδοσιακές ισχυρές σχέσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Συρία εξακολουθεί να ταλανίζεται από έναν σχεδόν 14χρονο εμφύλιο πόλεμο και τώρα μαστίζεται από ένα νέο ξέσπασμα θρησκευτικής βίας.

Ο Τομ Μπαράκ υιοθέτησε επικριτικό τόνο για την πρόσφατη επέμβαση του Ισραήλ στη Συρία, αποκαλώντας την κακοχρονισμένη και λέγοντας ότι περιπλέκει τις προσπάθειες σταθεροποίησης της περιοχής.

  • Ο Αμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος είναι πρέσβης στην Τουρκία και ειδικός απεσταλμένος στη Συρία και έχει επίσης βραχυπρόθεσμη εντολή για τον Λίβανο, έκανε τα σχόλια σε αποκλειστική συνέντευξη με το πρακτορείο Associated Press κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βηρυτό.

Μίλησε μετά από περισσότερες από μία εβδομάδες συγκρούσεων στη νότια επαρχία Σουέιντα μεταξύ πολιτοφυλακών της θρησκευτικής μειονότητας των Δρούζων και τοπικών σουνιτικών μουσουλμανικών φυλών Βεδουίνων.

Οι συριακές τζιχαντιστικές δυνάμεις παρενέβησαν, φαινομενικά για να αποκαταστήσουν την τάξη, αλλά κατέληξαν να πάρουν το μέρος των Βεδουίνων πριν αποσυρθούν βάσει συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τις φατρίες των Δρούζων.

Εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί στις μάχες, και ορισμένοι κυβερνητικοί τζιχαντιστές πυροβόλησαν και να σκότωσαν Δρούζους πολίτες και να έκαψαν και να λεηλάτησαν τα σπίτια τους.

  • Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ παρενέβη την περασμένη εβδομάδα υπέρ των Δρούζων, οι οποίοι θεωρούνται πιστή μειονότητα εντός του Ισραήλ και συχνά υπηρετούν στον στρατό του. Το Ισραήλ εξαπέλυσε δεκάδες επιθέσεις σε νηοπομπές κυβερνητικών δυνάμεων στη Σουέιντα και έπληξε επίσης το αρχηγείο του Υπουργείου Άμυνας της Συρίας στο κέντρο της Δαμασκού.

Το Σαββατοκύριακο, ο Μπαράκ ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Οι συριακές τζιχαντιστικές δυνάμεις έχουν ανακατανεμηθεί στη Σουέιντα για να σταματήσουν τις νέες συγκρούσεις μεταξύ των Δρούζων και των Βεδουίνων, και οι πολίτες και από τις δύο πλευρές επρόκειτο να εκκενωθούν τη Δευτέρα.

Ο Μπαράκ δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ότι «οι δολοφονίες, η εκδίκηση, οι σφαγές και από τις δύο πλευρές» είναι «απαράδεκτες». Πρόσθεσε ότι «η σημερινή κυβέρνηση της Συρίας, κατά τη γνώμη μου, έχει συμπεριφερθεί όσο καλύτερα μπορούσε ως μια νεοσύστατη κυβέρνηση με πολύ λίγους πόρους για να αντιμετωπίσει την πολλαπλότητα των ζητημάτων που προκύπτουν στην προσπάθεια να ενωθεί μια ποικιλόμορφη κοινωνία».

Σε μεταγενέστερη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι οι συριακές αρχές «πρέπει να λογοδοτήσουν» για τις παραβιάσεις.

  • Σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, ο Μπαράκ δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ερωτήθηκαν, ούτε συμμετείχαν σε αυτήν την απόφαση, ούτε ήταν ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα που το Ισραήλ θεωρεί ότι είναι για την αυτοάμυνά του».

Ωστόσο, είπε ότι η επέμβαση του Ισραήλ «δημιουργεί ένα ακόμη πολύ περίπλοκο κεφάλαιο» και «ήρθε σε μια πολύ κακή στιγμή».

Πριν από τη σύγκρουση στη Σουέιντα, το Ισραήλ και η Συρία είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για θέματα ασφαλείας, ενώ η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ τους πίεζε να προχωρήσουν προς μια πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων.

Όταν ξέσπασαν οι τελευταίες μάχες, «η άποψη του Ισραήλ ήταν ότι νότια της Δαμασκού ήταν αυτή η αμφισβητήσιμη ζώνη, επομένως ό,τι συνέβαινε στρατιωτικά σε αυτήν τη ζώνη έπρεπε να συμφωνηθεί και να συζητηθεί μαζί τους», είπε ο Μπαράκ. «Η νέα κυβέρνηση (στη Συρία) που έρχεται δεν είχε ακριβώς αυτή την πεποίθηση».

