weather symbol
35
ΤΕΤ 9/7/25 | 18:19
File Photo A handout photo made available by the State Emergency Service of Ukraine (SESU) shows damage following a shelling in Hirnyk, Pokrovsk district, Donetsk region, Ukraine, 28 March 2024, amid the Russian invasion. A two-story building of an educational institution was damaged as a result of the strike. No fatalities nor injuries were reported, SESU confirmed. EPA/STATE EMERGENCY SERVICE HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Η ΕΕ ανακοινώνει την αποθήκευση τροφίμων, νερού, καυσίμων, φαρμάκων και ιατρικών αντιμέτρων: Οι πανδημίες αλλά κυρίως ο φόβος ότι ο Πούτιν θα ξεκινήσει τον Γ’ Παγκόσμιο

Η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το πρώτο της σχέδιο για να βοηθήσει στην αποθήκευση βασικών αγαθών όπως τρόφιμα, νερό, καύσιμα, φάρμακα αλλά και ιατρικών αντιμέτρων σε περίπτωση κρίσης, πανδημιών και επίσηε εν μέσω φόβων για ενδεχόμενο πόλεμο με τη Ρωσία.

Η «στρατηγική αποθήκευσης» των Βρυξελλών έρχεται καθώς το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι η Ρωσία -η οποία αυτή τη στιγμή διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, γείτονα της ΕΕ- θα μπορούσε να είναι έτοιμη να επιτεθεί στη συμμαχία εντός πέντε ετών .

Το μπλοκ των 27 κρατών έχει ξεκινήσει μια ευρεία εκστρατεία ετοιμότητας για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών του και την προσπάθεια να διασφαλίσει ότι μπορεί να αμυνθεί έως το 2030.

  • «Ο στόχος είναι πολύ απλός: να διασφαλιστεί ότι οι απαραίτητες προμήθειες που διατηρούν τις κοινωνίες μας σε λειτουργία, ειδικά αυτές που σώζουν ζωές, είναι πάντα διαθέσιμες», δήλωσε η επίτροπος διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, Χάτζα Λάχμπιμπ.

«Όσο περισσότερο προετοιμαζόμαστε, τόσο λιγότερο πανικοβαλλόμαστε.»

Η ΕΕ αναφέρει ότι το νέο σχέδιο αποθήκευσης στοχεύει στη διασφάλιση της συνέχειας των βασικών αγαθών κατά τη διάρκεια μιας σειράς κρίσεων «όπως μεγάλες διακοπές ρεύματος, φυσικές καταστροφές, συγκρούσεις ή πανδημίες».

Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ των χωρών για τον καλύτερο συντονισμό των αποθεμάτων, τον εντοπισμό κενών και την ενίσχυση των «αποθεμάτων σε επίπεδο ΕΕ».

Τα επίπεδα ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων μεταξύ των πολιτών της ΕΕ εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Τα κράτη μέλη, όπως η Φινλανδία, που ζουν υπό τη σκιά της Μόσχας στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, έχουν εργαστεί εδώ και καιρό για να προετοιμάσουν την κοινωνία για πιθανή σύγκρουση .

«Φυσικά, αν έχετε σύνορα 1.000 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, θα νιώσετε ότι απειλείστε ενδεχομένως από έναν πόλεμο», είπε ο Λαχμπιμπ.

«Αλλά είναι φυσιολογικό στην Ισπανία να πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές είναι πιο πιθανό να συμβούν. Δεν υπάρχει ένα μέγεθος που να ταιριάζει σε όλους.»

  • Ο Λαχμπιμπ επέμεινε ότι ανεξάρτητα από την αιτία μιας κρίσης – είτε πρόκειται για σύγκρουση είτε για φυσικές καταστροφές – ο αντίκτυπος στους πολίτες, όπως οι διακοπές ρεύματος, μπορεί να είναι παρόμοιος.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν ενέργεια και γι’ αυτό πρέπει να αποθηκεύσουμε είδη παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της, η ΕΕ συμβούλεψε κάθε νοικοκυριό να έχει έτοιμο ένα τριήμερο κιτ επιβίωσης που περιλαμβάνει νερό, φαγητό και φακούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Υποστηρίζοντας τη νέα στρατηγική, η Επιτροπή αναφέρει ότι η καλύτερη ολοκλήρωση θα διευκολυνθεί από «υψηλής ποιότητας ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας και εφοδιασμού» εντός της ενιαίας αγοράς.

