
ΚΥΠΡΟΣ
24/06/2025 | 16:47
Μαθήματα κυπριακής ιστορίας στο ΑΠΘ από τον Σεπτέμβρη: Έναρξη λειτουργίας της πρώτης Έδρας Κυπριακών Σπουδών στη Νομική Σχολή
Στην ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της συνεχιζόμενης Κατοχής, καθώς και στην ενίσχυση των επιστημονικών δεσμών μεταξύ ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού, αποσκοπεί η Έδρα Κυπριακών Σπουδών που ξεκινά να λειτουργεί στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, τον προσεχή Σεπτέμβρη.
Το μνημόνιο για την έναρξη λειτουργίας της Έδρας υπέγραψαν σήμερα στην αίθουσα Συγκλήτου στο Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, ο πρύτανης του πανεπιστημίου καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης και η υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου, παρουσία του Γενικού Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνου Πολυκάρπου και του Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητή Παναγιώτη Γκλαβίνη.
Η προκήρυξη για τη στελέχωση Έδρας Κυπριακών Σπουδών θα γίνει άμεσα –ενδεχομένως και αύριο. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Έδρας θα προσφέρονται προπτυχιακά μαθήματα όπως «Ιστορία της Κύπρου» και «το Κυπριακό Ζήτημα» διαθέσιμα ως επιλεγόμενα για όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ, ενώ προγραμματίζεται και η διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων και πολιτιστικών δράσεων. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα χρηματοδοτεί πλήρως τη διδακτική και επιστημονική δραστηριότητας της Έδρας, ενώ για την παρακολούθηση του έργου της θα συγκροτηθεί πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης με συμμετοχή εκπροσώπων και των δύο πλευρών.
«Υπογράψαμε το μνημόνιο για την ίδρυση της Έδρας Κυπριακών Σπουδών. Το Αριστοτέλειο είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, στο οποίο θα έχουμε έδρα Κυπριακών Σπουδών. Για εμάς είναι κάτι που επιδιώξαμε εδώ και χρόνια και σήμερα γίνεται πραγματικότητα με την υπογραφή αυτή», ανέφερε η υπουργός Παιδείας της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η σημασία της έδρας «είναι τεράστια». «Αποτελεί για εμάς ορόσημο η σημερινή μέρα, γιατί έχει έναν βαθύ συμβολισμό όλο αυτό, κυρίως όμως ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς ανοίγεται ο δρόμος για έρευνα στα θέματα της κυπριακής ιστορίας, της λογοτεχνίας, ακόμα και του κυπριακού προβλήματος και πολλών άλλων πεδίων που αφορούν την Κύπρο. Ανοίγεται ο δρόμος για περισσότερο διάλογο στο ακαδημαϊκό πεδίο, για ανταλλαγές, για συνεργασίες, για κοινά προγράμματα», εξήγησε η κ.Μιχαηλίδου. Παρατήρησε δε ότι «εν μέσω της ταραχώδους και κρίσιμης περιόδου που διανύουμε, η συνεργασία Κύπρου- Ελλάδας και στην ακαδημαϊκή έρευνα είναι ουσιώδους σημασίας».
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης στάθηκε στον συμβολισμό ότι «έχω την πρώτη επίσημη συνεργασία ως ο ηγέτης του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με μία δεύτερη Ελλάδα, με τη Μεγάλη Ελλάδα, η οποία είναι δίπλα μας και διαχρονικά ήταν μέρος της και μέρος της ιστορίας της και πλέον όλο αυτό το κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς θα διδάσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε μια πολύ προσεκτική υποδομή που έγινε από τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, τον καθηγητή τον κ. Γκλαβίνη , στο πλαίσιο της Έδρας Κυπριακών Σπουδών, η οποία θα έχει διατμηματική προσφορά».
Όπως διευκρίνισε, «πρόκειται για ένα μάθημα το οποίο μπορεί να το παίρνει κάποιος από διάφορα τμήματα και όχι μόνο από το τμήμα της Νομικής, με τη φιλοσοφία ότι αυτό το οποίο θα προσφέρουμε δεν θα είναι μόνο ιστορία, αλλά θα είναι πολιτισμός, θα είναι παράδοση, θα είναι εξωτερική πολιτική, θα είναι μνήμη ιστορική, θα είναι η εξωστρέφεια την οποία θέλει η δικιά μας Πρυτανεία, η συνέχεια της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, να την προβάλει πλέον ως την πρώτη της προτεραιότητα, το πρώτο της καθήκον της διεθνοποίησης, αλλά με όρους πραγματικά τέτοιους, όπως της σημερινής συνεργασίας».
Εξέφρασε, δε τη βεβαιότητα ότι «αυτό το πρώτο βήμα που φαίνεται ένα απλό ακαδημαϊκό, θα συνοδευτεί από πολλές δραστηριότητες, από συνέδρια, από εκδηλώσεις, από κινητικότητα».
«Οι δεσμοί της Νομικής Σχολής, ειδικότερα του Αριστοτελείου με την Κύπρο, είναι πολύ δυνατοί, πολύ ισχυροί, κρατάνε από πάρα πολύ παλιά και δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι η Νομική Σχολή έλαβε την πρωτοβουλία αυτή», δήλωσε ο κ. Γκλαβίνης, εκφράζοντας ευχαριστίες και στον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος είχε αποδεχθεί αρχικά το αίτημα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ για την δημιουργία της Έδρας. «Με την κυρία Υπουργό είχαμε μία ακόμη πιο θερμή υποδοχή και πιστεύουμε ότι συγκεντρώνουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας και κυρίως να σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών των Κυπρίων σε αυτό που αναμένουν από την έδρα αυτή», πρόσθεσε.
Εξάλλου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, ερωτηθείς εάν στη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας της Κύπρου τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της σχεδιαζόμενης λειτουργίας παραρτήματος του ΑΠΘ στην Πάφο απάντησε ότι «μιλήσαμε με την κυρία Υπουργό, και αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι είναι μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει, αυτή τη στιγμή είναι υπό διερεύνηση» και «όταν θα έχουμε το πόρισμα της επιτροπής για το πώς θα κινηθούμε, τότε θα συνεργαστούμε και θα δούμε αναλόγως με το πόρισμα και τις περαιτέρω ενέργειές μας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σμαρώ Αβραμίδου
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα