weather symbol
26
ΠΑΡ 11/7/25 | 03:13
Πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται με λάντζα στο λιμάνι του Λαυρίου, από το δεξαμενόπλοιο MESSINIAN SPIRE που τους μετέφερε, με σημαία Μπαχάμες, Λαύριο, Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025. Το δεξαμενόπλοιο που μετέφερε τους 520 μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης ανοιχτά της Γαύδου, κατέπλευσε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στο Λαύριο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Δεν είναι ευτυχής αλλά είναι αναγκαία η διάταξη για το μεταναστευτικό διαμηνύει ο Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρέπει να είναι προστατευμένη-Υπάρχει εν δυνάμει απειλή

«Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς τους διακινητές να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί δυσανάλογο αριθμό. Η Ελλάδα πρέπει να είναι προστατευμένη. Υπάρχει εν δυνάμει απειλή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστηρίζοντας την τροπολογία αναστολής αιτήσεων παροχής ασύλου.

«Για μας δεν υπάρχουν ανοιχτά σύνορα. Υπάρχουν ελεγχόμενα σύνορα, όπου το πρώτιστο είναι η προστασία των Ελλήνων πολιτών. Φροντίζουμε έτσι ώστε να είμαστε σύμφωνοι και με το Σύνταγμα και με το Διεθνές Δίκαιο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και σε κάθε περίπτωση για μας οι Έλληνες πολίτες θα αποτελούν πάντοτε προτεραιότητα».

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ποιες είναι οι συνθήκες που δικαιολογούν αυτή την παρέμβαση της κυβέρνησης, τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Το τελευταίο 10ήμερο είχαμε όσες αφίξεις καταγράφηκαν ολόκληρο το 2024, που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 350% από την οδό της Β. Αφρικής και κυρίως από την περιοχή του Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης», τόνισε.

«Αν θεωρείτε ότι πρέπει να περιμένουμε, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η απειλή αυτή και να έχουμε τεράστιο αριθμό μεταναστών και μετά να έχουμε την καταγραφή και την εκκαθάριση, έτσι ώστε να δούμε ποιοί χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, αυτό δεν είναι πολιτική. Αυτό είναι ένα υψηλού κινδύνου μείζον ατόπημα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και διερωτήθηκε θα θέλαμε να δούμε ξανά εικόνες του 2015, οπότε ήρθαν στη χώρα μας 1.200.000 αλλοδαποί.

Δεν θεωρούμε ότι είναι μια ευτυχής διάταξη αλλά είναι μια αναγκαία διάταξη διαφορετικά διατρέχουμε τον κίνδυνο να έχουμε ένα αριθμό ανθρώπων που η χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί, τόνισε. Όλοι αισθανόμαστε τον πόνο των ανθρώπων και κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι έχει το μονοπώλιο του ανθρωπισμού, συμπλήρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Θα βρεθώ στη Δευτέρα στην Τρίπολη. Οικοδομούμε μια στέρεη σχέση. Ό,τι συνέβη με την ευρωπαϊκή αποστολή δεν θέλω να συνδέεται με την Ελλάδα και με εμένα. Προφανώς δεν αιφνιδιαζόμαστε από ό,τι συμβαίνει αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αντιδρούμε. Γιατί δημιουργείται ένα πλαίσιο που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βγει εκτός ελέγχου».

«Δεν υφίσταται παραβίαση Συντάγματος και Διεθνούς Δικαίου»

Απαντώντας στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που ζήτησαν απόσυρση της τροπολογίας, και στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αναμένεται να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας της διάταξης, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης του Συντάγματος, ούτε του Διεθνούς Δικαίου.

Εμείς φροντίζουμε να είμαστε σύμφωνοι με το Σύνταγμα το ευρωπαϊκό, και διεθνές δίκαιο και για εμάς οι Έλληνες πολίτες θα αποτελούν πάντα προτεραιότητα», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Εξάλλου, ανέφερε ότι το περιεχόμενο της τροπολογίας είναι ακριβώς αντίστοιχο με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2020, όταν υπήρξε άμεση υβριδική απειλή εναντίον της χώρας μας, και άρα πρόκειται για εφαρμογή συγκεκριμένης διάταξης, η οποία ήδη υφίσταται.

