weather symbol
29
ΤΡΙ 15/7/25 | 00:41
FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ απευθύνεται στην Βουλή των Κοινοτήτων. EPA/HOUSE OF COMMONS HANDOUT MANDATORY CREDIT: HOUSE OF COMMONS -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALESHANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ιστορική απόφαση για Αγγλία και Ουαλία: Η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε υπέρ του νόμου για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας

Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, ανοίγοντας το δρόμο για τη μεγαλύτερη κοινωνική αλλαγή της χώρας εδώ και μια γενιά.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει τώρα να ψηφιστεί από τη Βουλή των Λόρδων, ψηφίστηκε μετά από οριακή ψηφοφορία 314 υπέρ και 291 κατά.

Μια αλυσίδα γεγονότων που ξεκίνησε με τη βάναυση δολοφονία ενός βουλευτή πριν από σχεδόν 10 χρόνια οδήγησε σήμερα σε ιστορική κοινωνική αλλαγή.

Η υποβοηθούμενη θνησιμότητα πρόκειται να νομιμοποιηθεί στην Αγγλία και την Ουαλία. Σε τέσσερα χρόνια, οι ενήλικες που έχουν έξι μήνες ζωής ή λιγότερο και μπορούν να αποδείξουν την πνευματική τους ικανότητα θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να πεθάνουν.

Η Κιμ Λιντμπιτέρ, η βουλευτής που το κατέστησε εφικτό, δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες. Προηγουμένως λέκτορας υγείας, η Λιντμπιτέρ έθεσε διστακτικά υποψηφιότητα μετά την θανάσιμη δολοφονία της αδερφής της Τζο Κοξ από μαχαίρι και πυροβολισμούς σε μια πολιτικά υποκινούμενη επίθεση το 2016.

  • Και τότε, λέει η ίδια, αναγκάστηκε να συμμετάσχει στη συζήτηση για την υποβοηθούμενη θνησιμότητα. Λόγω του τεράστιου όγκου αλληλογραφίας από τους ψηφοφόρους που της ζητούσαν να υποστηρίξει τον σκοπό.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει σταθερά ότι περίπου το 70% των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει την υποβοηθούμενη θνησιμότητα. Και τελικά, αυτή η σεισμική μετατόπιση της κοινής γνώμης είναι που οδήγησε στην ψήφο των βουλευτών.

Η Βρετανία ακολουθεί πλέον τον Καναδά, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ολλανδία και την Αυστραλία. Όλες οι χώρες με εξελιγμένα συστήματα υγείας – πουθενά δεν έχει αντιστραφεί η υποβοηθούμενη θνησιμότητα, από τη στιγμή που εισήχθη.

Η σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς θα αλλάξει επίσης τώρα.

 

Με πληροφορίες από Reuters-AFP/ SkyNews
Λονδίνο, Βρετανία

ΔιαβάστεΕπίσης