weather symbol
32
ΣΑΒ 12/7/25 | 16:53
FILE PHOTO: Αποψη εγκαταστάσεων Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου . ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Δεν αναμένεται άμεση αξιοποίηση του κοιτάσματος«Πήγασος» δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας: Aπαιτούνται αρκετά στάδια τεχνικής αξιολόγησης

Χρειάζεται χρόνο η αξιοποίηση του κοιτάσματος «Πήγασος», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, ξεκαθαρίζοντας ότι απαιτούνται αρκετά στάδια τεχνικής και εμπορικής αξιολόγησης πριν φτάσει το αέριο στην αγορά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της ΣΕΠΑΗΚ, ο Υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για μια στήλη καθαρού φυσικού αερίου ύψους περίπου 350 μέτρων, η οποία δίνει αισιοδοξία ότι πρόκειται για κάτι το οποίο είναι μέσα στα πλαίσια του μικρού προς μέτριο κοίτασμα, ωστόσο αυτό θα διαφανεί μέσα από την αξιολόγηση, την οποία κάνει η εταιρεία.

Ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε επίσης τη σημασία του τεχνολογικού εξοπλισμού, που χρησιμοποιήθηκε, λέγοντας ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο γεωτρύπανο διαπίστωσαν την ποιότητα και το επίπεδο της τεχνολογίας.

«Εάν δεν ήταν αυτή η ποιότητα γεωτρυπάνου, την οποίαν είδαμε κατά την επίσκεψή μας, δηλαδή τελευταίας γενιάς γεωτρύπανο, πιστεύω ότι η γεώτρηση αυτή θα ήταν πάρα πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, κατά τη διάρκεια της γεώτρησης απαιτήθηκε συνεχής θωράκιση, με χρήση πολύ εξειδικευμένων τεχνικών, ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα και να ενισχυθεί η σταθερότητα της γεώτρησης.

Σε ερώτηση αν το «Πήγασος» αποτελεί επέκταση του «Γλαύκου», ο κ. Παπαναστασίου απάντησε ότι «δεν νομίζω να είναι επέκταση», διευκρινίζοντας ότι το «Γλαύκος» βρίσκεται σε κάποια απόσταση. Όπως είπε, η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Πήγασος», θα επιβεβαιώσει τις ποσότητες, οι οποίες βρίσκονται σε ένα ξεχωριστό κοίτασμα εντός του Βυθοτεμαχίου 10».

Σε σχέση με την εμπορική αξιοποίηση, τόνισε ότι ακόμη και αν επιβεβαιωθούν σημαντικές ποσότητες, απαιτούνται χρόνια μέχρι την εκμετάλλευση.

«Να μην θεωρούμε ότι για ένα κοίτασμα, το οποίο βρέθηκε προχθές θα μπορεί να βρεθεί το φυσικό του αέριο στην αγορά στα επόμενα ένα ή δύο χρόνια. Χρειάζονται επεξεργασία, χρειάζονται υποδομές, χρειάζονται συμφωνίες», ανέφερε, επισημαίνοντας και τις δυσκολίες, που υπάρχουν όταν απαιτείται συνεργασίες με άλλες χώρες.

«Εμείς έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε, να υπογράψουμε κάποιες συμφωνίες, οι οποίες δίνουν την κατεύθυνση και για τα επόμενα κοιτάσματα», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο συνεργειών με γειτονικά κοιτάσματα, επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη κοιτασμάτων στο Βυθοτεμάχιο 10 και σε πολύ κοντινή απόσταση στο Βυθοτεμάχιο 6 δημιουργεί προοπτικές σύνδεσης, ακόμη και αν πρόκειται για μεσαίου μεγέθους κοιτάσματα. Παράλληλα, τόνισε ότι η τελική τεχνική λύση θα καθοριστεί από τις εταιρείες που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Αναφορικά με το Βυθοτεμάχιο 6, σημείωσε ότι οι εταιρείες ENI και Total βρίσκονται σε διαβούλευση μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο για σύνδεση του κοιτάσματος «Κρόνος» με το «Ζορ» και τη διοχέτευση του φυσικού αερίου προς τις υποδομές της Νταμιέτα για εξαγωγή.

Τέλος, σχετικά με τον σχεδιασμό νέων γεωτρήσεων, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι εκκρεμεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση του «Πήγασου», χωρίς να έχει οριστεί ακόμα χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για νέα βυθοτεμάχια, το οποίο αξιολογείται πριν αποφασιστεί αν θα παραχωρηθούν σε εταιρείες.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρο

Η ηλιακή ενέργεια κυριότερη πηγή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη τον Ιούνιο (κέντρο μελετών)

ΔιαβάστεΕπίσης