weather symbol
32
ΚΥΡ 13/7/25 | 12:08
FILE PHOTO: epa12144189 People walk through Sather Gate on the campus of the University of California at Berkeley in Berkeley, California, USA, 29 May 2025. EPA, JOHN G. MABANGLO

Κάποιος επιτέλους να ασχοληθεί… Κάθε κράτος καλείται να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες της Νέας Γενιάς. Το φαινόμενο αυτό οδηγεί τους νέους σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια!

Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήσαμε στο St. John’s University της Νέας Υόρκης, η πολιτική απέχει πολύ από τα πραγματικά προβλήματα των νέων. Θέματα που κατακλύζουν καθημερινά τα πάνελ των ΜΜΕ και τις στήλες των εφημερίδων, όπως Οικονομία, Μεταναστευτικό, Υγεία κ.λπ., δεν κάνουν καμιά αίσθηση στη νέα γενιά, η οποία φαίνεται ότι κινείται σε άλλη κατεύθυνση, όπως η επαγγελματική σταδιοδρομία και κυρίως το στεγαστικό.

Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ, τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς δηλώνουν ότι οι σημερινοί νέοι δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να αγοράσουν σπίτι, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από έναν τεράστιο αριθμό νοικοκυριών (11 εκατομ.) με χαμηλό εισόδημα. Τα νοικοκυριά αυτά ξοδεύουν το μισό τους εισόδημα για να στεγαστούν, κάτι που εμπερικλείει το ρίσκο να μείνουν άστεγοι.

  • Το κάθε κράτος – κυβέρνηση έχει υποχρέωση να συνειδητοποιήσει τις μεγάλες απειλές αυτού του φαινομένου, μιας και η (μη) στέγαση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ευημερία των παιδιών.
  • Όταν δεν υπάρχει σταθερότητα στο χώρο που διαμένει ένα παιδί, κάτι τέτοιο διασαλεύει τη σωματική και ψυχική τους υγεία, τη μόρφωση τους και γενικά την ένταξη τους στην κοινωνία, με κίνδυνο η δρόμος αυτός να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα μονοπάτια.

Το να μεγαλώνεις σε ένα αξιοπρεπές σπίτι μπορεί να έχει ισχυρή – θετική επίδραση στα παιδιά. Μελέτες διαχωρίζουν την ποιότητα, την τοποθεσία και την οικονομική προσιτότητα της στέγασης από την ικανότητα ενός παιδιού να αναπτυχθεί υγιώς.

Στην αντίπερα όχθη, η στέγαση χαμηλής ποιότητας που συχνά συνοδεύεται από κακό εξαερισμό, έλλειψη θέρμανσης και άλλους επιβλαβείς παράγοντες έχει συνδεθεί στενά με προβλήματα σωματικής υγείας για τα παιδιά.

Σημαντικό είναι επίσης το στοιχείο του άγχους. Το άγχος που βιώνουν οι γονείς λόγω της διαβίωσης σε κακές συνθήκες μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο συναισθηματικό κόσμο και τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

  • Τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες αναγκάζονται να μετακινούνται συχνά αναζητώντας καλύτερες, πιο προσιτές συνθήκες διαβίωσης, συχνά δυσκολεύονται.

Όλα τα πιο πάνω στέλνουν μήνυμα SOS σε κάθε πολιτικό, κάθε κυβέρνηση και κάθε οργανωμένο σύνολο για να επενδύσουν σε θέματα στέγασης. Μια επένδυση που θα αποφέρει παράλληλα πόρους στην υγεία, την εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών μας!

Οι κυβερνήσεις φέρουν σημαντική ευθύνη για τη διασφάλιση προσιτής τιμής στέγασης μέσω πολιτικών και προγραμμάτων, όπως η άμεση χρηματοδότηση, η ρύθμιση της αγοράς κατοικίας και η υιοθέτηση – υποστήριξη καινοτόμων λύσεων.

Αναμφίβολα, υπάρχει μια τεράστια και συνεχής ανάγκη για κρατική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της τεράστιας έλλειψης προσιτών επιλογών στέγασης.

* Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Καθηγητής στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021, 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη), το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s. Τον Μάη του 2024 βραβεύτηκε με το βραβείο «Award of Distinction 2024» των Communicator Awards στην κατηγορία Column-Editorial μεταξύ των κορυφαίων συμβούλων επικοινωνίας στον κόσμο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Υποστηρίξτε τη Hellas Journal: Η ιστοσελίδα μας ίσως να είναι ένα εκ των ελαχίστων μέσων ενημέρωσης που έχει μηδέν δανεισμό… Δεν χρωστούμε ούτε ένα δολάριο σε κανένα…

ΔιαβάστεΕπίσης