Ενώ οι ανάγκες μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, η ΕΕ πρέπει να διαθέτει «ολοκληρωμένη, κοινή ανάλυση μεταξύ όλων των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, σε όλους τους τομείς και τα σύνορα, και να συντονίζει τις προσπάθειες για την ταχεία και αποτελεσματική προετοιμασία και αντίδραση».

Πέρα από τον πόλεμο, η Ευρώπη επιδιώκει επίσης να προετοιμαστεί για φυσικές καταστροφές, ανθρωπογενείς καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας (όπως βιομηχανικά ατυχήματα και πανδημίες) και υβριδικές απειλές (όπως κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί σήμερα δύο πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ατζέντας της για την Ένωση Ετοιμότητας : μια Στρατηγική Αποθεματοποίησης της ΕΕ και μια Στρατηγική Ιατρικών Αντιμέτρων . Και οι δύο έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις κοινωνίες, τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες – διασφαλίζοντας τη συνέχεια των βασικών αγαθών και των ζωτικών ιατρικών εφοδίων ανά πάσα στιγμή, ιδίως κατά τη διάρκεια κρίσεων όπως μεγάλες διακοπές ρεύματος, φυσικές καταστροφές, συγκρούσεις ή πανδημίες.

Στρατηγική της ΕΕ για την αποθήκευση: διασφάλιση βασικών προμηθειών ενόψει κρίσεων

Η Στρατηγική Αποθεματοποίησης της ΕΕ έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει βασικά αγαθά — όπως τρόφιμα, νερό, πετρέλαιο, καύσιμα και φάρμακα — σε περίπτωση κρίσης. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ για τη δημιουργία αποθεμάτων.

Οι βασικές δράσεις της Στρατηγικής Αποθήκευσης περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία ενός Δικτύου Αποθεματοποίησης της ΕΕ με τα κράτη μέλη για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τον συντονισμό των αποθεμάτων και την ανάπτυξη κοινών συστάσεων.
  • Εντοπισμός κενών και επικαλύψεων αποθεμάτων μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και με την ΕΕ.
  • Επέκταση των αποθεμάτων σε επίπεδο ΕΕ για την κάλυψη κενών σε βασικά αγαθά, με την υποστήριξη πρωτοβουλιών όπως το rescEU για ιατρικό εξοπλισμό, στέγη, γεννήτριες και άλλα.
  • Βελτίωση των μεταφορών και της εφοδιαστικής για ταχεία αντιμετώπιση κρίσεων.
  • Προώθηση πολιτικοστρατιωτικών, δημοσίων-ιδιωτικών και διεθνών συνεργασιών για τη μεγιστοποίηση της χρήσης των πόρων αποτελεσματικά και έγκαιρα.
  • Στρατηγική Ιατρικών Αντιμέτρων: ενίσχυση της ετοιμότητας για κρίσεις υγείας

Με την αύξηση των επιδημιών και την αυξανόμενη αντοχή στα αντιμικροβιακά, που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, την επιδείνωση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, καθώς και τις γεωπολιτικές προκλήσεις, η Στρατηγική Ιατρικών Αντιμέτρων της ΕΕ επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξη, την παραγωγή, την ανάπτυξη και την προσβασιμότητα ιατρικών εργαλείων που σώζουν ζωές.

Οι βασικές δράσεις της στρατηγικής περιλαμβάνουν:

  • Προώθηση εμβολίων γρίπης επόμενης γενιάς, νέων αντιβιοτικών για την αντιμικροβιακή αντοχή, αντιιικών φαρμάκων για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω φορέων και βελτίωση της πρόσβασης σε αντίμετρα ΧΒΡΠ.
  • Ενίσχυση των πληροφοριών και της επιτήρησης μέσω της ανάπτυξης ενός ενωσιακού καταλόγου με προτεραιότητα στα ιατρικά αντίμετρα, οδικών χαρτών ετοιμότητας και ενωσιακών/παγκόσμιων συστημάτων παρακολούθησης λυμάτων.
  • Επιτάχυνση της καινοτομίας μέσω του Επιταχυντή Ιατρικών Αντιμέτρων, κόμβων Έρευνας και Ανάπτυξης και επέκτασης του προγράμματος HERA Invest.
  • Εξασφάλιση κλιμακωτής παραγωγής μέσω της συνεχώς θερμαινόμενης δυναμικότητας του EU FAB και της νέας συνεργασίας RAMP UP.
  • Βελτίωση της πρόσβασης και της ανάπτυξης φαρμάκων μέσω κοινών προμηθειών και υποστήριξης για έτοιμα προς χρήση εργαστήρια.
  • Ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας και της διατομεακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικοστρατιωτικής ετοιμότητας, των προσπαθειών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, της ετοιμότητας των πολιτών και των επενδύσεων στο εργατικό δυναμικό.
  • Μαζί, αυτές οι στρατηγικές σηματοδοτούν ένα βασικό βήμα προς μια πιο προληπτική ευρωπαϊκή αντίδραση ενόψει μελλοντικών κρίσεων.

