weather symbol
35
ΤΡΙ 15/7/25 | 18:43
FILE PHOTO A handout photo made available by the Presidential Press Service of Ukraine shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) and US President Donald J. Trump (R) shake hands during a meeting on the sidelines of the NATO summit in The Hague, Netherlands, 25 June 2025. EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

«Μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα;» Η ερώτηση Τραμπ σε Ζελένσκι και η υπόσχεση για όπλα μεγάλου βεληνεκούς: Financial Times

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ενθαρρύνει κατ’ ιδίαν την Ουκρανία να εντείνει τις επιθέσεις σε βάθος σε ρωσικό έδαφος, ρωτώντας μάλιστα τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι αν θα μπορούσε να χτυπήσει τη Μόσχα εάν οι ΗΠΑ παρείχαν όπλα μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Η συνομιλία, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας της 4ης Ιουλίου μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, σηματοδοτεί μια απότομη απόκλιση από την προηγούμενη στάση του Τραμπ για τον πόλεμο της Ρωσίας και την προεκλογική του υπόσχεση να τερματίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ σε ξένες συγκρούσεις.

Ενώ και παραμένει ασαφές εάν η Ουάσινγκτον θα παραδώσει τέτοια όπλα, η συζήτηση υπογραμμίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του Τραμπ με την άρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να συμμετάσχει σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος κάποτε ορκίστηκε να λύσει τον πόλεμο σε μια μέρα.

Η συνομιλία με τον Ζελένσκι στις 4 Ιουλίου επισπεύστηκε από την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν μια μέρα νωρίτερα, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «κακή».

Δύο άτομα που γνωρίζουν τη συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι δήλωσαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρώτησε τον Ουκρανό ομόλογό του αν θα μπορούσε να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, εάν του παρείχε όπλα ικανά να το κάνουν.

«Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα;… Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;» ρώτησε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, σύμφωνα με τα άτομα.
Είπαν ότι ο Ζελένσκι απάντησε: «Απολύτως. Μπορούμε αν μας δώσετε τα όπλα».

Ο Τραμπ έδειξε την υποστήριξή του στην ιδέα, περιγράφοντας τη στρατηγική ως στόχο να «τους κάνει [τους Ρώσους] να νιώσουν τον πόνο» και να αναγκάσει το Κρεμλίνο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα δύο άτομα που ενημερώθηκαν για την τηλεφωνική συνομιλία.

Ένας δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος είχε ενημερωθεί για την τηλεφωνική συνομιλία, δήλωσε ότι η συνομιλία αντανακλούσε μια αυξανόμενη επιθυμία μεταξύ των δυτικών εταίρων της Ουκρανίας να προμηθεύσουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς ικανά να «φέρουν τον πόλεμο στους Μοσχοβίτες» – ένα συναίσθημα που επανέλαβαν ιδιωτικά Αμερικανοί αξιωματούχοι τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Λευκός Οίκος και το προεδρικό γραφείο της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι οδήγησε στην κοινοποίηση μιας λίστας πιθανών όπλων για το Κίεβο από την αμερικανική πλευρά στον Ουκρανό πρόεδρο στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με αξιωματούχους άμυνας των ΗΠΑ και μεσάζοντες από κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ, ο Ζελένσκι έλαβε μια λίστα με συστήματα κρούσης μεγάλου βεληνεκούς που ενδεχομένως θα μπορούσαν να διατεθούν στην Ουκρανία μέσω μεταβιβάσεων από τρίτους.

Η συμφωνία θα επέτρεπε στον Τραμπ να παρακάμψει το τρέχον πάγωμα του Κογκρέσου στην άμεση στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, εγκρίνοντας τις πωλήσεις όπλων σε Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταβίβασαν τα συστήματα στο Κίεβο.

