weather symbol
30
ΣΑΒ 19/7/25 | 19:45
Φάλαινα φυσητήρας στον Αργολικό, κοντά στις ακτές του Άστρους Κυνουρίας - Φωτογραφία από βίντεο via Εφημερίδα Μακεδονία στο YouTube

Φάλαινα φυσητήρας έκανε την εμφάνισή της στον Αργολικό Κόλπο: Σπάνια καταγραφή από την οργάνωση «Αρχιπέλαγος» (video)

Μια εντυπωσιακή συνάντηση με φάλαινα φυσητήρα είχε πρόσφατα η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», καταγράφοντας το μεγαλοπρεπές θαλάσσιο θηλαστικό να κολυμπά στον Αργολικό Κόλπο.

Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην παραθαλάσσια περιοχή του Άστρους Κυνουρίας, με τα μέλη της οργάνωσης να απαθανατίζουν σε βίντεο την ήρεμη πορεία της φάλαινας στα νερά της Πελοποννήσου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πρόκειται για το μεγαλύτερο θηλαστικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής από την ομάδα σε αυτή την περιοχή, πάνω από βαθιά υποθαλάσσια φαράγγια, που εκτείνονται ανατολικά της Πελοποννήσου -μία θαλάσσια ζώνη, που μέχρι σήμερα έχει μελετηθεί ελάχιστα όσον αφορά στην παρουσία θαλάσσιων θηλαστικών.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» επισημαίνει ότι ο φυσητήρας είναι το μεγαλύτερο οδοντοφόρο κήτος στον κόσμο: τα θηλυκά φτάνουν σε μήκος τα 8-12 μέτρα και ζυγίζουν περίπου 24 τόνους, ενώ τα αρσενικά μπορούν να ξεπεράσουν τα 16-18 μέτρα και να αγγίξουν ή και να υπερβούν τους 57 τόνους. Το προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να φτάσει έως και τα 70 έτη.

Ο μεσογειακός πληθυσμός των φυσητήρων εκτιμάται σε λιγότερα από 2.500 ενήλικα άτομα, με την παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες να είναι καταγεγραμμένη ήδη από την αρχαιότητα -χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του Αριστοτέλη. Όπως τονίζει η οργάνωση, «μόνο αν γνωρίσουμε τον μοναδικό πλούτο των θαλασσών μας, μπορούμε πραγματικά να τον προστατεύσουμε. Ας μη ξεχνάμε πως προστατεύοντας τις θάλασσες, προστατεύουμε και τη δική μας επιβίωση».

Πηγή: Lifo

ΔιαβάστεΕπίσης