weather symbol
32
ΠΕΜ 17/7/25 | 19:34
From left to right: Stavros PAPASTAVROU (Minister for the Environment and Energy of Greece), Dan JORGENSEN (European Commissioner for Energy and Housing). Copyright: European Union

Η Κομισιόν θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλιστεί η υλοποίησή του Great Sea Interconnector, λέει ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε.: Είναι στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, δηλώνει ο Γιόργκενσεν…

«Ύψιστης στρατηγικής σημασίας» για την Ευρώπη χαρακτηρίζει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), Νταν Γιόργκενσεν.

Διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλιστεί η υλοποίησή του.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» των Αθηνών με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι το έργο Great Sea Interconnector αποτελεί «ύψιστης στρατηγικής σημασίας» υποδομή για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενισχύει, όπως σημείωσε, τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέποντας την ευκολότερη ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ) και συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών ενέργειας, που αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την Ε.Ε.

Ο κ. Γιόργκενσεν υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν έχει ήδη εκφράσει έμπρακτα τη στήριξή της, εγκρίνοντας επιχορήγηση ύψους 657 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για το τμήμα της διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις εμπλεκόμενες χώρες, τους ρυθμιστές και τους αρμόδιους φορείς, παρέχοντας τεχνική και θεσμική υποστήριξη για την πρόοδο του έργου.

Αναφερόμενος στις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί από την Ελλάδα και την Κύπρο για ενδεχόμενες παρεμβάσεις ή παρεμποδίσεις από την Τουρκία, ο Επίτροπος τονίζει ότι η Κομισιόν είναι πλήρως αφοσιωμένη στην ολοκλήρωση του GSI και θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, επαινεί τον ρόλο της Ελλάδας στο έργο και υπογραμμίζει τη σημασία του για τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, εντάσσοντας το έργο στον ευρύτερο σχεδιασμό της Ε.Ε. για ενεργειακή ασφάλεια και βιώσιμη ανάπτυξη.

ΔιαβάστεΕπίσης