  • Η εκεχειρία που ανακοινώθηκε το Σάββατο μεταξύ Συρίας και Ισραήλ είναι περιορισμένη που αφορά μόνο τη σύγκρουση στη Σουέιντα, είπε. Δεν αντιμετωπίζει τα ευρύτερα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού του Ισραήλ ότι η περιοχή νότια της Δαμασκού πρέπει να είναι μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Στις συζητήσεις που οδήγησαν στην κατάπαυση του πυρός, ο Μπαράκ είπε ότι «και οι δύο πλευρές έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν» για να καταλήξουν σε συμφωνία σε συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με την μετακίνηση των συριακών δυνάμεων και εξοπλισμού από τη Δαμασκό στη Σουέιντα.

«Το αν αποδέχεστε ότι το Ισραήλ μπορεί να παρέμβει σε ένα κυρίαρχο κράτος είναι ένα διαφορετικό ζήτημα», είπε.

Υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα προτιμούσε να δει τη Συρία κατακερματισμένη και διαιρεμένη παρά ένα ισχυρό κεντρικό κράτος που ελέγχει τη χώρα.

«Τα ισχυρά έθνη-κράτη αποτελούν απειλή – ειδικά τα αραβικά κράτη θεωρούνται απειλή για το Ισραήλ», είπε. Αλλά στη Συρία, είπε, «νομίζω ότι όλες οι μειονοτικές κοινότητες είναι αρκετά έξυπνες για να πουν, είμαστε καλύτερα μαζί, συγκεντρωμένοι».

  • Η βία στη Σουέιντα έχει εμβαθύνει τη δυσπιστία των μειονοτικών θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων στη Συρία προς τη νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό, με επικεφαλής τους Σουνίτες μουσουλμάνους πρώην αντάρτες που ανέτρεψαν τον μακροχρόνιο αυταρχικό ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, σε μια αστραπιαία επίθεση τον Δεκέμβριο.

Οι επιθέσεις εναντίον Δρούζων αμάχων ακολούθησαν τους θανάτους εκατοντάδων αμάχων από την αλαουιτική μειονότητα, στην οποία ανήκει ο Άσαντ, νωρίτερα φέτος σε θρησκευτικές επιθέσεις εκδίκησης στις συριακές ακτές. Ενώ ο προσωρινός πρόεδρος Άχμαντ αλ-Σαράα έχει υποσχεθεί να προστατεύσει τις μειονότητες και να τιμωρήσει όσους στοχοποιούν αμάχους, πολλοί αισθάνονται ότι η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει αρκετά.

Ταυτόχρονα, η Δαμασκός διαπραγματεύεται με τις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας για την εφαρμογή μιας συμφωνίας που θα συγχωνεύσει τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, υπό την ηγεσία των Κούρδων, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις με τον νέο εθνικό στρατό.

  • Ο Μπαράκ, ο οποίος μίλησε με τον ηγέτη των SDF, Μαζλούμ Αμπντί, το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η βία στη Σουέιντα θα εκτροχιάσει αυτές τις συνομιλίες και ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια σημαντική πρόοδος «τις επόμενες εβδομάδες».

Η γειτονική Τουρκία, η οποία θέλει να περιορίσει την επιρροή των κουρδικών ομάδων κατά μήκος των συνόρων της και έχει τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ, έχει προσφερθεί να παράσχει αμυντική βοήθεια στη Συρία.

Ο Μπαράκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν θέση» σχετικά με την προοπτική μιας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας.

«Δεν είναι στην δουλειά ή στο συμφέρον των ΗΠΑ να πουν σε οποιοδήποτε από τα γύρω έθνη τι να κάνουν», είπε.

  • Η επίσκεψη του Μπαράκ στον Λίβανο πραγματοποιήθηκε εν μέσω συνεχιζόμενων εγχώριων και διεθνών πιέσεων προς την λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ να εγκαταλείψει το εναπομείναν οπλοστάσιό της μετά από έναν σκληρό πόλεμο με το Ισραήλ που έληξε με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαμεσολαβήθηκε από τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό τη Δευτέρα, ο Μπαράκ δήλωσε ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «δεν λειτούργησε».

Το Ισραήλ συνεχίζει να εξαπολύει σχεδόν καθημερινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, οι οποίες, όπως λέει, στοχεύουν στο να εμποδίσουν τη Χεζμπολάχ από το να ανασυγκροτήσει τις δυνατότητές της. Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι δεν θα συζητήσει τον αφοπλισμό μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του και να αποσύρει τις δυνάμεις του από όλο τον νότιο Λίβανο.

Ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, ο Μπαράκ περιέγραψε το ζήτημα ως «εσωτερικό» για τον Λίβανο.

«Δεν υπάρχει καμία συνέπεια, δεν υπάρχει απειλή, δεν υπάρχει μαστίγιο, είμαστε εδώ σε εθελοντική βάση προσπαθώντας να βρούμε μια λύση», είπε. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να υποχρεώσουν το Ισραήλ να κάνει τίποτα» όσον αφορά την εκεχειρία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από το Πρακτορείο Associated Press

ΔιαβάστεΕπίσης