
ΕΛΛΑΔΑ
27/07/2025 | 08:37
Μάχη με τις φλόγες σε Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Χανιά * Διάσπαρτες εστίες στην Αττική: Με το πρώτο φως της μέρας οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα [συνεχής ενημέρωση]
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πυροσβέστες, εθελοντές, μηχανήματα και υδροφόρες έδιναν σκληρή μάχη για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε όλη τη χώρα, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους και την παρατεταμένη ξηρασία δημιούργησαν εκρηκτικό μείγμα για την εκδήλωση πυρκαγιών σε πολλές περιοχές .
Συγκεκριμένα, Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα στον Πίσσωνα Ευβοίας, τα Κύθηρα, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, τα Χανιά, την Πτολεμαΐδα και στη Δροσοπηγή Αττικής.
Πλέον με το ξημέρωμα μπήκαν στη μάχη τα εναέρια μέσα σε ρίψεις νερού.
Η φωτιά στην Αττική χωρίς ενεργό μέτωπο
Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά στη Δροσοπηγή Αττικής. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν και αντιμετωπίζουν αρκετές ενεργές εστίες.
Στο σημείο επιχειρούν 220 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, 69 οχήματα, πλήθος εθελοντών και εθελοντικών ομάδων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Αττικής.
Υπενθυμίζεται πως χθες το απόγευμα στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στο Κρυονέρι, ενώ στη Δροσοπηγή οι φλόγες έφτασαν σε αυλές σπιτιών.
Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, διακομίστηκαν 4 πολίτες στα νοσοκομεία Αγία Όλγα και Ευαγγελισμός και ένας πυροσβέστης διακομίστηκε με εγκαύματα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Επιπλέον, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε 27 απεγκλωβισμούς πολιτών ενώ στο σημείο επιχειρούν 110 αστυνομικοί.
Εύβοια: Ξεκίνησαν ρίψεις νερού από εναέρια μέσα
Σε εξέλιξη βρίσκονται από τις 06:30 ρίψεις νερού στην περιοχή της Αφράτης, στην Εύβοια, από εναέρια μέσα – 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα–, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες να περιοριστεί καταστροφική πυρκαγιά.
Οι καιρικές συνθήκες είναι βελτιωμένες από χθες, μειώθηκε η ένταση των ανέμων, ενώ οι πυκνοί μαύροι καπνοί, που χθες εμπόδιζαν την αποτελεσματική δράση των εναέριων μέσων, έχουν διαλυθεί εν μέρει.
Με τις πρώτες ρίψεις νερού να εστιάζουν σε κρίσιμα σημεία της φωτιάς, κυρίως στη δυσπρόσιτη περιοχή του Αφρατίου, τα εναέρια μέσα συνεχίζουν τη νυχτερινή προσπάθεια επίγειων δυνάμεων, που αξιοποίησαν την ύφεση των ανέμων για να περιορίσουν την πυρκαγιά.
Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες Σάββατο το μεσημέρι, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην περιοχή Παραγάλι Πισσώνα, του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.Εξαπλώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς, με το μέτωπο να έχει φθάσει στο τρίγωνο Πισσώνας-Βατώντας-Δοκός-Αφράτι, όπου εκατοντάδες ενεργές εστίες αποτεφρώνουν ό,τι απέμεινε από τις περσυνές μεγάλες πυρκαγιές.
Έξι τραυματίες πυροσβέστες
Υπενθυμίζεται ότι με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν χθες στο νοσοκομείο Χαλκίδας συνολικά 6 πυροσβέστες εκ των οποίων 2 με εγκαύματα και 4 με παθολογικά προβλήματα. Στο σημείο επιχειρούν εκτός από εναέρια μέσα και 135 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, 38 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου.
Από χθες βράδυ, κατέστη εφικτό να δημιουργηθούν δίκτυα μεταφοράς νερού σε διάφορα κρίσιμα σημεία, γεγονός που επέτρεψε άμεση αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων και επέμβαση σε επικίνδυνα μέτωπα. Στην περιοχή του Αφρατίου, όπου η κατάσταση ήταν δύσκολη, τα συνεργεία κατάφεραν να φτάσουν ακόμη και σε βουνοκορφές, αξιοποιώντας προσβάσεις σε λατομεία της περιοχής, και να προστατεύσουν κρίσιμες υποδομές, ιδίως το Δημοτικό Κυνοκομείο, αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς.