Οι Ουκρανοί είχαν ζητήσει πυραύλους Tomahawk, πυραύλους κρουζ ακριβείας με βεληνεκές περίπου 1.600 χλμ. Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ – όπως και η κυβέρνηση Μπάιντεν – είχε ανησυχίες για την έλλειψη αυτοσυγκράτησης από την Ουκρανία, δήλωσε ένα άτομο που γνωρίζει τη λίστα που κοινοποιήθηκε στον Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε τη Δευτέρα, ο Τραμπ ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την παροχή στην Ουκρανία συστημάτων αεράμυνας Patriot και πυραύλων αναχαίτισης, αλλά δεν αποκάλυψε καμία αποστολή άλλων συστημάτων όπλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν «πολύ δυσαρεστημένος» με τη Ρωσία και τον πρόεδρό της για την έλλειψη προόδου προς μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. «Είμαι απογοητευμένος από τον Πρόεδρο [Βλαντιμίρ] Πούτιν, επειδή νόμιζα ότι θα είχαμε καταλήξει σε συμφωνία πριν από δύο μήνες».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του Πούτιν, αγνόησε την απόφαση του Τραμπ. «Ο Τραμπ απηύθυνε ένα θεατρικό τελεσίγραφο στο Κρεμλίνο… Η Ρωσία δεν νοιάζεται», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο X.

Δύο από τα άτομα που ενημερώθηκαν για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι και είναι εξοικειωμένα με τις συζητήσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας σχετικά με τη στρατιωτική στρατηγική, δήλωσαν ότι ένα από τα όπλα που συζητήθηκαν ήταν το Στρατιωτικό Τακτικό Σύστημα Πυραύλων ή Atacms.

Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους Atacms που παρέχονται από τις ΗΠΑ με βεληνεκές έως και 300 χλμ. (186 μίλια) για να χτυπήσει στόχους σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Οι Atacms μπορούν να εκτοξευθούν από πυραυλικά συστήματα HIMARS που παρέδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουκρανία. Αλλά δεν πετούν αρκετά μακριά για να φτάσουν στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απειλήσει να επιτεθεί σε δυτικούς στόχους σε απάντηση στις δυτικές προμήθειες προηγμένων όπλων στην Ουκρανία, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμη.

Αφού η Ουκρανία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το σύστημα Atacms για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός ρωσικού κυρίαρχου εδάφους τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο πόλεμος είχε «προσλάβει στοιχεία παγκόσμιας φύσης» και απάντησε με δοκιμαστική βολή του Oreshnik, ενός πειραματικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, στην πόλη Ντνίπρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να «χρησιμοποιεί τα όπλα της εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των εγκαταστάσεών μας, και σε περίπτωση που η επιθετική δράση κλιμακωθεί, θα απαντήσουμε εξίσου αποφασιστικά και συμμετρικά».

Μετά τις επιθέσεις Atacms, η Ρωσία δημοσίευσε επίσης μια ενημερωμένη έκδοση του πυρηνικού της δόγματος που μείωσε το όριο για πιθανή χρήση. Οι αλλαγές θα μπορούσαν να προβλέπουν μια πρώτη ρωσική πυρηνική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας – των τριών πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ – σε απάντηση στις επιθέσεις της Ουκρανίας στη Ρωσία με όπλα όπως οι πύραυλοι Atacms και Storm Shadow.

Η Ουάσινγκτον έχει κατά καιρούς προειδοποιήσει την Ουκρανία να μην τα χρησιμοποιήσει για να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία, αλλά αυτοί οι περιορισμοί φαίνεται να χαλαρώνουν τώρα.

Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει ως επί το πλείστον τα δικά της εγχώρια παραγόμενα drones μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία που βοηθούν στην τροφοδοσία της πολεμικής της μηχανής.

Η πιο τολμηρή επίθεσή της έγινε στις αρχές Ιουνίου, όταν η υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας εξαπέλυσε σμήνη drones αυτοκτονίας κρυμμένων μέσα σε προκατασκευασμένα σπίτια που εισήγαγε λαθραία στη Ρωσία και επιτέθηκε στον στόλο στρατηγικών βομβαρδιστικών της χώρας. Τα αεροπλάνα είχαν χρησιμοποιηθεί στους βομβαρδισμούς των ουκρανικών πόλεων από τη Μόσχα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Τουλάχιστον 12 αεροσκάφη υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν σε αυτό που το Κίεβο ονόμασε Επιχείρηση Ιστός Αράχνης.

Mε πληροφορίες από Financial Times 

ΔιαβάστεΕπίσης