Ροξάνα Μινζάτου, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και τις Δεξιότητες, τις Ποιοτικές Θέσεις Εργασίας και την Ετοιμότητα

« Σήμερα, παρουσιάζουμε τα δύο πρώτα παραδοτέα της Στρατηγικής μας για την Ένωση Ετοιμότητας. Ο στόχος μας είναι σαφής – να προστατεύσουμε τους ανθρώπους. Η ετοιμότητα είναι συλλογική ευθύνη και, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, η ΕΕ μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά. Είτε αντιμετωπίζουμε φυσικές καταστροφές είτε βιολογικές απειλές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα βασικά αγαθά παραμένουν διαθέσιμα. Ένα νέο δίκτυο θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του τι πρέπει να αποθηκεύσουμε και πώς επιτυγχάνουμε καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής. Η ασφάλεια της υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου μας. Από τις νέες ασθένειες έως την αντοχή στα αντιβιοτικά, πρέπει να είμαστε έτοιμοι με εμβόλια και φάρμακα. Αυτές οι ενέργειες ενισχύουν τη στρατηγική μας αυτονομία – βελτιώνοντας τα δικά μας αποθέματα και την παραγωγή μας, καθιστούμε τους εαυτούς μας λιγότερο εξαρτημένους για όταν έχει μεγαλύτερη σημασία .»

Χάτζα Λάχμπιμπ, Επίτροπος Ισότητας, Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων

«Καθώς αντιμετωπίζουμε ένα ολοένα και πιο περίπλοκο παγκόσμιο τοπίο, η έναρξη της Στρατηγικής Αποθήκευσης της ΕΕ και της Στρατηγικής Ιατρικών Αντιμέτρων σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης έναντι των αναδυόμενων απειλών. Αυτές οι πρωτοβουλίες υπογραμμίζουν την αφοσίωσή μας στη διασφάλιση της ασφάλειας, της υγείας και της ευημερίας όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Ενισχύοντας την ετοιμότητα και την ανθεκτικότητά μας, όχι μόνο διασφαλίζουμε βασικές προμήθειες και ιατρικούς πόρους, αλλά και ενδυναμώνουμε τις κοινότητές μας ώστε να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση.»

Η έκθεση Niinistö 

Η Στρατηγική Αποθεματοποίησης της ΕΕ και η Στρατηγική Ιατρικών Αντιμέτρων είναι δύο από τις βασικές δράσεις που ανακοινώθηκαν στη Στρατηγική της Ένωσης Ετοιμότητας που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2025. Βασιζόμενη στις συστάσεις της έκθεσης Niinistö, η Στρατηγική Αποθεματοποίησης σε ολόκληρη την ΕΕ θα ενσωματώσει όλες τις υφιστάμενες προσπάθειες τομεακής αποθήκευσης, θα ενισχύσει την πρόσβαση σε κρίσιμους πόρους σε ολόκληρη την ΕΕ και θα συνδυάσει τα κεντρικά αποθέματα σε επίπεδο ΕΕ με τις συνεισφορές των κρατών μελών, με την υποστήριξη συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα, η επεκτασιμότητα και η οικονομική αποδοτικότητα.