Υπήρξαν πολλαπλές αναζωπυρώσεις τη νύχτα στο δυτικό μέτωπο, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, και στην περιοχή του Αφρατίου, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως, χάρη στην ταχύτητα και την επιμονή των επίγειων δυνάμεων.Παρά το γεγονός ότι η ένταση των ανέμων έχει περιοριστεί, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι άνεμοι θα συνεχίσουν και σήμερα στο ίδιο επίπεδο, χωρίς ιδιαίτερη ενίσχυση. Ωστόσο, η περιοχή εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας.
Οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο σήμερα όσο και τις επόμενες ημέρες, καθώς ο κίνδυνος παραμένει υψηλός. Συνιστούν επίσης την αποφυγή οποιασδήποτε δραστηριότητας που ενδέχεται να προκαλέσει νέες εστίες φωτιάς, όπως αγροτικές εργασίες, καύση κλαδιών ή χρήση εργαλείων που παράγουν σπινθήρες.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, περισσότερα από 40 υδροφόρα οχήματα έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια, ενισχύοντας την προσπάθεια των περισσότερων από τους 135 πυροσβέστες και των 6 ομάδων της ΕΜΟΔΕ που επιχειρούν στην περιοχή. Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης 38 πυροσβεστικά οχήματα και εκατοντάδες εθελοντές, που συνέχισαν όλη τη νύχτα να δίνουν μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν την καταστροφή.
Εντείνεται η ανησυχία για τον απολογισμό
Αν και τα βλέμματα παραμένουν ακόμη στραμμένα στην προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, οι πρώτες εικόνες από την αποτίμηση των ζημιών είναι εφιαλτικές.
Ενώ πυροσβεστικές και υποστηρικτικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη με τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή, κάτοικοι και τοπικοί φορείς αγωνιούν για την τελική αποτίμηση.
Οι φλόγες έχουν απανθράκωσαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, αποτεφρώνοντας ό,τι είχε απομείνει από τις περσινές πυρκαγιές. Παράλληλα, χιλιάδες σταβλισμένα ζώα χάθηκαν, καθώς η φωτιά εισέβαλε σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, διάσπαρτες στην πληγείσα περιοχή. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που πυροσβέστες κινδύνεψαν να εγκλωβιστούν στις φλόγες, προσπαθώντας να διασώσουν ό,τι μπορούσαν.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τη νύχτα, οι απώλειες δεν περιορίζονται μόνο στο ζωικό κεφάλαιο. Καταστροφές υπέστησαν επίσης τοπικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες, με ανθρώπους του μόχθου να βλέπουν κόπους μιας ζωής να χάνονται στις φλόγες.
Από το ξημέρωμα, συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ άρχισαν εργασίες αποκατάστασης των σοβαρών βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν το ρεύμα σε περιοχές που από χθες παραμένουν στο σκοτάδι.
Δεν είναι λίγα τα χωριά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και στην υδροδότηση, καθώς η πολύωρη διακοπή ρεύματος έθεσε εκτός λειτουργίας αντλητικά συγκροτήματα, με αποτέλεσμα οι διακοπές στην παροχή να είναι συνεχείς και εκτεταμένες.
Μεσσηνία: Mέτωπο πάνω από το χωριό Αετός
Συνεχίζονται οι προσπάθειες της πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς στη Μεσσηνία, που ξεκίνησε από την περιοχή Πολυθέα.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μέτωπο πάνω από το χωριό Αετός το οποίο κινείται νότια χωρίς να το απειλεί», ανέφερε πριν από λίγο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο Λάμπρος Τζούμης, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου.
Τόνισε ότι οι άνεμοι αυτή τη στιγμή έχουν κοπάσει.
