weather symbol
34
ΤΕΤ 9/7/25 | 11:56
FILE PHOTO: UNRWA vehicles traverse the aid truck route amid a ceasefire between Israel and Hamas in Rafah. EPA, HAITHAM IMAD

2.000.000 Παλαιστίνιους σε ελεγχόμενη ζώνη στα ερείπια της Ράφα θέλει το Ισραήλ: Την αποκαλεί «ανθρωπιστική πόλη» (!), μα οι επικριτές του «βλέπουν» εθνοκάθαρση και μαζικές απελάσεις

Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «ανθρωπιστικής πόλης», όπως την αποκάλεσε, στα ερείπια της Ράφα, στη νότια Γάζα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, δίνοντας εντολή στον στρατό να προχωρήσει στον σχεδιασμό του, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Όπως έκανε γνωστό ο Κατζ σε ενημέρωση δημοσιογράφων, η ζώνη θα φιλοξενεί αρχικά περίπου 600.000 Παλαιστινίους που έχουν ήδη εκτοπιστεί και βρεθεί στην περιοχή Αλ-Μαουάσι, κατά μήκος της νότιας ακτής της Γάζας. Οι εκτοπισμένοι θα περνούν από έλεγχο, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν είναι μέλη της Χαμάς, ενώ δεν θα τους επιτρέπεται να φύγουν από τη ζώνη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τον Κατζ, στόχος είναι τελικά το σύνολο του πληθυσμού της Γάζας -πάνω από 2.000.000 Παλαιστίνιοι- να «κρατείται», όπως το διατύπωσε, στη νέα ζώνη. Παράλληλα, επανέφερε το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μετανάστευση των Παλαιστινίων σε τρίτες χώρες, δηλώνοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εργάζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν έχει δημοσίως δηλώσει πρόθυμη να δεχτεί πρόσφυγες από τη Γάζα.

Η νέα ζώνη, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, θα διοικείται από διεθνείς οργανισμούς και όχι από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), οι οποίες θα την επιτηρούν από απόσταση. Το μοντέλο θυμίζει το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Γάζας (GHF), που λειτουργεί με στήριξη ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από διεθνείς οργανώσεις για έλλειψη αμεροληψίας και κινδύνους για την ασφάλεια των Παλαιστινίων.

Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή της, με τον υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι να δηλώνει σε κοινοβουλευτική επιτροπή πως το σχέδιο «έρχεται σε αντίθεση με την προοπτική μιας κατάπαυσης του πυρός» και «δεν αποτελεί σοβαρό πλαίσιο για την ανθρωπιστική στήριξη που χρειάζονται οι κάτοικοι της Γάζας».

Την ίδια ώρα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για πιθανό έγκλημα πολέμου. Ο Ισραηλινός δικηγόρος Μάικλ Σφαρντ δήλωσε στο CNN ότι το σχέδιο ισοδυναμεί με βίαιη μετακίνηση πληθυσμού σε προετοιμασία για μαζική απέλαση -πράξεις που απαγορεύονται από το Διεθνές Δίκαιο. «Δεν υπάρχει εθελοντική αποχώρηση. Οι άνθρωποι φεύγουν, επειδή το Ισραήλ καθιστά τη ζωή τους αδύνατη στη Γάζα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ απέρριψαν κάθε ιδέα βίαιης εκτόπισης Παλαιστινίων. «Η δημόσια και η ιδιωτική μας θέση είναι ξεκάθαρη: απορρίπτουμε τον βίαιο εκτοπισμό οποιουδήποτε Παλαιστινίου από το έδαφος αυτό» δήλωσε η Λάνα Νουσεϊμπέχ από τα ΗΑΕ, ενώ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ υπογράμμισε: «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε εξαναγκασμένη μετεγκατάσταση εκτός της γης τους».

Στο μεταξύ, η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για προσπάθεια επιβολής εθνοκάθαρσης, κάνοντας λόγο για «θρυλική αντοχή» του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος «στέκεται όρθιος απέναντι σε δολοφονίες, πείνα και βομβαρδισμούς».

Το αν και πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο μένει αβέβαιο, καθώς εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας δεν έχει απαντήσει στις συνεχείς κλήσεις για σχόλια και διεθνείς οργανώσεις εμφανίζονται επιφυλακτικές στο να συμμετάσχουν.

Πηγή: CNN

ΔιαβάστεΕπίσης