weather symbol
29
ΚΥΡ 15/6/25 | 12:31
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 31 Μαΐου ο κύκλος διαλέξεων "Ιστορία & Πολιτισμός της Ελλάδας", με την 12η και τελευταία διάλεξη με τίτλο «Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος και η Θεσσαλία», από τον κ. Νίκο Χριστοφή, Επίκουρο Καθηγητή Διεθνών Πολιτισμικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Φωτογραφία από τους οργανωτές, via Larissa Learning City - Η Πόλη που Μαθαίνει, Facebook

Πανεπιστήμιο Πολιτών Δήμου Λαρισαίων, η Λάρισα είναι μία πόλη που μαθαίνει ΙΣΤΟΡΙΑ: Οι πολίτες έγιναν κοινωνοί πολλών άγνωστων πτυχών του πολιτισμού και της ιστορίας της πατρίδας μας…

Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (Ντίνου) ΑΥΓΟΥΣΤΗ*, Λάρισα

Σειρά διαλέξεων για την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, διοργανώθηκαν από τον Δήμο Λαρισαίων με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λάρισας και τον Σύλλογο Ποντίων Λάρισας.  

Οι Διαλέξεις, που πλαισιώθηκαν από διακεκριμένους Ακαδημαϊκούς, έδωσαν την ευκαιρία σε όσους τις παρακολούθησαν να γίνουν κοινωνοί πολλών άγνωστων πτυχών του πολιτισμού και της ιστορίας της πατρίδας μας.

Οι Δώδεκα θεματικές ενότητες ήταν: Αθηναϊκή Δημοκρατία, Αρχαία Λάρισα, Μέγας Αλέξανδρος, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδος, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Ελληνική Επανάσταση – 1821,Βαλκανικοί Πόλεμοι, Ιωάννης Καποδίστριας, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και Εμφύλιος Πόλεμος, Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59, 1974 – τουρκική εισβολή στην Κύπρο, Περί Σπάρτης και ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος και η Θεσσαλία.

  • Η παρουσία του κόσμου στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Πόλης ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών.

Σπουδαίοι και πλήρως καταρτισμένοι στο αντικείμενο τους οι ομιλητές κατάφεραν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων όσων τους παρακολούθησαν. Οι ερωτήσεις ,στο τέλος κάθε διάλεξης, ήταν πολλές και εύστοχες, δείγμα της άρτιας παρουσίασης των θεμάτων και της δίψας των παρευρισκόμενων για μάθηση.

Διαφωνίες υπήρξαν αλλά ήταν ελάχιστες. Προσωπικά εξέφρασα τις αντιρρήσεις μου σχετικά με την θέση του κ. Αριστείδη Χατζή, ο οποίος -ευγενικά μεν, πλην σαφώς- άφησε αρκετές αιχμές για την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο κ. Χατζής, σε σχετική μου ερώτηση για το αν οι Κωλλέτης, Μαυροκορδάτος και κυρίως οι Άγγλοι ευθύνονται για τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, απάντησε με τρόπο απόλυτο και μονολεκτικά: «Όχι»! Κι όμως, ακόμα και οι εχθροί του Καποδίστρια αναγνωρίζουν ότι οι προαναφερόμενοι ήταν στην ουσία οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του:

  • «Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης στα 1840 ομολόγησε την Αλήθεια, λέγοντας στο Γιατροφιλόσοφο Πύρρο που κατηγόραγε τον Ιωάννη Καποδίστρια τούτα τα λόγια: “Δεν μετράς καλά φιλόσοφε… Ανάθεμα στους Αγγλογάλλους που ήσαν η αιτία κι εγώ έχασα τους δικούς μου, και το Έθνος έναν άνθρωπο που δε θα τονε μεταβρει και το αίμα του με παιδεύει ως τώρα…”»
  • (Βλαχογιάννης, «Ιστορική Ανθολογία», σελ. 59). Επιβεβαίωση της συνεργασίας των Αγγλο-γάλλων με τους δολοφόνους του Καποδίστρια καταθέτει και ο (κατά παραδοχήν του αγγλόφιλος) Παναγιώτης Χιώτης.

Αισθάνομαι πραγματικά πολύ περήφανος, που σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Άθλησης του Δήμου Λαρισαίων κ. Ηρακλή Γερογιώκα (πολλά τα εύγε στον Αντιδήμαρχο), συνέτεινα τα μέγιστα ώστε να πραγματοποιηθούν αυτές οι διαλέξεις, τις οποίες υποδέχθηκαν -παρά τις αρχικές ανησυχίες μερικών- με χαρά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Δήμου.

Το τελικό συμπέρασμα όλων είναι ότι ήταν κάτι που έλειπε από τη θεματολογία των εκδηλώσεων που διοργανώνει διαχρονικά ο Δήμος Λαρισσαίων. Η φετινή χρονιά σε ό,τι αφορά την ιστορία, ήταν, δίχως άλλο, μια ξεχωριστή χρονιά για τη Λάρισα. Και δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να ειπωθεί πως θα μπορούσε χαρακτηριστεί ως έτος Ιστορίας για τη Πόλη μας.

  • Αναμένουμε με ιδιαίτερη θέρμη τον επόμενο κύκλο διαλέξεων με άλλα εξίσου ενδιαφέροντα θέματα. Το κοινό της Λάρισας έδειξε ότι διψά και θέλει να μάθει την αληθινή Ελληνική Ιστορία.
  • Την Ιστορία που διδάσκεται από ανθρώπους που έχουν πραγματική γνώση, δεν διακατέχονται από υστερόβουλες σκέψεις και δεν κατευθύνονται από οποιαδήποτε κέντρα που για ιδιοτελής λόγους την παραποιούν.

Θέλω τέλος να σημειώσω ότι ήταν η πρώτη φορά που ένας επίσημος φορέας συμπεριέλαβε στα θέματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού την Κύπρο. Την Κύπρο, η Ιστορία της οποίας, με τις καλές και κακές στιγμές της, τις ένδοξες και τις μαύρες σελίδες της, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας.

Οι Καθηγητές Ιστορίας Ανδρέας Κάρυος και Πέτρος Παπαπολυβίου και ο επίσης ακαδημαϊκός Αυγουστή Αυγουστίνος με τις εισηγήσεις τους έλυσαν όλες τις απορίες και το επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Υστερόγραφο: Ρωτούν πολλοί: Γιατί δεν συμμετείχε σε αυτές τις διαλέξεις Ιστορίας η πολύ σπουδαία και καταξιωμένη ιστορικός, η συμπολίτισσα μας κ. Μαρία Ευθυμίου; Απάντηση: Προσκλήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο (η πρώτη πρόσκληση στάλθηκε στην κ. Ευθυμίου) και ευγενικά αρνήθηκε να συμμετάσχει …. Ωστόσο εμείς δεν κλείνουμε ποτέ την θύρα σε κανένα. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να έχουμε τη θετική απάντηση της και να την απολαύσουμε σε μια ακόμα διάλεξη της. Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι η κ. Ευθυμίου είναι πραγματικά μια πολύ σπουδαία Ιστορικός.

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Ακαδημαϊκός Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
av.avgoustiνο[email protected]

acf_relationship_post_title field=”related_inarticle_post”]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Υποστηρίξτε τη Hellas Journal: Η ιστοσελίδα μας ίσως να είναι ένα εκ των ελαχίστων μέσων ενημέρωσης που έχει μηδέν δανεισμό… Δεν χρωστούμε ούτε ένα δολάριο σε κανένα…

ΔιαβάστεΕπίσης