weather symbol
27
ΠΕΜ 10/7/25 | 04:23
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ καταθέτει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Φωτογραφία Hellas Journal

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ: Η ώρα της Κίμπερλι και οι ερασιτέχνες του υπουργείου Εξωτερικών – Στην Ελλάδα και στην Κύπρο παραμένουμε επιρρεπείς στην προπαγάνδα του Ερντογάν

Σήμερα Τετάρτη, στις 10 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον (5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος) παρουσιάστηκε ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας η κ. Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. Είναι το προτελευταίο εμπόδιο πριν εγκριθεί ο διορισμός της ως της νέας Πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Κινδυνεύει ο διορισμός της; Η απάντηση είναι αρνητική διότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαθέτει την πλειοψηφία στην Επιτροπή. Έτσι αποκλείεται να απορριφθεί, αντίθετα θα λάβει την έγκριση με πλειοψηφία.

Το τελευταίο εμπόδιο είναι η Ολομέλεια της Γερουσίας. Αλλά και εκεί οι Ρεπουμπλικάνοι πλειοψηφούν.

Μετά την έγκριση της, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο Τράμπ στο Όβαλ Όφις. Θα γίνει η ορκωμοσία της και ο Αμερικανός Πλανητάρχης θα της δώσει τις τελευταίες οδηγίες πριν αναχωρήσει για την Αθήνα…

Οι ερασιτέχνες του υπουργείου Εξωτερικών

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών το θέμα του νέου πρέσβη στην Ουάσιγκτον ήταν τουλάχιστον ερασιτεχνικός, για να μην χρησιμοποιούμε άλλες πιο βαριές λέξεις, που αρμόζουν για την περίσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε τον περασμένο Μάρτιο να αλλάξει τη σημερινή Πρέσβειρα Κατερίνα Νασίκα, με έωλες δικαιολογίες. Στη συνέχεια έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Εσχάτως πληροφορηθήκαμε ότι έχει επιλεγεί ο σημερινός Πρέσβης της χώρας στο Παρίσι.

Εφόσον δεν αλλάξει ξανά η απόφαση, ο κ. Αντώνιος Αλεξανδρίδης θα βρεθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα στο τέλος του χρόνου. Αν θα ριχθεί στον λάκκο των λεόντων θα το δούμε στην πράξη…

Φωτογραφία Hellas Journal

Επιρρεπείς στην προπαγάνδα του Ερντογάν

Επειδή στην Ελλάδα και στην Κύπρο συνεχίζουμε να είμαστε οι απόλυτοι δεκτικοί και βολικοί στην τουρκική προπαγάνδα, έχουμε ήδη …αποφασίσει ότι η Τουρκία έχει παραλάβει ήδη τα αμερικανικά μαχητικά F-35.

Θα επαναλάβουμε αυτό που μετέδωσε ο αρθρογράφος της Hellas Journal Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο του Σκάι και στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ:

Το κύριο εμπόδιο για να αποκτήσει η Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά, δεν είναι ο νόμος CAATSA, που έχει επιβληθεί από την πρώτη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ. Το βασικό εμπόδιο είναι το άρθρο 1245 του Νόμου περί Εθνικής Άμυνας για το Οικονομικό Έτος 2020.

Το άρθρο αυτό απαγορεύει κάθετα και οριζόντια τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία, εκτός εάν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, πιστοποιήσουν γραπτώς σε βασικές επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Τουρκία δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας S-400.

Το ίδιο άρθρο του νόμου αναφέρει ότι πρέπει να πιστοποιηθεί από τους υπουργούς ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να μην αποδεχτεί την παράδοση άλλου παρόμοιου συστήματος στο μέλλον και δεν θα προμηθευτεί αμυντικό εξοπλισμό από τη Ρωσία, που θα έθετε σε κίνδυνο τις επιχειρησιακές ή άλλες δυνατότητες των F-35.

