weather symbol
36
ΔΕΥ 14/7/25 | 16:05
epa12236687 US President Donald Trump salutes after exiting Marine One on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA, 13 July 2025. Trump is returning after attending the FIFA Club World Cup 2025 Final match between Chelsea FC and Paris Saint-Germain, in East Rutherford, New Jersey. EPA, BONNIE CASH POOL

Από σήμερα ο Βλαδίμηρος θα έχει απέναντι του τον θυμωμένο Ντόναλντ Τράμπ: Στέλνει στην Ουκρανία, μέσω του ΝΑΤΟ, περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και πυραύλους

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία, μέσω ευρωπαϊκών κρατών μελών του NATO, που θα «τα αγοράσουν», περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και πυρομαχικά για αυτά και όσα διαθέτει ήδη, ώστε να τη βοηθήσουν να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους ή αεροσκάφη της Ρωσίας, χωρίς να αποκαλύψει συγκεκριμένους αριθμούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας νέο σχέδιο για να διατεθούν στην Ουκρανία «επιθετικά» όπλα, μεταβάλλοντας άρδην τη στάση του μέχρι τώρα όσον αφορά τον πόλεμο με τη Ρωσία, ανέφερε χθες Κυριακή ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος δυο πηγές του ενήμερες σχετικά.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν επικοινώνησε μαζί του το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς για να του ζητήσει σχόλιο για την πληροφορία αυτή.

Ο ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους έκανε την αναγγελία αυτή απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη στρατιωτική βάση Άντριους, στο Μέριλαντ, καθώς η σχέση του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μοιάζει να βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας επιδείνωσης.

«Θα τους στείλουμε Patriot, που χρειάζονται απελπιστικά», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις δυο εβδομάδες αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε την αναστολή των παραδόσεων ορισμένων ειδών όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο, επικαλούμενη την ανάγκη να εξασφαλιστεί η επάρκεια εφοδίων των δικών της ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν έχω αποφασίσει για τον αριθμό ακόμα, αλλά θα τα έχουν, επειδή χρειάζονται προστασία», συνέχισε.

Οι παραδόσεις θα γίνουν από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του NATO, πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας πως τα όπλα που θα στέλνει η χώρα του θα «πληρώνονται» και «αυτό θέλαμε».

«Θα τους στείλουμε διάφορα πολύ εξελιγμένα στρατιωτικά είδη και θα τα πληρωθούμε στο 100%».

Ο ρεπουμπλικάνος επανέλαβε πως είναι «απογοητευμένος» από τον ρώσο ομόλογό του, που «έχει εκπλήξει πολύ κόσμο» καθώς τη μέρα «μιλάει όμορφα» και «τη νύχτα βομβαρδίζει τους πάντες», προσθέτοντας σαρκαστικά «έχουμε ένα πρόβλημα μ’ αυτό».

Ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής προεδρίας για την Ουκρανία, ο Κιθ Κέλογκ, αναμένεται σήμερα στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος Τραμπ εξάλλου προγραμματίζει να συναντηθεί σήμερα με τον γενικό γραμματέα του NATO Μαρκ Ρούτε, τη μέρα που έχει αναγγείλει πως θα κάνει «σημαντική ανακοίνωση για τη Ρωσία».

Δραστική αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης Τραμπ έναντι της Ρωσίας

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής με επιρροή Λίντσεϊ Γκρέιαμ υπεραμύνθηκε χθες Κυριακή της εισήγησής του να επιβληθούν ακόμη πιο δραστικές κυρώσεις στη Ρωσία, σχέδιο που προχωρά όσο μοιάζει να αυξάνεται ο εκνευρισμός κι η ανυπομονησία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έναντι του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν κι εντείνονται οι βομβαρδισμοί του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

«Έρχεται σημείο καμπής» όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ο γερουσιαστής κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CBS News, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει σήμερα σε «σημαντική ανακοίνωση» για τη Ρωσία.

Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ ηγείται τους τελευταίους μήνες συμμαχίας αμερικανών κοινοβουλευτικών που τάσσονται υπέρ της επιβολής ακόμη σκληρότερων, πιο εκτεταμένων οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και σε όσους η Ουάσιγκτον κρίνει πως υποστηρίζουν τη Μόσχα.

Το νομοσχέδιο που προωθεί «θα δώσει στον πρόεδρο Τραμπ τη δυνατότητα επιβολής τελωνειακών δασμών 500% σε οποιονδήποτε βοηθά τη Ρωσία κι υποστηρίζει την πολεμική μηχανή του Πούτιν», διεμήνυσε χθες ο γερουσιαστής Γκρέιαμ.

Ο πρόεδρος θα έχει «τη μέγιστη ευελιξία» όσον αφορά τους τελωνειακούς δασμούς που θα μπορεί να επιβάλλει εάν υιοθετηθεί το νομοσχέδιο, συνέχισε ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, διαβεβαιώνοντας πως εξασφάλισε την υποστήριξη των 85 από τα 100 μέλη της Γερουσίας.

Ο πρόεδρος Τραμπ είπε την Τρίτη πως «μελετά» την πρόταση.

«Θα πρόκειται για σφυρί που θα έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος Τραμπ για να βάλει τέλος στον πόλεμο», επέμεινε ο γερουσιαστής Γκρέιαμ, ο οποίος μετέβη στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με τα μέτρα αυτά μαζί με τον δημοκρατικό συνάδελφό του Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ.

Οι δυο γερουσιαστές είχαν συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα κι αναμένεται να συναντηθούν σήμερα με τον γενικό γραμματέα του NATO Μαρκ Ρούτε.

Τα μέτρα που προτείνουν οι δυο αμερικανοί γερουσιαστές είναι μέρος μέσων για «να μπορέσουμε να φέρουμε πιο κοντά την ειρήνη», ανέφερε την Πέμπτη μέσω X ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δεν σταματά να ζητεί από τους δυτικούς συμμάχους του, ιδίως τις ΗΠΑ, να κλιμακώσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ουκρανίας.

«Η ιδέα η Αμερική να πουλήσει όπλα για να βοηθήσει την Ουκρανία συνεχίζει να εξετάζεται», πρόσθεσε χθες ο κ. Γκρέιαμ, ενώ αναφέρθηκε επίσης σε πιθανά μέτρα που θα έχουν στο στόχαστρο τους «δεσμευμένους (ρωσικούς) πόρους» και στην πώληση σε ευρωπαίους συμμάχους «τεράστιων ποσοτήτων όλων που θα ωφελούσαν την Ουκρανία».

Την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «απογοητευμένος» για το πώς ενεργεί η Ρωσία, αφού άρχισε τη θητεία του τον Ιανουάριο αποπειρώμενος θεαματική αναθέρμανση των σχέσεων με το Κρεμλίνο.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κιθ Κέλογκ αναμένεται σήμερα στο Κίεβο για επίσημη επίσκεψη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa-Reuters
Στρατιωτική βάση Άντριους, United States

ΔιαβάστεΕπίσης