weather symbol
29
ΚΥΡ 27/7/25 | 06:09
epa12233517 Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech at the 32nd Consultation and Evaluation Meeting in Ankara, Turkey, 12 July 2025. EPA, NECATI SAVAS

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ: Ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν θυμάται τον εθνικιστή Σαδίκ Αχμέτ και στέλνει μήνυμα στην Αθήνα: «Τα αδέλφια μου οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης»… Και ένας Λίβυος “ανοίγει τα μάτια” στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Η ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ της HELLAS JOURNAL

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να στέλνει αήθη και επικίνδυνα μηνύματα για την ελληνική Θράκη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα με ένα τρόπο επιθετικό, που στους παλαιότερους εξ ημών θυμίζει τις εποχές δημιουργίας τότε, πριν 35 χρόνια, του νέου «Ραούφ Ντενκτάς». Όχι στην Κύπρο αλλά με έδρα την Κομοτηνή.

Να σημειώσω για τους νεότερους ότι ο Ντενκτάς δεν ήταν μόνο ο πρώτος κατοχικός ηγέτης του ψευδοκράτους, που δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα ή οργανισμό εκτός της κατοχικής Τουρκίας. Ήταν ο άνθρωπος, που δημιούργησε το Κυπριακό πρόβλημα και ο πραγματικός σχεδιαστής της διχοτόμησης της Κύπρου.

  • Πριν 35 τόσα χρόνια, λοιπόν, η Άγκυρα αποφάσισε να «φυτέψει» στη Θράκη ένα τύπο, φανατικό εθνικιστή που ένοιωθε μόνο Τούρκος, ενώ ήταν Έλληνας πολίτης. Τον έλεγαν Σαδίκ Αχμέτ (Sadık Ahmet στα τουρκικά).

Η ανάρτηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για την 30η “επέτειο” από το θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Φωτογραφία Χ, Τουρκική Προεδρία, Recep Tayyip Erdoğan, @RTErdogan

Ήταν γιατρός και πολιτικός, και είχε έδρα την Κομοτηνή. Είχε ιδρύσει τότε το Κόμμα Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης, με το οποίο σκόπευε να εισέλθει στην ελληνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο. Ήταν γνωστός στο πανελλήνιο με το μικρό του όνομα: Σαδίκ.

Οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου και Τάσος Παπαδόπουλος ήταν οι  δημοσιογράφοι που του είχαν πάρει μία εκ των τελευταίων -ίσως και την τελευταία συνέντευξη του. Ήταν εμπρηστικός και απειλητικός. Τους θύμισε ξεκάθαρα τον Ραούφ Ντενκτάς, που οδήγησε την Κύπρο στη σημερινή κατάσταση.

  • Μερικές εβδομάδες μετά από εκείνη τη συνέντευξη σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, που αμέσως οι Τούρκοι το χαρακτήρισαν ύποπτο. ΔΕΝ ήταν όπως αποδείχθηκε. Αλλά η Άγκυρα προώθησε το ψεύτικο αφήγημα της ότι ο Σαδίκ δολοφονήθηκε, και τον ανακήρυξε «ήρωα». Το δυστύχημα έγινε πριν 30 χρόνια, στις 24 Ιουλίου 1995.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έγραψε στο Χ τα εξής:

«Θυμάμαι με σεβασμό τον Δόκτορα Σαδίκ Αχμέτ, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στα επιτεύγματα των αδελφών μας “Τούρκων” της Δυτικής Θράκης, στην 30ή επέτειο από την απώλειά του στη μετά θάνατον ζωή.

Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην “Τουρκική” Μειονότητα της Δυτικής Θράκης με όλους τους πόρους μας και στο μέλλον».

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, φυσικά δεν κρύβεται. Αμφισβητεί την ελληνικότητα της Θράκης. Δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στο Αιγαίο Πέλαγος και στη θάλασσα της Κρήτης. Για τη Θράκη οι Τούρκοι έχουν το ίδιο σχέδιο, όπως και στην Κύπρο. Το αθηναϊκό κράτος πως αντιδρά, θα αναρωτηθείτε… Κοιτάζει τα …τρένα να περνούν!