«Είμαστε στο Κοινοβούλιο και τοποθετείται η ελληνική κυβέρνηση. Λέει λοιπόν: Για συγκεκριμένο περιορισμένο χρονικό διάστημα αναστολή των αιτήσεων ασύλου, μόνο από κείνους που προέρχονται από τον νότιο διάδρομο ως σήμα αποθάρρυνσης και κυρίως για να μην υπάρξει κίνδυνος ζωής στη θάλασσα. Αυτή είναι η θέση μας.

Πήραμε αυτή την απόφαση το 2020 και λειτούργησε, την ξαναπαίρνουμε τώρα κι ελπίζουμε να λειτουργήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος δε προς τα έδρανα της Αντιπολίτευσης, έθεσε το ερώτημα: «Η δική σας θέση ποιά είναι όμως; Η δική σας θέση είναι ανοιχτά σύνορα, να έρθουν όλοι, να αξιολογηθούν αν συντρέχει ανθρωπιστική κρίση;».

«Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής, δεν είναι Λουξεμβούργο και Νορβηγία. Εάν θεωρείτε ότι εμείς στερούμαστε ανθρωπισμού, επειδή θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές να σταματήσουν την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, ενώ εσείς είστε ανθρωπιστές, επειδή θεωρείτε ότι πρέπει να περνάμε το μήνυμα να έρχονται κατά χιλιάδες, να αξιολογούμε τότε και να επωμιστούμε ως Ελλάδα το σύνολο της ανθρωπιστικής κρίσης παγκοσμίως, έχουμε διαφορετική προσέγγιση.

Απάντηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο

Να το πείτε ευθέως όμως: Να έχουμε ανοιχτά σύνορα, έτσι ώστε να έρχεται ο καθένας και να αξιολογείται κατά πόσο συντρέχουν οι συνθήκες για ανθρωπιστική προστασία», συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η νομολογία και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ορίζουν πως αν ένα κράτος κρίνει πως υπάρχει απειλή ακόμα και εν δυνάμει τότε μπορεί να λάβει μέτρα. Πράγματι υπάρχει μια απειλή, η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί έναν τέτοιο αριθμοί μεταναστών και γι αυτό λαμβάνει αυτό το μέτρο. Και υπάρχει το αναστρέψιμο της απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση υφίστανται όλες οι προϋποθέσεις της αναγκαιότητας. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα νομιμότητας ή συνταγματικότητας, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών και αναφερόμενος στην αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρόσθεσε:

Άκουσα τον κ. Βενιζέλο αλλά εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Άλλο αν συντρέχουν οι λόγοι για την εθνική ασφάλεια και άλλο αν συντρέχουν οι λόγοι για την ενεργοποίηση της διάταξης της ευρωπαϊκής σύμβασης. Δεν υπάρχει καμιά ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, αλλά συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις κι αυτό δεν συνιστά ενεργοποίηση, επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναφέρθηκε επίσης στη σύνθεση του μεταναστευτικού πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι «τα 2/3 όσων χρησιμοποιούν την νότια οδό προέρχονται από ασφαλείς χώρες, δηλαδή από χώρες που δεν συνιστούν κίνδυνο ζωής».

Χρειάζεται να διαχειριστούμε την κατάσταση. Η Λιβύη βρίσκεται σε μια πολιτική ρευστότητα. Και περιστοιχίζεται από χώρες σε εμφύλιο. Στη ζώνη του Σαχέλ εξελίσσεται η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μαζί με τη Γάζα.  Τεράστιος αριθμός ανθρώπων από το Σουδάν οι οποίοι θα αναζητήσουν διέξοδο, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Παρατηρείται η χρήση μεγάλων ψαράδικων πλοίων που στοιβάζονται 300 και 500 άτομα ενώ δεν κάνουν για πάνω από 30 άτομα. Δεν πρόκειται για χερσαία σύνορα. Η ανοιχτή θάλασσα δημιουργεί εξ ορισμού κίνδυνο ζωής», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr


ΔιαβάστεΕπίσης