weather symbol
28
ΠΑΡ 18/7/25 | 07:13
epa12242275 Australian Prime Minister Anthony Albanese, partner Jodie Haydon and dignitaries arrive to attend a medical technology industry lunch in Chengdu, China, 17 July 2025. EPA/LUKAS COCH

Και πάλι οι Έλληνες εκπλήσσουν την υφήλιο: Από τα υψηλότερα παγκόσμια ποσοστά συμπάθειας στην Κίνα και εμπιστοσύνης στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ

Σε έρευνα του Pew Research Center σε 25 χώρες για τη στάση της διεθνούς κοινής γνώμης απέναντι στην Κίνα, το 36% του δείγματος έχει θετική εικόνα για την χώρα ενώ το 54% έχει αρνητική, αλλά το ποσοστό με θετική άποψη έχει αυξηθεί από πέρυσι σε 15 χώρες.

Για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει παρουσιάσει μια αξιοσημείωτη μεταστροφή της κοινής γνώμης θετικότερα προς την Κίνα, διαφοροποιούμενη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες υψηλού εισοδήματος.

  • Το 56% των Ελλήνων βλέπει την Κίνα θετικά, σημειώνοντας αύξηση 9% από το 2024, ενώ μόνο το 36% διατηρεί αρνητική άποψη.

Η θετική αυτή τάση είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των νεότερων Ελλήνων: το 63% των ατόμων ηλικίας 18 – 34 έχει θετική εικόνα για την Κίνα, έναντι 57% στην ηλικιακή ομάδα 35 – 49 και 52% για όσους είναι άνω των 50. Το 63% των Ελλήνων θεωρεί πλέον ότι η Κίνα είναι η κορυφαία οικονομική δύναμη στον κόσμο, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Το παραπάνω αντιστοιχεί σε αύξηση 15 ποσοστιαίων μονάδων από το 2023. Αντιθέτως, μόνο το 25% θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγέτιδα οικονομική δύναμη.

Παρόλα αυτά, σε ερώτηση σχετικά με ποια δύναμη προτιμούν να έχουν οικονομικές σχέσεις, το 47% των Ελλήνων εξακολουθεί να προτιμά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το 37% προτιμά δεσμούς με την Κίνα, ενώ 11% επιθυμεί εξίσου στενές σχέσεις και με τις δύο. Η προτίμηση αυτή διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση: το 52% όσων τοποθετούνται στην πολιτική αριστερά προτιμά στενότερους δεσμούς με την Κίνα, έναντι 27% στη δεξιά και 34% στο πολιτικό κέντρο.

Η εμπιστοσύνη στον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping αντικατοπτρίζει επίσης αυτή τη σταδιακή στροφή. Ενώ παγκοσμίως η εμπιστοσύνη στον Xi παραμένει χαμηλή, η Ελλάδα μαζί με την Ινδονησία, την Κένυα, την Νιγηρία και τη Νότιο Αφρική αποτελεί μία από τις λίγες εξαιρέσεις: το 37% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο Xi ότι θα πράξει το σωστό στις διεθνείς υποθέσεις (αύξηση 6% από το 2024), ενώ το 46% δεν έχει εμπιστοσύνη.

Pew Research Center [International Views of China Turn Slightly More Positive]

ΔιαβάστεΕπίσης