
ΚΥΠΡΟΣ
10/06/2025 | 04:27
Ιστορική επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι στην Κύπρο: Για πρώτη φορά μετά από 23 χρόνια, Ινδός πρωθυπουργός στη Λευκωσία με μήνυμα προς την Άγκυρα
Έπειτα από περισσότερες από δύο δεκαετίες (η τελευταία επίσκεψη πρωθυπουργού της Ινδίας χρονολογείται το 2002) ο Ναρέντρα Μόντι προγραμματίζει επίσκεψη στην Κύπρο, στέλνοντας ισχυρό πολιτικό μήνυμα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στη Μεγαλόνησο εδώ και 23 χρόνια και θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική από διπλωματικής σκοπιάς.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» και επιβεβαιώνουν τις σχετικές αναφορές από το Νέο Δελχί, ο κ. Μόντι θα αφιχθεί στην Κύπρο την Κυριακή, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία περίπου 100 ατόμων. Την είδηση επιβεβαιώνει και η ΕΡΤ, επικαλούμενη επικοινωνία μεανώτερο κυβερνητικό στέλεχος. Κατά την επίσκεψή του αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις, ενδεικτικές της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων.
Παρά τις ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, οι επισκέψεις Ινδών πρωθυπουργών στην Κύπρο είναι σπάνιες. Πριν από τον κ. Μόντι, είχαν προηγηθεί μόνο δύο επισκέψεις: της Ίντιρα Γκάντι το 1982 και του Άταλ Μπιχάρι Βατζπαγί το 2002.
Οι πληροφορίες από το Νέο Δελχί τονίζουν ότι η επίσκεψη Μόντι έχει έντονο συμβολισμό και αποσκοπεί στην αποστολή ενός σαφούς μηνύματος προς την Τουρκία, η οποία στη σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν είχε ταχθεί στο πλευρό του Ισλαμαμπάντ. Πρόσφατα, κατά την επιχείρηση «Sindoor» τον Μάιο, η Άγκυρα είχε εκδηλώσει έμπρακτη υποστήριξη προς το Πακιστάν.
Η Κύπρος θεωρείται κομβικό σημείο στον σχεδιαζόμενο ενεργειακό διάδρομο IMEC, που θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η διεθνής αυτή πρωτοβουλία, με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, στοχεύει στην ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας Ανατολής-Δύσης. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναφερθεί σχετικά στο ταξίδι του στο Ισραήλ τον περασμένο Μάιο.
Η επίσκεψη στην Κύπρο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ταξιδιωτικό πρόγραμμα του κ. Μόντι, ο οποίος στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά (15-17 Ιουνίου), ενώ στην επιστροφή του θα επισκεφθεί την Κροατία. Η τελευταία θα είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Κροατία από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1991. Αμφότερες οι επισκέψεις αξιολογούνται ως στρατηγικής σημασίας από την ινδική πλευρά, με προεκτάσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο. Η Λευκωσία αναμένεται να αξιοποιήσει την επίσκεψη για να ενισχύσει τη διεθνή της παρουσία, εν όψει και της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Η Κύπρος έχει σταθερά στηρίξει τις θέσεις της Ινδίας, τόσο στο ζήτημα του Κασμίρ όσο και στις διεθνείς επιδιώξεις της για μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην Ομάδα Προμηθευτών Πυρηνικών Υλικών και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Αντιστοίχως, η Ινδία έχει επανειλημμένως εκφραστεί υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με βάση το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η κυπριακή κυβέρνηση, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ στις 22 Απριλίου, καταδίκασε το γεγονός και προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα της διασυνοριακής τρομοκρατίας του Πακιστάν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας περαιτέρω την πολιτική σύμπλευση με το Νέο Δελχί.
Με πληροφορίες από «Φιλελεύθερο»