
ΓΝΩΜΕΣ
01/07/2025 | 05:55
“Η Ευρώπη είναι γυμνή” : Πραγματικά κρίμα μια ένωση, που γέννησε ελπίδες και προσδοκίες να είναι απούσα στη διεθνή πολιτική σκηνή, αμήχανη σε ρόλο παθητικού παρατηρητή
Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ* – Λευκωσία
Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει την Ευρώπη είναι μια ιστορία καταστροφικών πολέμων. Η Ε.Ε οικοδομήθηκε στις στάχτες και τα ερείπια που προκάλεσε ο πολυαίμακτος Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, με πρωταρχικό στόχο να προωθήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην Ευρώπη και το κόσμο.
Η Ε.Ε των 27 είναι η ισχυρότερη ένωση κρατών σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Θεμελιακός πυλώνας προαγωγής των στόχων της Ε.Ε. και της παρέμβασης στη διεθνή πολιτική σκηνή είναι αυτός της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
- Ατυχώς, η Ε.Ε παρά την πολιτική και οικονομική της ισχύ, απέτυχε μέχρι σήμερα να καταστεί ορατή στη διεθνή πολιτική σκηνή, αναδεικνύοντας ένα αυτόνομο ρόλο για προαγωγή των πιο πάνω στόχων.
Κατά κανόνα συμπεριφέρεται, ενεργεί και δρα με βάση τις αποφάσεις και τις πολιτικές επιλογές της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Η ευκαιρία του πολέμου στην Ουκρανία
Η έναρξη της παράνομης Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κατά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της τελικής πράξης του Ελσίνκι, αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για τερματισμό ενός καταστροφικού πολέμου και επίτευξης ειρήνης.
Σε μια περιοχή της Ευρώπης. Δική της περιοχή. Αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι πράγματι η Ε.Ε είναι δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας.
- Αντί τούτου παρέμεινε μουγγή, άνευρη και παράλυτη. Καθιστάμενη και πάλι ουραγός της υπερατλαντικής δύναμης, επί Προέδρου Μπάιντεν, αποποιούμενη της διεκδίκησης ενός αυτόνομου ανεξάρτητου και ακηδεμόνευτου ρόλου.
Το πιο τραγικό είναι ότι η Ε.Ε, έχασε μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξει ένα ρόλο στη βάση των Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.
Ασφαλώς, ορθά η Ε.Ε καταδίκασε με δριμύτητα την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και ορθά επέβαλε κυρώσεις παρά το γεγονός ότι αυτές ήδη λειτουργούν ως «μπούμερανγκ» για τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, κάτι που έπρεπε προφανώς να προεκτιμηθεί, ώστε οι κυρώσεις να είναι τέτοιες που να αποτρέπουν την εξέλιξη τιμωρίας των Ευρωπαίων πολιτών.
Ωστόσο αντί της επιλογής περαιτέρω στρατιωτικοποίησης της σύρραξης, με προμήθεια οπλικών συστημάτων, η ηγεσία της Ε.Ε στο ανώτατο επίπεδο όφειλε να προστρέξει στη Μόσχα και το Κίεβο, με συγκεκριμένες προτάσεις στα πλαίσια μιας στιβαρής πρωτοβουλίας για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και έναρξη διαπραγματεύσεων για επίτευξη μόνιμης ειρήνης. Στη βάση ασφαλώς των αρχών του Διεθνούς Δικαίου για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
- Δυστυχώς δεν πρόκειται για αστοχία ή αδεξιότητα στην εφαρμογή μιας πολιτικής αλλά για τραγική ανεπάρκεια. Η Ε.Ε απέτυχε να αξιοποιήσει μια μοναδική ευκαιρία για να αναδειχθεί ηγέτιδα δύναμη ειρήνης και ασφάλειας στον κόσμο.
Απεκδύθηκε, αποποιήθηκε και απεμπόλησε τον ιστορικό της ρόλο.
Ανεπάρκεια και στη Μ. Ανατολή
Όμως ανύπαρκτη αποδείχθηκε και στη περίπτωση της Μεσανατολικής κρίσης, της συνεχιζόμενης αιματοχυσίας στη Γάζα και της πρόσφατης πολεμικής σύγκρουσης Ισραήλ – Ιράν. Μια σύγκρουση που έφτασε στα όρια ενός θερμοπυρηνικού πολέμου.
Είναι πραγματικά κρίμα. Μια ένωση κρατών και λαών, που γέννησε ελπίδες και προσδοκίες σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο το πλανήτη, για ένα κόσμο ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και προσήλωσης στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, να είναι απούσα στη διεθνή πολιτική σκηνή, αμήχανη σε ρόλο παθητικού παρατηρητή.
Είναι ώρα για μια βαθιά ενδοσκόπηση και περισυλλογή. Τα παθήματα πρέπει να γίνουν μαθήματα.
Μόνο έτσι η Ε.Ε θα δικαιώσει τους σκαπανείς και θεμελιωτές της.
* Γιαννάκης Λ.Ομήρου
Πρώην Προέδρου της Βουλής Των Αντιπροσώπων
24 Ιουνίου 2025
-
Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.