Παρέλαση ισλαμο-εθνικιστών στην Κομοτηνή

Διαβάζω στην ιστοσελίδα Thraction (κείμενο Νίκος Αρβανίτης) τα εξής πολύ ανησυχητικά. Γράφει:

Σε μια εξαιρετικά φορτισμένη πολιτικά συγκυρία και με σαφές συμβολικό φορτίο, πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου στην Κομοτηνή η «τελετή μνήμης» για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ, ιδρυτή του κόμματος DEB και κεντρικής φιγούρας του τουρκικού εθνικισμού στη Θράκη.

Η ημερομηνία της τελετής συνέπεσε με την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα παράλληλο αφήγημα που αμφισβητεί την εθνική κανονικότητα της περιοχής και υπενθυμίζει την επιδιωκόμενη «τουρκοποίηση» της μειονότητας με όρους γεωπολιτικού ερείσματος.

Η τελετή εξελίχθηκε σε μια συγκέντρωση άτυπου διεθνούς μετώπου ισλαμο-εθνικιστών, με σαφείς αναφορές σε τουρκική ταυτότητα, υπεράσπιση του «αγώνα του Σαντίκ» και ρητή προβολή θέσεων για πολιτισμική και θρησκευτική αυτονομία – ακόμα και δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.

  • Η πολιτική εκμετάλλευση του ονόματος του Σαδίκ Αχμέτ, ιδρυτή του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB), έλαβε φέτος διαστάσεις που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Στην τελετή παραβρέθηκαν:

— Η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκίας, Mahinur Özdemir Göktaş,
— Ο ηγέτης του ακροδεξιού BBP, Mustafa Destici
— Εκπρόσωποι του ισλαμιστικού κόμματος Zafer
— Βουλευτές του CHP και του İYİ
— Δήμαρχοι από την Ανατολική Θράκη και από τη Δυτική Θράκη, μεταξύ αυτών οι Caner Imam, Ahmet Kurt Burt και Erdem Hüseyin
— Μέλη της YTB, του Diyanet, του Beşir Derneği και του MÜSİAD
— Εκπρόσωποι του Κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (HÖH) από τη Βουλγαρία
— Ο Ναΐμ Ελ Γκαντούρ, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουλμάνων.

  • Επίσης η Jill Evans, πρώην ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, με σαφείς αναφορές στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών στο μνήμα του Σαδίκ Αχμέτ, πολλοί από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους ανέπτυξαν ρητορική με σαφώς ανθελληνικά χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ισχυρισμούς περί δήθεν «καταπίεσης της τουρκικής ταυτότητας», «άρνησης της θρησκευτικής ελευθερίας» και «πολιτικής καταστολής των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Ο ηγέτης του BBP, Μουσταφά Ντεστιτσί, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με τις δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για δήθεν «συνέχιση του αγώνα του Σαντίκ Αχμέτ για επιβίωση ως Τούρκοι και Μουσουλμάνοι» και απειλώντας ανοιχτά με παραβίαση της αρχής της αμοιβαιότητας προς την ελληνική πλευρά, όσον αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία.

  • Ο ίδιος κατήγγειλε την Ελλάδα ότι δήθεν «δεν σέβεται καμία από τις διεθνείς της δεσμεύσεις» και κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει σε «συμμετρικές παρεμβάσεις».
  • Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του: «Η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια. Υπάρχει μια ισχυρή Τουρκία που μπορεί να φέρει όλεθρο όχι μόνο στη Δυτική Θράκη αλλά και στην Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και τον Καύκασο».

Η Mahinur Göktaş, εκπροσωπώντας το τουρκικό κράτος, τόνισε ότι η Άγκυρα βρίσκεται «πάντα δίπλα στους “ομογενείς”(;) της στη Δυτική Θράκη» και μετέφερε μήνυμα του προέδρου Ερντογάν περί «διατήρησης της ταυτότητας και της θρησκείας των “Τούρκων” της Θράκης ως γέφυρα ειρήνης».

Η τελετή ξεκίνησε με κορανική προσευχή στον τάφο του Αχμέτ, υπό την εποπτεία των ψευδομουφτήδων Ιμπραήμ Σερίφ και Μουσταφά Τράμπα. Η θρησκευτική ευλάβεια γρήγορα μετατράπηκε σε πολιτική διακήρυξη.

