weather symbol
33
ΔΕΥ 7/7/25 | 19:07
epa12221131 Kerr County Sheriffs cross the Guadalupe River near Hunt, Texas, USA, 06 July 2025. At least 80 people have been killed after floodwaters swept through a summer camp and nearby homes on early 04 July. EPA, DUSTIN SAFRANEK

Κλαίει και οδύρεται η Αμερική γι’ αυτούς που χάθηκαν άδικα στο Τέξας (video): Στους 82 οι νεκροί στις πλημμύρες, ο Πρόεδρος Τραμπ θα πάει στην πολιτεία την Παρασκευή

Ο απολογισμός των θυμάτων των πλημμυρών που έπληξαν την πολιτεία Τέξας, στον αμερικανικό Νότο, έφτασε στους 82 νεκρούς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν ακόμα οι Αρχές για τον εντοπισμό αγνοουμένων, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται, εξαιτίας των πλημμυρών που έπληξαν την κεντρική περιοχή. Οι ομάδες διάσωσης χρησιμοποιούν ελικόπτερα, βάρκες και drones για να εντοπίσουν τα θύματα.

Τουλάχιστον 82 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ αρκετοί παραμένουν αγνοούμενοι, ανάμεσά τους τουλάχιστον δέκα κορίτσια από κατασκήνωση.

Στο επίκεντρο της τραγωδίας βρίσκεται η γραφική περιοχή Hill Country του Τέξας, όπου εθελοντές και οικογένειες των αγνοούμενων αναζητούν τα θύματα στις όχθες των ποταμών, παρά τις εκκλήσεις των Αρχών να μην το κάνουν. Οι Αρχές σε περιοχές γύρω από το Όστιν, την πρωτεύουσα της πολιτείας, έχουν επίσης ανασύρει θύματα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Κυριακή πως πιθανόν θα επισκεφθεί την πολιτεία Τέξας την Παρασκευή (11η Ιουλίου), μετά τις καταστροφικές πλημμύρες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των τοπικών αρχών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε ζώνη μείζονος καταστροφής για το Κερ Κάουντι του Τέξας, έπειτα από τις κατακλυσμιαίες βροχές και πλημμύρες που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές.

Ο προσωρινός απολογισμός των νεκρών έχει ανέλθει στους 80, ενώ τα παιδιά που έχασαν την ζωή τους ανέρχονται σε 28, ανακοίνωσε ο τοπικός σερίφης.

Η κήρυξη της πληγείσας περιοχής σε ζώνη μείζονος καταστροφής γίνεται για να διασφαλισθεί ότι οι ομάδες αρωγής έχουν στην διάθεσή τους τους πόρους που χρειάζονται, εξήγησε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Οι οικογένειες αυτές ζουν μία απίστευτη τραγωδία, με πολλούς νεκρούς και πολλούς ακόμη αγνοούμενους», έγραψε σε ανάρτησή του.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις προκλήθηκαν από τις κατακλυσμιαίες βροχές στο κέντρο του Τέξας την Παρασκευή, ημέρα της εθνικής γιορτής των ΗΠΑ, που ανέβασαν κατά οκτώ μέτρα την στάθμη των υδάτων του ποταμού Γκουανταλούπε μέσα σε 45 λεπτά. Το νερό έπεσε με ρυθμό 300 μιλιμέτρ/ώρα, που ισοδυναμεί το ένα τρίτο της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Χαντ, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom

ΔιαβάστεΕπίσης