weather symbol
30
ΤΕΤ 4/6/25 | 18:37
Εικόνα της έκρηξης στην γέφυρα Κερτς στην Κριμαία από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας. Screenshot via X@WarDoctrine/

Νέο μεγάλο και αιφνιδιαστικό πλήγμα από τους Ουκρανούς: Με 1.100 κιλά υποβρύχιων εκρηκτικών ανατίναξαν ξανά τη γέφυρα Κερτς της Κριμαίας [video]

Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε με χρήση εκρηκτικών την οδική και σιδηροδρομική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία και τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ανεστάλη η θαλάσσια κυκλοφορία μη στρατιωτικών σκαφών στα ανοιχτά της Σεβαστούπολης

Η SBU ανέφερε ότι χρησιμοποίησε 1100 κιλά εκρηκτικών, τα οποία είχαν τοποθετηθεί υποθαλάσσια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση σχεδιαζόταν και τα εκρηκτικά τοποθετούνταν επί τετράμηνο στους πυλώνες της γέφυρας.

Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί, προκαλώντας ζημιές σε υποθαλάσσιους πυλώνες της γέφυρας, βασικής οδού ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

«Η SBU πραγματοποίησε άλλη μια τολμηρή και μοναδική ειδική επιχείρηση, χτυπώντας τη Γέφυρα της Κριμαίας για τρίτη φορά [από την εισβολή της Ρωσίας] — αυτή τη φορά  κάτω από το νερό»,  ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της στο κανάλι της στο Telegram.

Η πρώτη βόμβα λέγεται ότι πυροδοτήθηκε στις 4:44 π.μ. τοπική ώρα, προκαλώντας ζημιές στη βάση των πυλώνων της γέφυρας. Η SBU ισχυρίστηκε ότι δεν τραυματίστηκαν πολίτες από την έκρηξη.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει την βομβιστική επίθεση. Νωρίτερα την Τρίτη, φιλο-Κρεμλινικά κανάλια Telegram ανέφεραν ότι ένα ουκρανικό drone συνετρίβη στη γέφυρα της Κριμαίας γύρω στις 6 π.μ. τοπική ώρα.

Η SBU, η οποία δημοσίευσε βίντεο της έκρηξης, υποστηρίζει ότι η γέφυρα βρίσκεται πλέον σε «κρίσιμη κατάσταση».

«Έχουμε ήδη χτυπήσει τη Γέφυρα της Κριμαίας δύο φορές, το 2022 και το 2023. Σήμερα, συνεχίσαμε αυτή την παράδοση — αυτή τη φορά από κάτω από την επιφάνεια», δήλωσε ο αρχηγός της SBU, αντιστράτηγος Βασίλ Μάλιουκ, σε ανακοίνωσή του στο Telegram.

«Δεν υπάρχει χώρος για παράνομες ρωσικές υποδομές στο  ουκρανικό έδαφος. Η Γέφυρα της Κριμαίας είναι ένας απολύτως νόμιμος στόχος, ειδικά επειδή έχει χρησιμοποιηθεί ως βασική οδός ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις», πρόσθεσε ο Μάλιουκ.

Το Reuters μπόρεσε να επιβεβαιώσει την τοποθεσία από τη δομή και τα φέροντα στοιχεία της γέφυρας που ταίριαζαν με δορυφορικές και αρχειακές εικόνες της περιοχής. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα πότε γυρίστηκε το βίντεο.

Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers ανέφεραν ότι η επίθεση ήταν ανεπιτυχής και εικάζουν ότι εξαπολύθηκε από ένα ουκρανικό θαλάσσιο drone.

Στην Ουάσιγκτον Ουκρανική αντιπροσωπεία

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έφθασαν σήμερα στην Ουάσιγκτον για να ζητήσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, καθώς το Κίεβο έδειξε την ικανότητά του να συνεχίσει να πολεμά, πραγματοποιώντας σειρά επιθέσεων σε ρωσικά εδάφη, με τελευταία την επίθεση με εκρηκτικά στην γέφυρα της Κριμαίας που έχει γίνει σύμβολο των διεκδικήσεων του Κρεμλίνου στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Άντριι Γερμάκ, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Γιούλι Σβιριντένκο.

Η Ουκρανία λέει ότι η Μόσχα καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες και ο Γερμάκ δήλωσε ότι θα ζητήσει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Θα προωθήσουμε ενεργά θέματα που είναι σημαντικά για την Ουκρανία. Η ατζέντα μας είναι μάλλον περιεκτική», δήλωσε ο Γερμάκ στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram μετά την άφιξή του στην Ουάσινγκτον.

«Σκοπεύουμε να μιλήσουμε για την αμυντική υποστήριξη και την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

Ο Γερμάκ δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν επίσης μια συμφωνία που θα παρέχει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε νέα ουκρανικά μεταλλευτικά έργα και θα δημιουργήσει ένα επενδυτικό ταμείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από Reuters/The Moscow Times
Κίεβο, Ουκρανία

ΔιαβάστεΕπίσης