
ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
21/07/2025 | 13:38
ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ: Ο πόλεμος για τα F-35 μόλις άρχισε: Γιατί η Αμερική δεν πρέπει να πουλήσει τα μαχητικά στην ισλαμική Τουρκία; Η μόνη ελπίδα για τον Ελληνισμό είναι οι ομογενείς μας…
Οι ομογενείς μας στις Ηνωμένες Πολιτείες -όχι όλοι φυσικά, διότι έχουμε και αυτούς που ελέγχονται από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής- έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, την εκστρατεία για να μην αγοράσει η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, τα αμερικανικά μαχητικά F-35.
Μαζί τους έχουν συνταχθεί οργανώσεις και αναλυτές, οι οποίοι με πραγματικά επιχειρήματα εξηγούν στην αμερικανική κυβέρνηση και στους νομοθέτες τους λόγους για τους οποίους η ισλαμική χώρα δεν πρέπει να αποκτήσει ποτέ το υπερόπλο αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών.
- Στην πρώτη γραμμή του αγώνα, εκτός από το HALC, βρίσκονται από την αρχή οι άνθρωποι του Foundation for Defense of Democracies (FDD), μίας πολύ σοβαρής και αποτελεσματικής «Δεξαμενής Σκέψης».
Ο Bradley Bowman και ο Sinan Ciddi δεν ψάχνουν για δικαιολογίες, διότι όπως ανέφερα παραπάνω έχουν επιχειρήματα βασισμένα σε αδιάσειστα στοιχεία και αποδείξεις. Η Τουρκία έχει προδώσει τη Δύση και αποτελεί το Δούρειο Ίππο όλων των αντιπάλων της Αμερικής μέσα στο ΝΑΤΟ.
- Οι αναλυτές υποστηρίζουν (στον ιστότοπο Breaking Defense) ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να πουλήσουν στην Τουρκία τα F-35 ακόμα και εάν η τουρκική πλευρά εγκαταλείψει το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400.
Στο άρθρο τονίζουν ότι η απόκτηση των F-35 από την Τουρκία θα έθετε σε κίνδυνο τους Αμερικανούς, τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Ισραήλ, καθώς και άλλους συμμάχους που χειρίζονται το αμερικανικό σύστημα.
Ο Ερντογάν απαιτεί να κρατήσει το ρωσικό σύστημα S-400 στο τουρκικό έδαφος
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, αναφέρουν ο Bowman και ο Ciddi, δεν είναι πρόθυμος και δεν θέλει με τίποτα να αναστατώσει τον αυταρχικό Βλαντιμίρ Πούτιν.
- Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις προς την Τουρκία να μεταφέρει τους S-400 στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ουκρανία ή ακόμα και να τους στείλει πίσω στη Μόσχα.
Γι’ αυτό -σημειώνουν οι αναλυτές -θα πρέπει να περιμένουμε μια καταιγίδα «λόμπιγκ» από τους ανθρώπους του Ερντογάν που θα επικεντρωθούν στα μέλη του Κογκρέσου που ηγούνται της Επιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.
Είναι αυτοί που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα: Για το αν θα πάρει η Τουρκία τα μαχητικά F-35.
- Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι γερουσιαστές Ρότζερ Γουίκερ (Ρεπουμπλικάνος από το Μισισιπή), Τζακ Ριντ (Δημοκρατικός από το Ρόουντ Άιλαντ), Τζέιμς Ρις (Ρεπουμπλικάνος από το Αϊντάχο) και Τζιν Σαχίν (Δημοκρατική από το Νιου Χάμσαϊρ).
- ΕΠΙΣΗΣ: και οι βουλευτές Μάικ Ρότζερς (Ρεπουμπλικάνος από την Αλαμπάμα), Άνταμ Σμιθ (Δημοκρατικός από την Ουάσιγκτον), Μπράιαν Μαστ (Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα) και Γκρέγκορι Μικς (Δημοκρατικός από τη Νέα Υόρκη).
Οι ομογενείς που διαμένουν σε αυτές τις πολιτείες πρέπει να δράσουν. Σημειώνω με μεγάλη ικανοποίηση ότι συντάχθηκαν με το HALC -και μπράβο τους- η ΑΧΕΠΑ διά του Σάββα Τσίβικου και το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο διά του Αλεξάντερ Κριστόφορ.