Μετά από αυτή την απαραίτητη διευκρίνιση, πρέπει να πάψουμε να ακούμε τις βλακείες που εκτοξεύει ο Ερντογάν, ο οποίος στοχεύει και στο τουρκικό ακροατήριο αλλά περισσότερο στο ελληνικό, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Δεν αμφισβητούμε ότι ο Πρόεδρος Τράμπ μπορεί να του υποσχέθηκε να δει το θέμα. Αλλά γνωρίζουμε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα των ρωσικών S-400, που παραχώρησε ο Βλαδίμηρος Πούτιν στην Τουρκία, ο αμερικανικός νόμος είναι απόλυτος.

Οπότε, πρέπει να βρεθούν οι ψήφοι για να ανατραπεί ο νόμος. Όμως, στο Κογκρέσο ελέγχει τα πράγματα, για την ώρα, το Εβραϊκό Λόμπι.

Ο (νέος) πόλεμος του Ντόναλντ Τράμπ: Γροιλανδία όπως Κύπρος το 1974;

Ένα άρθρο στην εφημερίδα New York Post με τίτλο «Γιατί η Γροιλανδία είναι πιο σημαντική για τις ΗΠΑ παρά ποτέ» (“Why Greenland is more important to the US than ever”), γίνεται αναφορά σε ένα σενάριο ενδοσυμμαχικής στρατιωτικής σύγκρουσης με αναφορά σε παλαιότερο παράδειγμα, όπως αναφέρει, της πολεμικής σύγκρουσης της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κύπρο.

Το κείμενο αναφέρεται στη διεκδίκηση της Γροιλανδίας από τον Αμερικανό πρόεδρο και εξετάζεται και το σενάριο ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ από τη Δανία σε περίπτωση εισβολής αμερικανικών στρατευμάτων που θα προκαλέσει μια σύγκρουση μεταξύ συμμάχων.

Ένας πόλεμος προσάρτησης που θα διεξαχθεί εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την άγκυρα της συμμαχίας, θα ήταν πρωτοφανής, σημειώνει αναφέροντας ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα ζητήσουν ως επί το πλείστον αποκλιμάκωση.

Καταγράφει δε την πιθανότητα ορισμένα κράτη να μπουν στον πειρασμό να κάνουν μια επίδειξη συμβολικής υποστήριξης προς τη Δανία.

Ο καθηγητής Jeremy Black, ένας πολυγραφότατος ιστορικός της Ευρώπης, πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή «στρατιωτική επέμβαση» κατά της Αμερικής.

Αντ’ αυτού, οποιαδήποτε δράση των ΗΠΑ εναντίον της Γροιλανδίας θα καταστρέψει την ίδια την ιδέα του «να είσαι σύμμαχος με την Αμερική», σημειώνει.

Ο Watsa γέλασε τελευταίος: Διπλασίασε τα δισεκατομμύρια του στην Ελλάδα

Οι επενδύσεις της καναδικής Fairfax σε ελληνικές εταιρείες αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη της Ελλάδας, υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Το μεγαλύτερο στοίχημά της ήταν στην τράπεζα Eurobank, ενώ η εταιρεία έχει επίσης αποκτήσει μερίδια στην Metlen Energy & Metals SA, την ασφαλιστική Eurolife και την εταιρεία ακινήτων Grivalia Properties, με συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 2,2 δις ευρώ που αποτιμώνται σήμερα στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο επενδυτής Prem Watsa της Fairfax, που αποκαλείται ο «Γουόρεν Μπάφετ του Καναδά», είδε τις δυνατότητες της Ελλάδας από την πρώτη του επίσκεψη το 2013, ποτέ δεν σκέφτηκε να πουλήσει μετοχές του ελληνικού χρέους και τελικά βγήκε κερδισμένος, καθώς δέκα χρόνια αργότερα έχει υπερδιπλασιάσει τα χρήματά του. Ωστόσο, στις πρώτες μέρες αυτών των επενδύσεων, δεν ήταν καθόλου σαφής η κατάληξη.

Ο Watsa συνάντησε τότε τον Αλέξη Τσίπρα, ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ρώτησε ευθέως. «Του είπα – ξέρεις, αν θέλεις να φύγουμε, θα φύγουμε, δεν πειράζει», και μου είπε, «Όχι, θέλω να μείνεις, είσαι ακριβώς το είδος του επενδυτή που χρειάζεται η Ελλάδα», θυμάται ο Watsa.

ΔιαβάστεΕπίσης