
ΚΟΣΜΟΣ
07/07/2025 | 14:06
Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ έπεσε, αλλά οι διάδοχοι του είναι μια σκληρή και φανατική στρατιωτική χούντα: Το Ιράν στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης
Οι νέοι ηγέτες του Ιράν είναι νεότεροι, αλλά είναι εξίσου θρησκευτικά ευσεβείς – και πολύ πιο θρασείς από ό,τι οι παλαιότεροι προκάτοχοί τους που δολοφονήθηκαν τις πρώτες ημέρες του πολέμου.
Από την έναρξη του πρόσφατου πολέμου Ισραήλ-Ιράν, οι ανώτατες αρχές του Ισραήλ έχουν εκφράσει ευρέως την άποψη τους σχετικά με την ανάγκη για αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.
Δικαίως αντιλαμβανόμενοι την Ισλαμική Δημοκρατία ως σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και τα μέλη του κόμματος Λικούντ πιστεύουν ακράδαντα ότι τίποτα λιγότερο από την απομάκρυνση του ισλαμιστικού καθεστώτος που κυβερνά το Ιράν από το 1979 δεν θα φέρει ειρήνη.
Οι Αμερικανοί είναι πολύ πιο αμφίθυμοι σε αυτό το σημείο.
Αυτό που ο Νετανιάχου και η ομάδα του δεν έχουν κατανοήσει είναι ότι η αλλαγή καθεστώτος έχει ήδη συμβεί στο Ιράν. Αλλά το νέο καθεστώς που ελέγχει την Τεχεράνη δεν διαφέρει πολύ από το παλιό – και πιθανότατα είναι εξίσου απαράδεκτο για το Ισραήλ μακροπρόθεσμα.
Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ δεν βρίσκεται πλέον στο τιμόνι
Με τον κλασικό τρόπο της Μέσης Ανατολής, η αλλαγή καθεστώτος ήρθε, αλλά όχι με τη μορφή που αναμενόταν ή ήλπιζε η Δύση. Ούτε η αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη ήταν μια αιματηρή υπόθεση. Προκλήθηκε οικειοθελώς από τους θρησκευτικούς κληρικούς που κυβερνούσαν το Ιράν από το 1979 σε απάντηση στις βάναυσες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν.
- Όταν ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, κρύφτηκε σε ένα καταφύγιο επειδή ο στρατός του Ισραήλ τον είχε βάλει στο στόχαστρο κατά τη διάρκεια του πολέμου, παρέδωσε την εξουσία σε ένα πολεμικό συμβούλιο που αποτελείται από τους ηγέτες του Σώματος των Ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), γνωστού ως Σούρα.
Στην ουσία, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει μετατραπεί από μια ισλαμιστική θεοκρατία σε μια ισλαμιστική στρατιωτική χούντα. Αυτή η νέα χούντα κυριαρχείται από σχετικά νεαρά μέλη του IRGC, τα οποία ανήλθαν σε θέσεις μετά την επιτυχημένη δολοφονία πολλών από τα κορυφαία ηγετικά στελέχη του IRGC από το Ισραήλ.
Η απομάκρυνση αυτών των παλαιότερων διοικητών του IRGC προκάλεσε χάος τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ωστόσο, η ιρανική διοίκηση και έλεγχος τελικά προσαρμόστηκε στις συνθήκες του πολέμου – και μάλιστα εξαπέλυσε ορισμένα χτυπήματα στο Ισραήλ που λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει, δεδομένης της ζημιάς που υπέστησαν οι Ιρανοί στην αρχή του πολέμου.
Το έχουμε ξαναδεί αυτό. Κατά τη διάρκεια της αρχικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός έκανε μια σοκαριστικά θλιβερή εμφάνιση που επέτρεψε στην Ουκρανία να κρατηθεί. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, οι Ρώσοι προσαρμόστηκαν στον πόλεμο και τελικά ξεπέρασαν τα ελλείμματά τους.
Ενώ είναι αμφισβητήσιμο ότι, αν ο πόλεμος συνεχιζόταν, οι Ιρανοί θα είχαν την ίδια τύχη να προσαρμοστούν στη σύγκρουση εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών με όση είχε η Ρωσία στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, το γεγονός είναι ότι η Τεχεράνη σίγουρα δεν είναι σε θέση να το μετρήσει.
Η νέα χούντα του Ιράν είναι πιο ικανή και εξίσου βάναυση
Σήμερα, έχει αναδυθεί μια νέα κάστα Ιρανών ηγετών. Είναι νεότεροι, αλλά είναι εξίσου θρησκευτικά ευσεβείς και πολύ πιο θρασείς από ό,τι οι παλαιότεροι προκάτοχοί τους που δολοφονήθηκαν τις πρώτες ημέρες του πολέμου.
