
ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
17/07/2025 | 09:39
ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ: Αίφνης οι Αττίλες νοιώθουν κίνδυνο από την Ευρώπη: Τα «μυστικά» της συνάντησης του Φιντάν με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Γεραπετρίτης με το μυαλό στη …Λιβύη!!!
Η συνάντηση, χθες το βράδυ, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν …«άνοιξε μάτια», μας πληροφορούν από τη Νέα Υόρκη.
Διότι αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ενώ δημόσια οι ισλαμιστές της Άγκυρας λοιδορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πραγματικότητα την έχουν και μεγάλη ανάγκη. Το μυστικό είναι το νέο στρατιωτικό πακέτο των Βρυξελλών, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εποφθαλμιά ο Ταγίπ Ερντογάν.
- Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πολύς Φιντάν εξέφρασε ενδιαφέρον για επίτευξη λύσης στα ευρωτουρκικά κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου.
Κυπριακές πηγές μίλησαν για μια ειλικρινή των δύο ανδρών και ο κ. Χριστοδουλίδη φέρεται να είπε στον Τούρκο υπουργό, που μετά τη συνάντηση έφυγε επιδεικτικά μαζί με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ότι είναι υπέρ των θετικών εξελίξεων στα ευρωτουρκικά, φτάνει να υπάρξει όμως πρόοδος στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και στο Κυπριακό.
- Σωστό τον βρίσκουμε τον Κύπριο Πρόεδρο, ο οποίος στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής «το έχει πολύ», όπως μας είπε ελληνική διπλωματική πηγή.
- Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζει να παίζει πολύ καλά «διπλωματική μπάλα». Αν ασχοληθεί με τον ίδιο τρόπο και για τα θέματα εσωτερικής πολιτικής θα επανεκλεγεί άνετα το 2028…
«Να δω το Νίκο να θέτει θέματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία, και ας …πεθάνω»!!!
Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου (ΚΥΠΕ), μετά το δείπνο που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στα μέλη των αντιπροσωπειών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Χακάν Φιντάν είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, κυρίως ως προς τα ευρωτουρκικά με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει ενδιαφέρον για επίτευξη λύσης στα ευρωτουρκικά.
Ο Κύπριος Πρόεδρος τον ενημέρωσε ότι είναι υπέρ των θετικών εξελίξεων στα ευρωτουρκικά, αλλά πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και η Τουρκία να φερθεί ορθά κατά την κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2026.
- Οι πηγές ανέφεραν ότι ήταν μια ειλικρινής συζήτηση, υπό το πρίσμα και ότι τον Ιανουάριο η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε.Ε.
Ένας διπλωμάτης μας είπε χαρακτηριστικά: «να δω το Νίκο να θέτει θέματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία, και ας …πεθάνω». Σίγουρα θα είναι η απόλυτη ήττα της χώρας του Αττίλα…

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, στο περιθώριο της άτυπης διευρυμένης συνάντησης για την Κύπρο, στη Νέα Υόρκη. Δεξιά ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO
Είναι στη Νέα Υόρκη αλλά το μυαλό του ταξιδεύει στην …Τρίπολη!
Αλλού ήταν το μυαλό του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη κατά την επίσκεψη του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου το θέμα ήταν το Κυπριακό.
- Που …ταξίδευε; Μα που αλλού; Στην Τρίπολη της Λιβύης. Ο Έλληνας υπουργός αντιλαμβάνεται ότι η θέση του παίζεται κυριολεκτικά από τις τελευταίες εξελίξεις που προκάλεσαν οι Ρηματικές Ανακοινώσεις της υποτιθέμενης κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Φανταζόμαστε ότι έχει καταλάβει το βρώμικο παιγνίδι που έπαιξε η Τουρκία εις βάρος της Ελλάδος, και ειδικά ο «φίλος» του Χακάν Φιντάν, ο οποίος εξέθεσε τον κ. Γεραπετρίτη.
- Στη Νέα Υόρκη έχει την ευκαιρία να εκφράσει τα παράπονα του στον πρώην αρχικατάσκοπο της Τουρκίας. Αλλά, ας μην μείνει εκεί. Ας αρχίσει να αποσύρεται σιγά-σιγά από την «ανάρμοστη σχέση» του με τον Φιντάν. Διότι προκαλεί μύρια προβλήματα στην Ελλάδα.
Τα τουρκικά μαχητικά μπορεί να σταμάτησαν να προκαλούν στο Αιγαίο, αλλά σύντομα θα εμφανιστούν στον ουρανό που μοιράζεται η Ελλάδα με τη Λιβύη…
Τουρκικές βλέψεις για περιφερειακή ηγεμονία: Οι ανησυχίες της Ελλάδας και της Κύπρου
Ο Ρόμπερτ Έλλις (Robert Ellis) είναι ένας εξαιρετικός αναλυτής και σχολιαστής για τα θέματα της ισλαμικής Τουρκίας. Έχει ένα καλό ακροατήριο στην Ουάσιγκτον που τον μελετά και τον ακούει.
