
ΚΥΠΡΟΣ
04/07/2025 | 23:54
Φοβερές αποκαλύψεις από τις συνομιλίες του Προέδρου της Κύπρου με τον Τατάρ και του Μακρόν με τον Ερντογάν: Ενοχλημένο το Προεδρικό Μέγαρο με τις διαρροές (video)
Είναι πάγια τακτική της κυπριακής Κυβέρνησης να μην σχολιάζει προσχέδια των Εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα, δήλωσε ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» του Omega.
Ο κ. Παπαδόπουλος αρκέστηκε μόνο στην αναφορά ότι η Κυβέρνηση περίμενε ότι θα υπάρχει μια αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
- Κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές από το Εθνικό Συμβούλιο, οι οποίες δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι οποιεσδήποτε διαρροές μόνο ζημιά κάνουν.
- Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς χωρίς να φοβάται για διαρροές.
«Τέτοια φαινόμενα υπήρχαν πάντα, το ξέρω γιατί ήμουν δημοσιογράφος», είπε. Σημείωσε ωστόσο ότι «σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν βοηθάμε με το να διαρρέουμε πράγματα από το Εθνικό και δεν θα συμβάλω».
Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Ερσίν Τατάρ τόσο στη συνάντηση της 2ας Απριλίου 2025 όσο και στη συνάντηση της 5ης Μαΐου 2025 φέρεται να παραδέχθηκε πως δεν μπορεί ο ίδιος να λάβει αποφάσεις σε σχέση με τα οδοφράγματα, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο ο τουρκικός στρατός.
Οι περίεργες αξιώσεις Ερντογάν
Επίσης στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για πράγματα που φέρονται να διαμείφθηκαν κατά τη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ, και όπως αυτά μεταφέρθηκαν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη από τον Γάλλο Πρόεδρο.
Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο (Ανδρέας Πιμπίσιης), φέρεται να ανέφερε στον Μακρόν ότι θέλει να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη. Με τον Γάλλο Πρόεδρο να υποδεικνύει πως ακόμα κι αν λυθούν όλα τα τεχνικά θέματα θα παραμείνει στο Κυπριακό.
Ο Ερντογάν, όπως αναφέρουν οι διαρροές, εμφανίστηκε έτοιμος να το λύσει… αλλά έριξε κάποιες περίεργες αξιώσεις: Εισηγήθηκε να φύγει το Κυπριακό από τον ΟΗΕ και να μείνει η Τουρκία στην Κύπρο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να απάντησε πως δεν μπορεί να φύγει το Κυπριακό από τον ΟΗΕ και ρώτησε τον Τούρκο Πρόεδρο τις ακριβώς εννοεί με το «να μείνει η Τουρκίας στην Κύπρο», χωρίς να λάβει κάποια απάντηση.
Απλός θεατής των εξελίξεων ο Τατάρ
Ο Ερσίν Τατάρ μπορεί να κομπάζει περί πολλών και να θέλει να εμφανίζεται ως «αρχηγός κράτους» πλην όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας απλός θεατής των εξελίξεων στο Κυπριακό, ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων.
Τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις κατά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη παραδέχθηκε αδυναμία στο να λαμβάνει ο ίδιος τις αποφάσεις σε θέματα όπως είναι τα οδοφράγματα.
Όπως προκύπτει από την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, λεπτομέρειες της οποίας ο «Φιλελεύθερος» είναι σε θέση να αποκαλύψει, ο Ερσίν Τατάρ τόσο στη συνάντηση της 2ας Απριλίου 2025 όσο και στη συνάντηση της 5ης Μαΐου 2025 παραδέχθηκε πως δεν μπορεί ο ίδιος να λάβει αποφάσεις σε σχέση με τα οδοφράγματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας κατά τη συζήτηση του περασμένου Απριλίου όταν ηγέρθη το θέμα των οδοφραγμάτων ο Τατάρ ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι οι αποφάσεις για τα οδοφράγματα είναι του στρατού και όχι δικές του.
Κατά τη δεύτερη τους συνάντηση, ένα μήνα μετά, ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε κατά τη σχετική συζήτηση πως δεν είναι δικές του οι αποφάσεις.
Δεν ρωτάς τον Ερντογάν;
Ακόμα πιο αποκαλυπτικός, ως προς το ρόλο του στα κατεχόμενα, ήταν ο Ερσίν Τατάρ σε σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη συνάντηση της 5ης Μαΐου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέλησε να μάθει ποιες είναι οι θέσεις του Ερντογάν επί των υπό συζήτηση θεμάτων.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε ότι δεν ρώτησε τον Ερντογάν ο,τιδήποτε σε σχέση με το Κυπριακό. Προσθέτοντας μια άκρως ενδιαφέρουσα αναφορά: «Τον Ερντογάν δεν τον ρωτάς. Απαντάς».
Τι σημαίνει για το Κυπριακό
Η απόλυτη αδυναμία του Ερσίν Τατάρ να λάβει αποφάσεις σε σχέση με πτυχές που αφορούν τις προσπάθειες στο Κυπριακό περιορίζει τις δυνατότητες επίτευξης μιας ουσιαστικής προόδου.
Γεγονός που δυσκολεύει τις κινήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και μειώνει κάθετα τις δυνατότητες να επιτευχθεί κάποια πρόοδος επί της ουσίας κατά την προσεχή άτυπη πενταμερή που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αυτό που και στα Ηνωμένα Έθνη έμμεσα ή άμεσα παραδέχονται είναι πως ενόσο βρίσκεται ο Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δύσκολα θα προχωρήσουν τα πράγματα στο Κυπριακό. Γι’ αυτό και ο διεθνής οργανισμός ρίχνει ιδιαίτερο βάρος προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και όσα μπορούν να παίξουν ρόλο και να την σπρώξουν να κάνει κινήσεις και στο Κυπριακό.