Σημειώνεται πως ένας ηλικιωμένος με κινητικά και αναπνευστικά προβλήματα, διακομίσθηκε εχθές με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Στην Πολυθέα Μεσσηνίας επιχειρούν 100 πυροσβέστες με 5 ομάδες δασοκομάντος, 30 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου ενώ το πρωί σήμερα διατέθηκαν για την αεροπυρόσβεση 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Δύσκολη κατάσταση στα Κύθηρα: Σε εξέλιξη η φωτιά
Σε πλήρη εξέλιξη και εκτός ελέγχου παραμένει το πύρινο μέτωπο στα Κύθηρα, καθώς η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου συνεχίζει να κατακαίει εκτάσεις του νησιού. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, εστάλη νέο προειδοποιητικό μήνυμα εκκένωσης μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» για τις περιοχές Βενετσιάνικα και Πιτσινάδες, με κατεύθυνση προς το Λιβάδι, ενώ οι κάτοικοι και οι Αρχές παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 15 οχήματα, υποστηριζόμενοι από 14 άτομα σε πεζοπόρα τμήματα. Τρεις ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη πραγματοποιούν ρίψεις από τα ξημερώματα, ωστόσο οι δυνατοί και συνεχώς μεταβαλλόμενοι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο τους. Οι κάτοικοι απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για περισσότερα εναέρια μέσα, καταγγέλλοντας καθυστέρηση στις χθεσινές ρίψεις.
Η φωτιά καίει στο νότιο κομμάτι του νησιού, κοντά στο Λιβάδι και στην παραλία Μελιδώνι.
Εκκενώθηκαν οικισμοί στα Χανιά
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες πλήρους κατάσβεσης της πολυμέτωπης φωτιάς στα Χανιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Τεμένια του δήμου Καντάνου και Σελίνου.
- Η φωτιά έχει περιοριστεί, όμως θέλει δουλειά ακόμα για να ελεγχθεί πλήρως και να σβηστεί.
Πάνω από 200 πυροσβέστες με 40 οχήματα, μονάδες ΕΜΟΔΕ, έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.
Η ένταση του ανέμου έχει μειωθεί, όμως ακόμα υπάρχουν ριπές, που δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, ενημέρωσε το συντονιστικό κέντρο το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δύο ελικόπτερα συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις ενώ όλο το βράδυ κάτοικοι χωριών, οικισμών και της ευρύτερης περιοχής δίνουν τον δικό τους αγώνα για να σώσουν ό,τι μπορούσαν από τις περιουσίες τους που απειλήθηκαν και εν μέρει ακόμη απειλούνται.
Πλήρης εικόνα της καταστροφής δεν υπάρχει ακόμα και οι επτά οικισμοί που από χθες εκκενώθηκαν βρίσκονται σε επιφυλακή.
Οι φλόγες προκάλεσαν καταστροφή τεσσάρων σπιτιών και εκκλησίας, ενώ κάηκαν επίσης οχήματα, ελαιώνες, κυψέλες, αιγοπρόβατα και καταστράφηκαν στάνες.
Οι περιοχές Τεμένια, Προδρόμι, Σκάφη, Άνυδροι, Ασφενδιλές, Αχλαδιακές, Άη Γιάννης, τα ορεινά της Παλαιόχωρας, Αρμός, Αζωγυρές, είναι περιοχές που ορίζουν το μέτωπο της φωτιάς.
Η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί σε κάποιες περιοχές λόγω καταστροφών στα δίκτυα. Στη σχολική μονάδα της Παλαιόχωρας, στο κτήριο του Γυμνασίου φιλοξενούνται κάτοικοι που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ τις δυνάμεις αυτές συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες η αυτοδιοίκηση και ιδιώτες.
Κάηκαν αγροτικές και δασικές εκτάσεις και αντιπεριφεριάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιώργο Τσαπάκος είπε στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως μικρές εστίες που υπάρχουν ακόμα είναι επικίνδυνες, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές αναζωπυρώσεις.
Αργότερα σήμερα θα γίνουν έλεγχοι και θα υπάρξει ο πρώτος απολογισμός των καταστροφών. Δυνάμεις της της πυροσβεστικής παραμένουν στα μέτωπα, μάχονται όπου υπάρχουν φλόγες, σε πολύ δύσκολη μορφολογικά περιοχή.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιφέρειες της χώρας σήμερα
Σημειώνεται ότι για σήμερα Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα στις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Ηπείρου
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Φλώρινας, ΠΕ Καστοριάς, ΠΕ Κοζάνης)
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Τρικάλων)
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
Περιφέρεια Κρήτης
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