Η έκθεση τόνισε επίσης την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της ετοιμότητας της ΕΕ για απειλές κάθε είδους κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό, η Στρατηγική Ιατρικών Αντιμέτρων στοχεύει στην ενίσχυση της συντονισμένης δράσης τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ταχείας ανάπτυξης και πρόσβασης σε ιατρικά εργαλεία που σώζουν ζωές, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων, θεραπευτικών, διαγνωστικών και προστατευτικού εξοπλισμού. Αυτό θα ενισχύσει τη συλλογική μας ανθεκτικότητα και την ικανότητά μας να προετοιμαζόμαστε και να ανταποκρινόμαστε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Η προετοιμασία της Ευρώπης

Η Βρετανία, παρά το γεγονός ότι έχει πιο πρόσφατη μνήμη ένοπλων συγκρούσεων από πολλούς από τους συμμάχους της στην ήπειρο, έχει μείνει πίσω στον πολιτικό σχεδιασμό.

Τον Νοέμβριο, ο αρχηγός του βρετανικού επιτελείου άμυνας δήλωσε ότι η Βρετανία απλώς δεν διαθέτει «ορισμένες από τις πολιτικές πτυχές ή πτυχές σχεδιασμού» που έχουν άλλοι σύμμαχοι «ως μέρος των παραδόσεών τους».

Ο ναύαρχος Σερ Τόνι Ράντακιν δήλωσε στη διάσκεψη ασφαλείας του Βερολίνου ότι «κάνουμε αυτές τις συζητήσεις για να μάθουμε από τους συναδέλφους μας και να δούμε τι θα μπορούσε να είναι κατάλληλο για εμάς».

Λίγες μέρες νωρίτερα, η Σουηδία είχε ανακοινώσει ότι θα έστελνε πέντε εκατομμύρια φυλλάδια στον πληθυσμό της, λίγο βορειότερα των 10 εκατομμυρίων, προτρέποντας σε ετοιμότητα για την πιθανότητα μιας διαρκούς σύγκρουσης.

Από την παράνομη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η Στοκχόλμη έχει προτρέψει τους Σουηδούς να προετοιμαστούν ψυχολογικά και υλικοτεχνικά για μια πιθανή σύγκρουση, επικαλούμενη την επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας.

Η Σουηδία ανήκει στην ΕΕ από το 1995 και θα έχει προβάδισμα σε νέα σχέδια για την προετοιμασία των πληθυσμών, αλλά εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μόλις το 2024, σπάζοντας σχεδόν 200 χρόνια ουδετερότητας σε απάντηση στην αντιληπτή ρωσική απειλή στο κατώφλι της.

Η Βρετανία, μέλος του ΝΑΤΟ αλλά όχι της ΕΕ, αρχίζει να λαμβάνει μέτρα για την καλύτερη προετοιμασία του άμαχου πληθυσμού για την πιθανότητα πολέμου.

Στα τέλη Ιουνίου, η κυβέρνηση δημοσίευσε την Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας 2025, η οποία εξετάζει την «Ασφάλεια για τον Βρετανικό Λαό σε έναν Επικίνδυνο Κόσμο».

«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πρέπει να προετοιμαστούμε ενεργά για την πιθανότητα η πατρίδα του Ηνωμένου Βασιλείου να τεθεί υπό άμεση απειλή, ενδεχομένως σε ένα σενάριο πολέμου», αναγνωρίζεται στην έκθεση.

Υποσχέθηκε μια σειρά από νέα μέτρα, όπως η ενίσχυση των συνόρων, η ενίσχυση κρίσιμων εθνικών υποδομών και η προώθηση των οικονομικών δεσμών με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ανοικοδομήθηκε μια αμυντική βιομηχανική βάση και προστατεύτηκαν άλλες κυρίαρχες δυνατότητες.

Τόνισε όμως επίσης τη σημασία της οικοδόμησης εγχώριας ανθεκτικότητας σε μελλοντικές απειλές που «θα μπορούσαν να προκαλέσουν μαζική αναστάτωση στον τρόπο ζωής μας».

Μια νέα Στρατηγική Ανθεκτικότητας θα στοχεύει στην υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών και του δημόσιου τομέα για την αντιμετώπιση κινδύνων και τρωτών σημείων, συμπεριλαμβανομένης της δρομολόγησης «δημόσιων ανακοινώσεων για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ετοιμότητα για τους κινδύνους».

Η κυβέρνηση επενδύει 1 δισεκατομμύριο λίρες για να προετοιμάσει το Ηνωμένο Βασίλειο για «βιολογικά περιστατικά, ατυχήματα και επιθέσεις».

Με πληροφορίες από civil-protection-humanitarian-aid.ec.europa.eu και DailyMail

ΔιαβάστεΕπίσης