weather symbol
33
ΤΡΙ 22/7/25 | 22:31
FILE PHOTO: An aerial photo shows a container yard of an automated container terminal of Qinzhou Port in Qinzhou City, south China's Guangxi Zhuang Autonomous Region. EPA/XINHUA / Zhang Ailin CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY

Κόστα και Φον ντερ Λάιεν πάνε στην Κίνα για εμπορικές διαπραγματεύσεις, το Πεκίνο όμως είναι οργισμένο για τις κυρώσεις της ΕΕ που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία…

Η κινεζική διπλωματία επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένονται την Πέμπτη στο Πεκίνο για διμερή σύνοδο κορυφής, με φόντο την προσπάθεια των δύο εμπορικών εταίρων να διευθετήσουν σειρά διαφωνιών τους, ειδικά στο πεδίο του εμπορίου.

Η διμερής σχέση δηλητηριάζεται από διάφορα ζητήματα.

Ξεχωρίζουν ανάμεσά τους οι διενέξεις για το εμπόριο (για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για το ιατρικό και παραϊατρικό υλικό, ή ακόμη για το γαλλικό κονιάκ) και η στενή εταιρική σχέση Κίνας-Ρωσίας, που αντιμετωπίζεται με ολοένα πιο έντονη καχυποψία από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Διμερής σύνοδος αναμενόταν να οργανωθεί αυτή την εβδομάδα στην Κίνα για την 50ή επέτειο από την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα, που εξελίχτηκε στην ΕΕ. Οι ημερομηνίες δεν είχαν ανακοινωθεί επίσημα.

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ταξιδέψουν στην Κίνα την 24η Ιουλίου.

Ο πρόεδρος (της Κίνας) Σι Τζινπίνγκ θα έχει συνάντηση μαζί τους. Ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ και οι δύο ηγέτες της ΕΕ θα συμπροεδρεύσουν στην 25η σύνοδο Κίνας – ΕΕ» ανέφερε στην ανακοίνωση την οποία δημοσιοποίησε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι προστριβές και οι ανοικτές συγκρούσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και στις Βρυξέλλες πολλαπλασιάζονται: ηλεκτρικά οχήματα, σιδηροδρομικές μεταφορές, φωτοβολταϊκά πλαίσιο, συστήματα αιολικής ενέργειας…

Η ΕΕ ανησυχεί ότι η κινεζική υπερπαραγωγή, που τροφοδοτείται από πελώριες κρατικές επιδοτήσεις, θα χειροτερέψει το ήδη μεγάλο εμπορικό έλλειμμα και ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα πλημμυρίσει από φθηνά κινεζικά προϊόντα σε βάρος εταιρειών της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι δυο ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να ασκήσουν πίεση για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί της Κίνας στις εξαγωγές σπανίων γαιών, πρώτων υλών εκ των ων ουκ άνευ για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών ειδών.

Στον αντίποδα, ωστόσο, το Πεκίνο έχει καταγγείλει τη νέα… ομοβροντία ευρωπαϊκών κυρώσεων συνδεόμενων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες βάζουν ιδίως στο στόχαστρο κινεζικές οντότητες, στηλιτεύοντας τον «σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο» στη σχέση Κίνας – ΕΕ.

Οι αποφάσεις των Βρυξελλών «είναι ενάντιες στο πνεύμα συναίνεσης που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στους Κινέζους και στους Ευρωπαίους ηγέτες και προκαλεί σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομικές, εμπορικές σχέσεις και στην οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πεκίνο, Κίνα

ΔιαβάστεΕπίσης