weather symbol
26
ΚΥΡ 22/6/25 | 10:45
epa12190345 US President Donald Trump with US Secretary of Defense Pete Hegseth (R), US Vice President JD Vance (L) and US Secretary of State Marco Rubio (2-R) delivers an address to the nation at the White House in Washington, DC, USA, 21 June 2025, following US strikes on Iran's nuclear facilities. EPA, Carlos Barria POOL

Ο Ντόναλντ Τράμπ κτύπησε τα ξημερώματα το Ιράν (video): Ο Πλανητάρχης προειδοποίησε την Τεχεράνη εναντίον οποιωνδήποτε αντιποίνων μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Ιράν εναντίον οποιωνδήποτε «αντιποίνων» εναντίον της Αμερικής μετά τα πλήγματα της Ουάσινγκτον εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν «μια ισχύ πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που παρατηρήθηκε απόψε» σε «οποιαδήποτε αντίποινα του Ιράν» εναντίον τους, προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος μέσω της ιντερνετικής πλατφόρμας Truth Social, της οποίας είναι ιδιοκτήτης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε πως η υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Φορντό στο Ιράν καταστράφηκε, λίγη ώρα αφότου ανακοίνωσε πως αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν: σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν.

«Ολοκληρώσαμε την πολύ επιτυχημένη επίθεση σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του Φορντό, της Νατάνζ και του Ισφαχάν», ανέφερε η ανάρτηση του αμερικανού προέδρου στην πλατφόρμα Truth Social.

«Όλα τα αεροσκάφη έχουν εξέλθει από τον εναέριο χώρο του Ιράν. Ένα πλήρες φορτίο βομβών έπεσε στην κύρια τοποθεσία, στο Φορντό. Όλα τα αεροσκάφη επιστρέφουν με ασφάλεια», σημείωσε ο Τραμπ.

Συγχαίροντας τις ένοπλες δυνάμεις που συμμετείχαν στην επιχείρηση, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε: «Συγχαρητήρια στους σπουδαίους αμερικανούς πολεμιστές μας. Δεν υπάρχει άλλος στρατός στον κόσμο που θα μπορούσε να το κάνει αυτό. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ!».

ΗΠΑ: Τα πλήγματα εναντίον του Ιράν «υπάρχει κίνδυνος να εμπλέξουν τους Αμερικανούς» σε ένα πόλεμο, λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ένας αξιωματούχος των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επέκρινε χθες, Σάββατο, την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύσει πλήγματα εναντίον του Ιράν, κατηγορώντας τον ότι ωθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τον πόλεμο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ παραπλάνησε τη χώρα σχετικά με τις προθέσεις του, δεν επεδίωξε να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος και υπάρχει κίνδυνος να εμπλέξει τους Αμερικανούς σε έναν εν δυνάμει καταστροφικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χακίμ Τζέφρις, επικεφαλής των Δημοκρατικών που αποτελούν τη μειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα εκφωνήσει διάγγελμα προς το έθνος (σ.σ. στις 05:00 ώρα Ελλάδος), σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση που διέταξε εναντίον του Ιράν, κατά την οποία αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις: σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και όλον τον κόσμο. Το Ιράν πρέπει τώρα να συμφωνήσει στον τερματισμό αυτού του πολέμου», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social.

Νωρίτερα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντό καταστράφηκε.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε πως στην επιχείρηση συμμετείχαν αμερικανικά βομβαρδιστικά B-2 τα οποία είναι ικανά να μεταφέρουν τη γιγαντιαία διατρητική βόμβα GBU-57 Massive Ordnance Penetrator – ειδικά σχεδιασμένη για πλήγματα σε υπόγειους στόχους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, United States

ΔιαβάστεΕπίσης