
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
23/06/2025 | 15:37
Το καταπονημένο Ηρώδειο κλείνει φέτος μετά το καλοκαίρι: Eκτεταμένα έργα αποκατάστασης και νέων κατασκευών, για τουλάχιστον 3 χρόνια – Άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει
Το αρχαίο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, ένα πολιτιστικό κόσμημα στους πρόποδες της Ακρόπολης, προετοιμάζεται για μια σημαντική διακοπή της λειτουργίας του καθώς ξεκινούν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης.
Ένα θέαμα που πρέπει οπωσδήποτε να δουν οι επισκέπτες της Αθήνας και μια σεβαστή σκηνή για παγκόσμιους καλλιτέχνες, το εμβληματικό θέατρο θα κλείσει τις πόρτες του για τουλάχιστον τρία χρόνια μετά την τρέχουσα σεζόν του.
Για τους κατοίκους της ελληνικής πρωτεύουσας, το Ωδείο αποτελεί σημείο αναφοράς στο καλοκαιρινό πολιτιστικό τους ημερολόγιο, καθώς η μεγαλοπρεπής σκηνή του έχει φιλοξενήσει αμέτρητες θρυλικές παραστάσεις ανά τους αιώνες. Ο χώρος, ηλικίας άνω των 18 αιώνων, εγκαινίασε πρόσφατα την 70ή σεζόν του ετήσιου Φεστιβάλ Επιδαύρου, μιας αγαπημένης παράδοσης για πολλούς Έλληνες.
- Ωστόσο, αυτή η έκδοση-ορόσημο σηματοδοτεί την τελευταία πριν το ιστορικό κτίριο υποβληθεί σε ζωτικής σημασίας συντήρηση και αποκατάσταση. Το αναμενόμενο τριετές κλείσιμο θα «φιμώσει» προσωρινά μια σκηνή που υπήρξε μια ζωντανή καρδιά του αθηναϊκού πολιτισμού για χιλιετίες.
Ενώ το θέατρο και ο χορός κοσμούν τη σκηνή του, η μουσική αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του. Διάσημοι καλλιτέχνες που έχουν εμφανιστεί εδώ περιλαμβάνουν τον Λουτσιάνο Παβαρότι , τον Φρανκ Σινάτρα , τους Coldplay και την Ελληνίδα Μαρία Κάλλας .
Το κλείσιμό του θα αποτελέσει μια βαθιά απώλεια για τους θεατές που απολαμβάνουν εδώ και καιρό παραστάσεις πρώτης κατηγορίας κάτω από τα αστέρια σε ένα από τα πιο εμβληματικά υπαίθρια θέατρα στον κόσμο.
«Όταν (οι άνθρωποι) σκέφτονται την πολιτιστική σκηνή της Αθήνας, όλοι σκέφτονται το φεστιβάλ και το Ηρώδειο», δήλωσε η Κατερίνα Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ από το 2019, αποκαλώντας το θέατρο με το κοινώς χρησιμοποιούμενο ελληνικό όνομά του. «Έχει γίνει συνώνυμο του φεστιβάλ. Είναι η καρδιά του φεστιβάλ».
Χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις
Όταν η Εθνική Λυρική Σκηνή άνοιξε το φεστιβάλ της φετινής σεζόν με την όπερα «Τουραντότ» του Τζάκομο Πουτσίνι, ανήγειρε προσωρινές κατασκευές πίσω από τους τοξωτούς τοίχους του ωδείου της ρωμαϊκής εποχής για να επεκτείνει τον διαθέσιμο χώρο για τα καμαρίνια των ερμηνευτών. Οι μόνιμες υπόγειες εγκαταστάσεις δεν ήταν αρκετές.
Η παραγωγή χρειαζόταν επίσης περισσότερο χώρο μέσα στον χώρο για να καλύψει την κλίμακα της παραγωγής.
Για να ανταποκριθεί στις σκηνικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις του ηθοποιού της όπερας, ένα συνεργείο κατασκεύασε μια ξύλινη πλατφόρμα που έμοιαζε με μπαλκόνι, η οποία εκτεινόταν εν μέρει πάνω από το όρυγμα της ορχήστρας.
Αυτή η διασκευή άφησε χώρο για το μεγάλο καστ και την περίπλοκη σκηνοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής σκηνής στην οποία ο αυτοκράτορας, ο ηλικιωμένος πατέρας της Τουραντότ, ξετυλίγεται τελετουργικά στον πανύψηλο θρόνο του για να παρακολουθήσει τους μνηστήρες να προσπαθούν να λύσουν τα αινίγματα της κόρης του — με κίνδυνο της εκτέλεσης. Η σκηνή απαιτεί σημαντική ταυτόχρονη παρουσία στη σκηνή από πολλούς ερμηνευτές.
Καταπονημένος και κουρασμένος χώρος
Ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, περιγράφει το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού ως «έναν καταπονημένο, κουρασμένο χώρο» που εξακολουθεί να απολαμβάνει ευρείας λατρείας.
