
ΕΛΛΑΔΑ
08/07/2025 | 09:52
Ασφυκτικές οι συνθήκες στην Κρήτη με τις μεταναστευτικές ροές – Σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς οι περισσότεροι – Στη Λιβύη ο Πλεύρης
Κρήτη 2025 όπως Λέσβος 2015. Οι μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών από τη Λιβύη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα δημιουργώντας μεγάλη πίεση στο νησί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το τελευταίο τριήμερο περισσότερα από 2.000 άτομα έφτασαν στην Κρήτη με τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίζουν τεράστια πρόβλημα για να παράσχουν φιλοξενία και υποστήριξη.
Ανησυχία για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές
Οι τελευταίες αφίξεις, με δύο νέα πλοιάρια να εντοπίζονται από το Λιμενικό Σώμα και τη Frontex, προκαλούν ανησυχία στις τοπικές αρχές. Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί, καθώς το προηγούμενο ρεκόρ των 963 αφίξεων σε μια ημέρα, καταγράφηκε μόλις την προηγούμενη ημέρα. Η ανησυχία εντείνεται, καθώς ενδέχεται η τάση αυτή να συνεχιστεί.
Στη Λιβύη μεταβαίνει ο Πλεύρης
Mε στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αρχές της χώρας για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού μεταβαίνει σήμερα στη Λιβύη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, συνοδεύοντας τον αρμόδιο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ.
Η ευρωπαϊκή αποστολή περιλαμβάνει τους υπουργούς Εσωτερικών της Μάλτας και της Ιταλίας και θα φτάσει στη Λιβύη για συνομιλίες με αξιωματούχους της χώρας, τόσο από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, όσο και από την πλευρά του Χαφτάρ στη Βεγγάζη.
Στόχος της ευρωπαϊκής αποστολής είναι ο συντονισμός με τις τοπικές αρχές για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών, που έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο το τελευταίο διάστημα, αλλά και η βελτίωση των διαδικασιών.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίσκεψη στοχεύει όχι απλώς στην προβολή ισχύος, αλλά στην πραγματική διά χειρός συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, ώστε να ελεγχθούν οι ροές.
Επιπλέον, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αυτή η αποστολή εντάσσεται σε μια ευρύτερη διπλωματική και μεταναστευτική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Λιβύη για τον περιορισμό των παράτυπων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.
Παράλληλα, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ελλάδας για την ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και την προστασία των συνόρων της Ε.Ε.
Υπερφορτωμένες από μετανάστες οι υποδομές στην Κρήτη
Στο μεταξύ, η τοπική κοινωνία της Κρήτης βιώνει την πίεση από τη συνεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών αφίξεων. Η αντιδήμαρχος Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη, ανέφερε ότι οι τοπικές υποδομές είναι ήδη υπερφορτωμένες, με τον εκθεσιακό χώρο στην Αγία να έχει κατακλυστεί από πρόσφυγες. Παράλληλα, η εικόνα των πάνω από 400 μεταναστών στο λιμάνι του Ρεθύμνου, στοιβαγμένων χωρίς καμία υποδοχή, εντείνει τις ανησυχίες για την επάρκεια των υπηρεσιών.
Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τη διακίνηση μεταναστών από Λιβύη προς Κρήτη
Μαρτυρία Αιγύπτιου μετανάστη φέρνει στο φως την τρομακτική δράση κυκλωμάτων που διακινούν ανθρώπους από τη Λιβύη προς την Κρήτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετανάστες πληρώνουν περίπου 3.500 ευρώ για να ταξιδέψουν με μικρά πλοία, συνωστισμένοι με εκατοντάδες άλλους από χώρες όπως το Σουδάν, το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Η μεταφορά γίνεται υπό την επιτήρηση μασκοφόρων ανδρών, οπλισμένων με καλάσνικοφ, οι οποίοι συνοδεύουν τους μετανάστες μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Η αποβίβαση στις ακτές της Κρήτης γίνεται αφότου οι διακινητές λάβουν «συγκατάθεση» από έναν ανώτερο αξιωματούχο, ο οποίος αποκαλείται «στρατηγός». Ο κύριος κόμβος αναχώρησης για τις παράνομες μεταφορές είναι το λιμάνι του Τομπρούκ στη Λιβύη.
Κοινή πλεύση στο Μεταναστευτικό από την ΕΕ
Η κατάσταση έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Πολωνία, ως απάντηση στους αυστηρούς ελέγχους στα γερμανικά σύνορα, επέβαλε ελέγχους και στα σύνορά της με τη Γερμανία και τη Λιθουανία. Το ζήτημα του μεταναστευτικού αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, με τη Γερμανία να προαναγγέλλει κορυφαία συνάντηση για τη δημιουργία κοινής πολιτικής.
Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών
Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό, έχει εντείνει τις προσπάθειες να περιορίσει τις προσφυγικές ροές μέσω του θαλάσσιου και του αεροπορικού ελέγχου. Ο συντονισμός σε διεθνές επίπεδο, η ενεργοποίηση διπλωματικών διαύλων και η συνεργασία με χώρες της Μεσογείου είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η Αθήνα, πάντως, υπογραμμίζει την ανάγκη για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η εφαρμογή των νόμων και η ασφάλεια των πολιτών παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα.
Με την κατάσταση να παραμένει ρευστή, η ανάγκη για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις είναι επιτακτική. Η Ελλάδα, αν και αντιμετωπίζει πιέσεις, εξακολουθεί να επιδιώκει συνεργασία με την ΕΕ και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ, mega, ΚρήτηTV