Υποστήριξαν όλοι μαζί τη νέα διακομματική πρωτοβουλία, που έχει τον τίτλο «Νόμος για την Καταγραφή της Συνεργασίας Ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας», και αποσκοπεί στη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και τα νησιά.
Και για το Ισραήλ, αλλά για την κατοχική Τουρκία
Αντιδρά το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου, το ΑΚΕΛ για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) έναντι του Ισραήλ και για το γεγονός ότι δεν παγώνουν οι σχέσεις με το καθεστώς του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μας πληροφορεί ο Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο.
Αφήνει και αιχμές κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. Θεωρώντας πως αυτή η θέση, να παγώσουν οι σχέσεις όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις, η γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, είναι σωστή, αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.
- Πρωτίστως, σε ό,τι αφορά την Κύπρο και για την κατοχική Τουρκία.
Δεν μπορεί να ζητείται πάγωμα των σχέσεων με το Ισραήλ- και πολύ σωστά- και την ίδια ώρα να θέλουν κάποιοι την Τουρκία στα ευρωπαϊκά σαλόνια.
Ή μήπως θεωρούν ότι η Τουρκία δεν διέπραξε γενοκτονίες και δεν κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Η λιβυκή παγίδα: Ο Χαφτάρ, η Ρωσία και η αποτυχία της Ε.Ε. να αναχαιτίσει τον μεταναστευτικό εκβιασμό
Ένα πολύ σημαντικό άρθρο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Politico, (το υπογράφουν ο Tim Ross, η Elena Giordano, η Nektaria Stamouli και η Hannah Roberts).
- Τίτλος: Η μεγάλη παγίδα της Βεγγάζης: Πώς ένας Λίβυος πολέμαρχος ταπείνωσε τις Βρυξέλλες
- Υπότιτλος: Η αποστολή της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική κατέληξε σε φιάσκο λόγω μιας ευκαιρίας για φωτογραφία
Αναφέρεται στο “φιάσκο” της ευρωπαϊκής αποστολής στη Λιβύη για το μεταναστευτικό και σημειώνεται ότι η επίσκεψη στη Λιβύη του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ε.Ε. Magnus Brunner, μαζί με τους υπουργούς από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Μάλτα, είχε χαρακτηριστεί ως τεχνική αποστολή, αλλά εξελίχθηκε σε πολιτική «ενέδρα» από τον Χαλίφα Χαφτάρ (Khalifa Haftar), με στόχο τη νομιμοποίησή του.
- Σημειώνεται ότι η αντιμετώπιση της διαδρομής από τη Βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα και την Ιταλία έχει εδώ και καιρό αποτελέσει μια από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες για τις Βρυξέλλες.
Οι Βρυξέλλες δέχθηκαν τα πυρά, με αξιωματούχους από τη Ρώμη και την Αθήνα να υπονοούν ιδιωτικά ότι η αποστολή της Ε.Ε. απογοήτευσε όλους τους υπόλοιπους.
Ακόμη και εντός των ίδιων των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, ορισμένα στελέχη της Επιτροπής διατύπωσαν διακριτικά επικρίσεις για τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης, με τις υποψίες να στρέφονται προς τη διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
- Την Παρασκευή, η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η ‘Ομάδα Ευρώπη’ θα επιχειρήσει εκ νέου. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, συμφώνησε με τους ηγέτες της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας να συνεχίσουν τις πιέσεις, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο συνόδου για την υποστήριξη της Ουκρανίας, στη Ρώμη, την Πέμπτη.
Δεν είναι ακόμη σαφές πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η νέα αποστολή στη Λιβύη ή ποιοι θα συμμετάσχουν αυτήν τη φορά. Ένας σοβαρός κίνδυνος είναι ότι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν (Putin) πλέον θεωρεί την ανατολική Λιβύη και τις μεταναστευτικές διαδρομές της προς τη Μεσόγειο ως μια ακαταμάχητη ευκαιρία αποσταθεροποίησης της Ε.Ε.
- Ο Haftar έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές συναντήσεις με Ρώσους υπουργούς, ενώ ο στρατός του έχει λάβει υποστήριξη από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η πολιτική κατευνασμού δεν αποδίδει και ότι ο Haftar θα συνεχίσει να ζητά περισσότερα, προωθώντας έτσι τα ρωσικά συμφέροντα στη Λιβύη με αντάλλαγμα μια χούφτα λιγότερους μετανάστες που θα φτάνουν στην Κρήτη.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