Αυτοί οι νεότεροι διοικητές του IRGC έχουν προσβληθεί από τις ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις εναντίον της πατρίδας τους. Επιδιώκουν εκδίκηση.
Σχεδόν αμέσως μόλις η κυβέρνηση Τραμπ διακήρυξε μια απεριόριστη νίκη επί του καθεστώτος στην Τεχεράνη με τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές εναντίον τριών ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, το καθεστώς έδωσε σήμα ότι επανεκκινούσε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. \Και τώρα υπάρχουν άφθονα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι, ενώ η τολμηρή αεροπορική επιδρομή του Τραμπ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ανέτρεψε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της χώρας, δεν το κατέστρεψε.
Η νέα ισλαμιστική στρατιωτική χούντα του Ιράν είναι νέα, αυθάδης και επιδιώκει εκδίκηση. Επιπλέον, δεν πτοείται πλέον από τις δυτικές απειλές, πιστεύοντας ότι έχει ήδη υποστεί τα χειρότερα που θα μπορούσαν να της επιφέρουν τόσο το Ισραήλ όσο και η Αμερική. Το καθεστώς επέζησε από εκείνη την επίθεση από ξένους. Θα μπορούσε να επιβιώσει από μια ακόμη.
Στην ουσία, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει μεταμορφωθεί σε μια πραγματική στρατιωτική χούντα που επιδιώκει να σκληρύνει περαιτέρω τις ευαίσθητες τοποθεσίες της από επιθέσεις και να χρησιμοποιήσει αυτές τις σκληρυμένες τοποθεσίες για να εδραιώσει τη χώρα της ως πραγματικό αντίβαρο στους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Ισραηλινούς και τους Άραβες συμμάχους τους.
Η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν είναι μια οφθαλμαπάτη
Οι Ισραηλινοί ηγέτες δεν έχουν κρύψει την επιθυμία τους για δημοκρατική αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Επιμένουν ότι ο γιος του έκπτωτου Σάχη, Ρεζά Παχλεβί, είναι κατά κάποιο τρόπο η απάντηση στον στόχο τους για αλλαγή καθεστώτος.
Αλλά ο κ. Παχλαβί δεν έχει πάει στο Ιράν εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια και δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι επίπεδο υποστήριξης έχει στο εσωτερικό της χώρας – όπου ο πατέρας του, άλλωστε, δεν ήταν πιο δημοφιλής στο τέλος από ό,τι είναι η Ισλαμική Δημοκρατία σήμερα.
Ούτε μπορεί να ειπωθεί αν μπορεί καν να πετύχει αυτό που επιδιώκει. Το Ιράν είναι μια εξαιρετικά διασπασμένη κοινωνία που συγκρατείται από τον φόβο -και τη δύναμη- της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα οποιασδήποτε εξωτερικής αποστολής αλλαγής καθεστώτος θα ήταν η κοινωνική κατάρρευση, παρά μια νέα τάξη πραγμάτων.
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα εξασφάλιζε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν διαρκώς εμπλεκόμενες σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις εντός και γύρω από το Ιράν, καθώς η περιοχή αντιμετώπιζε το χάος.
- Το Ισραήλ, και σίγουρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν υποστηρίζουν την δημοκρατική αλλαγή καθεστώτος στη Μέση Ανατολή, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να ακολουθήσει κάτι πιο άσχημο από την αντικατάσταση της κυβέρνησης.
Αλλά μια ηπιότερη μορφή αλλαγής καθεστώτος έχει ήδη συμβεί στο Ιράν λόγω του ισραηλινού και αμερικανικού πολέμου κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Δεν απέδωσε δημοκρατία.
Αν μη τι άλλο, αυτή η αλλαγή καθεστώτος έχει ενδυναμώσει τα πιο μιλιταριστικά, βάναυσα, ικανά και αυταρχικά στοιχεία της ιρανικής κοινωνίας – τα οποία τώρα κυνηγούν τους εγχώριους εχθρούς τους και αποκαθιστούν τις κατεστραμμένες στρατιωτικές τους ικανότητες από τον πόλεμο.
Παραδόξως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ πήραν αυτό που ήθελαν. Όπως και με όλες τις άλλες αποστολές αλλαγής καθεστώτος στη Μέση Ανατολή, θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικοί με το τι επιθυμούσαν.
Με πληροφορίες από National Interest, Brandon J. Weichert
no related-1704662