«Άνθρωποι που είναι συνειδητοί, καλλιεργημένοι, μορφωμένοι -που κατανοούν τι είναι αυτός ο χώρος, την ιστορική του σημασία, τη σημασία του φεστιβάλ και την ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής- τον σέβονται βαθιά και εισέρχονται σε αυτόν σχεδόν με ευλάβεια», είπε ο Κουμεντάκης. «Είναι σαν να μπαίνεις σε έναν ναό -έναν ναό τέχνης- και έχει πραγματικά αντίκτυπο. Το βλέπω και από τους τραγουδιστές και την ορχήστρα. Όταν έρχονται εδώ, θέλουν πραγματικά να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό».
- Κατά τη διάρκεια προηγούμενων έργων αποκατάστασης και συντήρησης, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού καθαρίστηκαν οι επιφάνειες, γεμίστηκαν οι ρωγμές με αρμόστοκο και τοποθετήθηκαν νέα καθίσματα. Αυτή τη φορά, το εύρος των εργασιών θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα των μελετών που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι αν και η ημερομηνία κλεισίματος του χώρου είναι βέβαιη, στο τέλος του καλοκαιριού η επαναλειτουργία του δεν είναι.
«Αυτό θα εξαρτηθεί από τα προβλήματα που θα αποκαλύψουν οι μελέτες», είπε σε συνέντευξή της στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ τον περασμένο μήνα. «Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια».
Το κλείσιμο του Ηρώδου του Αττικού σημαίνει ότι το Φεστιβάλ Επιδαύρου θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για τα επόμενα χρόνια. Η Ευαγγελάτου αναφέρθηκε στα 70 χρόνια του φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των ταραγμένων μεταπολεμικών χρόνων της Ελλάδας, με την πολιτική διαίρεση και τις οικονομικές δυσκολίες.
«Είναι ένα θαύμα επιβίωσης και καλλιτεχνικής κληρονομιάς», είπε.
Την εναρκτήρια βραδιά του φεστιβάλ, τα παρασκήνια έσφυζαν από ζωή με τις τελικές προετοιμασίες, με styling περούκες, προσαρμογή μασκών και ρετούς κοστουμιών.
Η σοπράνο Λίζ Λίντστρομ, η οποία πρωταγωνίστησε ως Τουραντότ, αποδέχτηκε τη σοβαρότητα του σκηνικού.
«Η ατμόσφαιρα εδώ είναι απολύτως μαγική. Το να μπορείς να στέκεσαι στη σκηνή και να κοιτάς κατευθείαν ψηλά και να βλέπεις την Ακρόπολη είναι λίγο συγκλονιστικό, πρέπει να το παραδεχτώ», είπε. «Και μετά, επίσης, το να κοιτάς έξω και να βλέπεις όλους τους ανθρώπους να κάθονται εκεί και να είναι τόσο απορροφημένοι στην παράσταση. Είναι πολύ, πολύ δυνατό και μαγικό».
Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη Λίντστρομ καθώς ανέβαινε στο επίκεντρο της σκηνής κάτω από τα αστέρια — σηματοδοτώντας την έναρξη της τελευταίας σεζόν πριν από ένα μεγάλο διάλειμμα.
Οι τελευταίες παραστάσεις στο Ηρώδειο
- 26 Ιουνίου – Michael Kiwanuka
Ένας από τους σημαντικότερους soul/folk καλλιτέχνες της γενιάς του, σε μια μοναδική συναυλία. - 28 Ιουνίου – Κρατική Ορχήστρα Αθηνών & Emanuel Ax
Ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός με έργα Μπετόβεν και συμμετοχή του διεθνούς φήμης πιανίστα. - 29 Ιουνίου – Air – Moon Safari Live
Το ηλεκτρονικό ντουέτο από τη Γαλλία παίζει ζωντανά τον εμβληματικό δίσκο “Moon Safari”. - 1 Ιουλίου – Max Richter
Ο σύγχρονος συνθέτης παρουσιάζει έργα του σε ένα ατμοσφαιρικό live με έμφαση στη συναισθηματική δύναμη της μουσικής. - 4 Ιουλίου – Sydney Dance Company – Impermanence
Σύγχρονος χορός με έντονο συναίσθημα και ζωντανή μουσική, σε μια παράσταση που συνδυάζει κίνηση και μουσική εντυπωσιακά. - 6 Ιουλίου – Μünchner Philharmoniker με Hilary Hahn
Μια συμφωνική εμπειρία υψηλού επιπέδου με την τρεις φορές βραβευμένη με Grammy βιολονίστα. - 17 Ιουλίου – Dave Holland – Kismet Quartet
Ο θρυλικός μπασίστας της jazz επιστρέφει με νέο σχήμα σε μια βραδιά για τους λάτρεις του είδους. - 27, 28, 30 & 31 Ιουλίου – La Traviata (Verdi)
Η όπερα-σύμβολο του Βέρντι ανεβαίνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή και θα είναι η τελευταία παραγωγή πριν το κλείσιμο του Ηρωδείου.