Σε πρόσφατο κείμενο του στον συντηρητικό ιστότοπο National Interest σημειώνει ότι μέσα σε ένα σκηνικό εσωτερικής καταστολής και εντεινόμενου εθνικισμού και αντισημιτισμού, ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία με περιφερειακή ηγεμονία που δημιουργούν οι ανάγκες ασφάλειας της Ευρώπης και το κενό εξουσίας στη Μέση Ανατολή.
- Υποστηρίζει ορθά ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) στην περιοχή έχει αποδυναμωθεί τόσο από την αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν -τη γνωστή ως JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action)- όσο και από τα πλήγματα του Ιουνίου στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Παραμένει, επίσης, ανοιχτό το ερώτημα αν η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη να αποσύρει τη στήριξή της στους Κούρδους συμμάχους της στη βόρεια Συρία.
Φυσικά, αν το κάνει η αμερικανική υπερδύναμη είναι ως να πυροβολεί τα πόδια της…

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO
Η 9η στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως…
Σε ότι αφορά τη Δύση, καθώς η Τουρκία ενδυναμώνει την εξοπλιστική και στρατιωτική της ισχύ, ο δείκτης Global Fire Power κατέταξε φέτος την χώρα στην 9η θέση παγκοσμίως ως στρατιωτική δύναμη.
Σε στρατιωτική ανάλυση, η εφημερίδα Financial Times χαρακτήρισε την Τουρκία «ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
- Πέρα από τα σχέδια απόκτησης 40 μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ -παρά τις κυρώσεις CAATSA- η Τουρκία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα επανενταχθεί στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.
Θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Tom Barrack ανέφερε ότι μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του έτους.
Η υποψήφια Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ συνέδεσε την όποια αγορά των F-35 με την εκδίωξη του ρωσικού συστήματος S-400 από το τουρκικό έδαφος.
Η Γαλλία …αντιστέκεται, η Γερμανία λύγισε…
Η Άγκυρα πιέζει επίσης για δύο βασικές αμυντικές συμφωνίες: την από κοινού παραγωγή αντιαεροπορικού συστήματος SAMP/T με τη Γαλλία και τη Γερμανία, και την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon.
- Για να εξασφαλίσει την πρώτη συμφωνία, ο Ερντογάν προσπαθεί να υπερβεί τις ενστάσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν, λόγω των τουρκικών διαφορών με την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Γερμανία έχει, κατά τα φαινόμενα, ξεπεράσει τις δικές της αντιρρήσεις για την προμήθεια των Eurofighter. Επίσης η Τουρκία ενδιαφέρεται να συμπεριληφθεί στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και να συμμετάσχει στο δανειοδοτικό εργαλείο SAFE του σχεδίου αμυντικής ανασυγκρότησης Readiness 2030 της ΕΕ.
- Ωστόσο, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι για να δώσει την έγκρισή της, η Τουρκία πρέπει να αποσύρει την απειλή πολέμου (casus belli) που διατηρεί εδώ και 30 χρόνια.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Yasar Guler απέρριψε το αίτημα, λέγοντας ότι «εμπλέκει πολυμερή φόρουμ σε διμερείς διαφορές».
Παράλληλα, η Τουρκία πέραν του αεροπλανοφόρου TCG Anadolu που διαθέτει, θα κατασκευάσει μαζί με την Ισπανία και δεύτερο αεροπλανοφόρο.
- Δεδομένης της επεκτατικής ναυτικής στρατηγικής της Άγκυρας, που περιγράφεται στο δόγμα Γαλάζια Πατρίδα (Mavi Vatan), η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ωστόσο, η Ευρώπη δείχνει πρόθυμη να θέσει την ασφάλεια πάνω από τις αρχές — ακόμη κι αν υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες για το ποιά πλευρά τελικά υπηρετεί η Τουρκία.
Η Τουρκία και το Ισραήλ πάνε σε σύγκρουση;
Θυμίζουμε ότι για τη νέα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Asli Aydintasbas, διευθύντρια του Προγράμματος Τουρκίας στο Brookings Institution, και πρώην ανταποκρίτρια στην Ουάσιγκτον, έστειλε πρόσφατα, σε όποιον θέλει να ακούσει μια στεγνή προειδοποίηση.
Έγραψε στην εφημερίδα Financial Times ότι η Τουρκία και το Ισραήλ κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε σύγκρουση, καθώς η κυβέρνηση του Ερντογάν εντείνει την ισλαμιστική και εθνικιστική ρητορική της, την ώρα που το Ισραήλ επιδιώκει στρατιωτική υπεροχή στον Λίβανο, τη Γάζα αλλά και τη Συρία.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