Οι παρεμβάσεις τόσο από τον Ελ Γκαντούρ όσο και από εκπροσώπους βαλκανικών τουρκικών οργανώσεων συγκλίνουν στην ίδια γραμμή: παρουσίαση της μουσουλμανικής μειονότητας ως «θύμα καταπίεσης», παράλληλα με διασπορά μηνυμάτων ενότητας των τουρκικών πληθυσμών στα Βαλκάνια, με άξονα αναφοράς την Τουρκία.

Ένας Λίβυος αναλυτής «μας ανοίγει τα μάτια»… Αυτά τα απλά που δεν θέλουν να καταλάβουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Πολύ ενδιαφέρον το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, καθώς για πρώτη φορά διαβάζουμε τη γνώμη ενός αναλυτή από τη Λιβύη, του Jalel Harchaoui, ο οποίος δίνει από μία άλλη οπτική γωνία τη θεώρηση των πραγμάτων μετά από το πρόσφατο μεταναστευτικό κύμα, που «πλημμύρισε» την Κρήτη.

Ρωτήθηκε, λοιπόν αν ευθύνεται ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ (Haftar) για τις αυξημένες προσφυγικές ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη και απαντά αμέσως ότι η συγκυρία σίγουρα δεν είναι τυχαία:

  • «Ο Haftar θα μπορούσε να τους εμποδίσει αν ήθελε. Ωστόσο δεν έχει να κάνει τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) συνολικά, όσο κυρίως με τη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο».
  • «Η Τουρκία κατάφερε πρόσφατα να προσεταιριστεί τον Haftar. Στην Αθήνα επικρατεί πανικός» σημειώνει ο Harchaoui, τονίζοντας ότι οι 10.000 χιλιάδες μετανάστες που έχει αφήσει μέχρι στιγμής ο Haftar να περάσουν, δεν είναι σημαντικός αριθμός για τη Λιβύη, αλλά αιτία σοβαρής πολιτικής κρίσης για την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο Λίβυος αναλυτής εξηγεί ότι ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) κατάφερε να πάρει τον Haftar με το μέρος του, παρέχοντάς του όπλα, βοήθεια στην εκπαίδευση στρατιωτών και υποστήριξη από τουρκικές εταιρείες στην ανοικοδόμηση τμήματος της χώρας. Ταυτόχρονα ο Haftar ελπίζει και σε βοήθεια για να επεκτείνει την κυριαρχία του και στη δυτική Λιβύη.

  • Ως εκ τούτου η πρόκληση πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα ήταν για τον Haftar ένας εύκολος τρόπος να δείξει την ευγνωμοσύνη του στην Τουρκία, ελπίζοντας και σε ακόμη περισσότερα δώρα από αυτήν.

Για την αποτυχία των Ευρωπαίων να διατηρήσουν καλή σχέση με τον Χαφτάρ, o Harchaoui αναφέρει ότι ο Λίβυος ηγέτης εκνευρίστηκε από την προσπάθεια των αξιωματούχων της Ε.Ε., να προσεγγίσουν ταυτόχρονα τους ηγέτες και της Δυτικής και της Ανατολικής Λιβύης.

«Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα ενεργεί αφελώς. Η Αθήνα έστειλε πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και βασίζεται κυρίως στην αυστηρότητα. Αλλά αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα από μόνο του. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει και κάτι. Η Ιταλία το κάνει εδώ και χρόνια με επιτυχία» προσθέτει, μεταξύ άλλων, ο αναλυτής.

Τα είπε όλα και τα καταλάβαμε. Για το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών «πέρα βρέχει στην καραμανιά χιονίζει», όπως λένε οι Έλληνες της Κύπρου. Δηλαδή; Συνηθίζουν να αναφέρουν τη φράση όταν ασκούνε κριτική απέναντι στην αδιαφορία που επιδεικνύει κάποιος για ένα θέμα που οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό.

Σημειώνω ότι τον Μεσαίωνα στα βουνά του Ταύρου στην Τουρκία, βρισκόταν η Καραμανιά, το κράτος των Καραμανλήδων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Υποστηρίξτε τη Hellas Journal: Η ιστοσελίδα μας ίσως να είναι ένα εκ των ελαχίστων μέσων ενημέρωσης που έχει μηδέν δανεισμό… Δεν χρωστούμε ούτε ένα δολάριο σε κανένα…

ΔιαβάστεΕπίσης