weather symbol
28
ΤΡΙ 1/7/25 | 01:46
FILE PHOTO: Υπάλληλοι της ΑΑΔΕ εργάζονται στην ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές

Νέο «όπλο» στα χέρια της ΑΑΔΕ – Πώς το Bancapp… ξεσκεπάζει καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα – 1.000 λογαριασμοί είναι ήδη στο στόχαστρο

Μέσα από το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας (BANCAPP), η φορολογική διοίκηση «σκανάρει» ήδη περίπου 1.000 τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή και αδήλωτα εισοδήματα. Πρόκειται για υποθέσεις πολιτών που εμφανίζουν μεγάλες καταθέσεις , αλλά δηλώνουν στην Εφορία πενιχρά εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ οι ετήσιες δηλώσεις τους δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, οι τραπεζικές καταθέσεις τους αγγίζουν ή ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.

Το BANCAPP είναι το νέο προηγμένο ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ που αντλεί απευθείας στοιχεία από τις τράπεζες σε πραγματικό χρόνο. Στη συνέχεια τα διασταυρώνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα και εντοπίζει τυχόν αναντιστοιχίες μεταξύ εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα, το εργαλείο προσφέρει στους ελεγκτές άμεση πρόσβαση σε λογαριασμούς, θυρίδες, πιστωτικές κάρτες και ηλεκτρονικά πορτοφόλια, συλλέγοντας αναλυτικά δεδομένα για την τελευταία πενταετία.

Αυτοματοποιημένη άρση τραπεζικού απορρήτου

Μόλις εκδοθεί εντολή ελέγχου για κάποιον φορολογούμενο, το αίτημα για άρση τραπεζικού απορρήτου διαβιβάζεται αυτόματα, χωρίς χειροκίνητη παρέμβαση. Η διαδικασία απαιτεί τη συμπλήρωση του ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου και την έγκριση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Οι τράπεζες και τα υπόχρεα πρόσωπα οφείλουν να απαντήσουν εντός δύο εργάσιμων ημερών -ή πέντε ημερών, αν ζητηθούν στοιχεία που αφορούν διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών.

Η ανταλλαγή στοιχείων γίνεται μέσω των υποδομών της «Τειρεσίας Α.Ε.» και όλα τα δεδομένα κρυπτογραφούνται για τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας.

Βαρύς ο φορολογικός πέλεκυς για αδήλωτα εισοδήματα

Για όσους εντοπίζονται με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, οι ποινές είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Κάθε τέτοια προσαύξηση, όταν δεν δικαιολογείται ή προέρχεται από άγνωστη πηγή, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με συντελεστή 33%.

Το νέο σύστημα καθιστά τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης πιο άμεσο και ακριβή, καθώς τα στοιχεία που συλλέγονται επεξεργάζονται και διασταυρώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις, για να φανεί αν οι καταθέσεις και οι δαπάνες καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Ποιους αφορά – Ποιες πληροφορίες συλλέγονται

Όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, ακόμη και υποκαταστήματα ξένων τραπεζών, καθώς και ιδρύματα πληρωμών ή ηλεκτρονικού χρήματος που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υποχρεούνται να διαβιβάζουν τα σχετικά δεδομένα.

Τα στοιχεία που συλλέγονται αφορούν:

Καταθέσεις όψεως και προθεσμιακές

Δάνεια και χορηγήσεις

Επενδυτικούς λογαριασμούς (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα κ.λπ.)

Πιστωτικές κάρτες

Τραπεζικές θυρίδες

Λογαριασμούς πληρωμών και προπληρωμένες κάρτες

Ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Με τον νέο ψηφιακό έλεγχο, η ΑΑΔΕ επιχειρεί να κλείσει τα παράθυρα φοροδιαφυγής και να εντοπίσει αποτελεσματικά το «μαύρο χρήμα» που αποκρύπτεται πίσω από αδικαιολόγητες τραπεζικές κινήσεις.

Πηγή: ERTnews

 

 

ΔιαβάστεΕπίσης