weather symbol
29
ΠΑΡ 4/7/25 | 10:10
Τουρίστες απομακρύνονται από το ξενοδοχείο τους, καθώς η φωτιά πλησιάζει στον οικισμό τους, στην Ιεράπετρα Κρήτης, Τρίτη 02 Ιουλίου 2025. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Μετακινήθηκαν 5.000 επισκέπτες από τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, λόγω της πυρκαγιάς – Προβληματισμός για τις κρατήσεις των επόμενων ημερών

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νοτιοανατολικής Κρήτης Γιώργος Τζαράκης ανέφερε ότι μετά την οδηγία να εγκαταλειφθούν οικισμοί του Δήμου Ιεράπετρας λόγω της πυρκαγιάς, έχουν μετακινηθεί περίπου 5.000 τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Ο κ. Τζαράκης σημείωσε ότι δεν έχουν υποστεί καταστροφές ξενοδοχειακές μονάδες, πάρα μόνο σε μία περίπτωση ξενοδοχείου στην Αγιά Φωτιά όπου σημειώθηκαν περιορισμένες καταστροφές, οι οποίες προκλήθηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από χθες το απόγευμα στην περιοχή.

«Η ανησυχία μας έχει να κάνει και με τις κρατήσεις των επόμενων ημερών, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη στην περιοχή, όχι μόνο λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, αλλά και των καμένων εκτάσεων που δημιουργούν μια δύσκολη κατάσταση», τόνισε ο κ. Τζαράκης.

Ο κ. Τζαράκης εξέφρασε την ελπίδα οι φλόγες να κοπάσουν και ο πύρινος εφιάλτης να πάψει να απειλεί την όμορφη περιοχή της Ιεράπετρας, που αυτή την περίοδο η πληρότητα στα τουριστικά σημεία ξεπερνά το 90%.

Πολλές διάσπαρτες εστίες αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Πολλές διάσπαρτες εστίες αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην Ιεράπετρα Κρήτης, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Όπως σημείωσε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ισχυρές και έχουν ενισχυθεί από την Αττική, ωστόσο οι ριπές των ανέμων στην περιοχή φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ, δημιουργώντας διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες δυσκολεύοντας πολύ το πυροσβεστικό έργο.

Ειδικότερα, επιχειρούν 230 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 46 οχήματα και ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Επίσης δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της πυρκαγιάς, ενώ ανάλογα έχει κινητοποιηθεί και το Λιμενικό Σώμα.

Όπως επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης τις δυνάμεις πυρόσβεσης στην Ιεράπετρα συντονίζει ο υπαρχηγός του ΠΣ και προσέθεσε ότι ο απολογισμός πιθανών ζημιών σε υποδομές και κατοικίες θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης.

Στη Βουρβουρού Χαλκιδικής

Την ίδια ώρα, όπως είπε, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις μεσημεριανές ώρες χθες στη Βουρβουρού Χαλκιδικής είναι χωρίς ενεργό μέτωπο με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να πραγματοποιούν διαβροχή σε όλη την περίμετρό της.

Επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 7 ομάδες δασοκομάντο, 49 οχήματα, ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών κι εθελοντές, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο συντονισμός των δυνάμεων πραγματοποιείται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

Με εντολή αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου, Θεόδωρου Βάγια, κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχουν μεταβεί σε Χαλκιδική και Ιεράπετρα για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών, όπως υπογράμμισε ο κ. Βαθρακογιάννης.

«Διανύουμε τον τρίτο και δυσκολότερο μήνα της αντιπυρικής περιόδου, ο Ιούλιος διαχρονικά χαρακτηρίζεται ως ο θερμότερος μήνας με τη συνοδεία ισχυρών ανέμων. Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών και αυξάνουν την επικινδυνότητά τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η υποχρέωση όλων μας να συντηρούμε καθαρούς τους οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους ιδιοκτησίας μας μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο από τις πυρκαγιές», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔιαβάστεΕπίσης