
ΑΜΕΡΙΚΗ
23/06/2025 | 19:52
Εκρήξεις στο Κατάρ: Η «αξιόπιστη απειλή» που περίμεναν οι ΗΠΑ έγινε πράξη – Έξι πύραυλοι από το Ιράν κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής βάσης στη Μέση Ανατολή
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε αργά το απόγευμα μια σειρά εκρήξεων πάνω από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.
Επρόκειτο για την εκδήλωση των αντιποίνων του Ιράν, εναντίον της μεγαλύτερης αμερικανικής βάσης στη Μέση Ανατολή, η οποία φιλοξενείται στο Κατάρ, με 8.000 προσωπικό.
Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim ανακοίνωσε ότι η χώρα ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Αναγγελία Νίκης» κατά αμερικανικών βάσεων σε Ιράκ και Κατάρ. Δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί λεπτομέρειες για την έκταση ή τα αποτελέσματα της επιχείρησης.
- Το Axios, επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο, ανέφερε ότι το Ιράν εκτόξευσε έξι πυραύλους προς αμερικανικές βάσεις στο Κατάρ.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν ανακοίνωσαν ότι στόχευσαν την αμερικανική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ με μια «καταστροφική και πανίσχυρη» πυραυλική επίθεση.
Στην ίδια ανακοίνωση η Τεχεράνη δηλώνει ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία επίθεση στο έδαφος του Ιράν, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή είναι «μια μεγάλη αδυναμία και αγκάθι στο πλευρό του πολεμοχαρούς καθεστώτος των ΗΠΑ» και όχι ατού, προστίθεται στην ανακοίνωση.
ΗΠΑ: Κανένας ιρανικός πύραυλος δεν έπληξε τη βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ
Κανένας ιρανικός πύραυλος δεν έπληξε την αμερικανική αεροπορική βάση του Αλ Ουντέιντ, στο Κατάρ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Αυτή είναι η αρχική εκτίμηση, μετά την απόπειρα επίθεσης του Ιράν με πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς.
Το Κατάρ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι «σταθερή».
Δεν υπήρξαν θύματα – Δεν επλήγησαν άλλες βάσεις
Δεν έχουν αναφερθεί θύματα μεταξύ των Αμερικανών που σταθμεύουν στο Κατάρ μετά την ιρανική επίθεση, με πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, δεν έγιναν επιθέσεις σε καμία άλλη αμερικανική βάση στην περιοχή, πέραν αυτής του Κατάρ.
Είχαν ενημερωθεί οι ΗΠΑ από την Τεχεράνη ότι επίκειται πλήγμα
Το Ιράν ενημέρωσε τις ΗΠΑ, μέσω δύο διπλωματικών διαύλων, αρκετές ώρες πριν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε στο Κατάρ, σύμφωνα με μια υψηλόβαθμη περιφερειακή πηγή. Η Τεχεράνη είχε επίσης ενημερώσει και την Ντόχα για τις προθέσεις της.
Την πληροφορία ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επίθεση του Ιράν στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ επιβεβαίωσε και ένας δημοσιογράφος του Axios στην πλατφόρμα Χ.
Το Κατάρ δήλωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει άμεσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο
Το Κατάρ δήλωσε ότι “αναχαίτισε με επιτυχία” πυραύλους που στόχευαν την αμερικανική βάση που βρίσκεται στο έδαφός του, τη μεγαλύτερη της Μέσης Ανατολής και ότι η ιρανική επίθεση κατά της αμερικανικής βάσης συνιστά “κατάφωρη παραβίαση” της κυριαρχίας του.
“Οι αντιαεροπορικές άμυνες του Κατάρ αναχαίτισαν με επιτυχία επίθεση με πυραύλους που στόχευε την αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ”, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ προσθέτοντας ότι από “το συμβάν δεν προκλήθηκαν θάνατοι ούτε τραυματισμοί”.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ματζέντ Αλ Ανσάρι δήλωσε ότι το Κατάρ καταδικάζει την ιρανική πυραυλική επίθεση που στόχευε αμερικανική βάση στο έδαφός του, χαρακτηρίζοντάς την “κατάφωρη παραβίαση” της κυριαρχίας του.
“Εκφράζουμε την έντονη καταδίκη του κράτους του Κατάρ για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, την οποία θεωρούμε κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και του εναέριου χώρου του κράτους του Κατάρ, καθώς και του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε σε ανακοίνωσή του.
ΝΥΤ: Είχε ενημερωθεί το Κατάρ
Το Ιράν ενημέρωσε εκ των προτέρων το Κατάρ ότι επίκειτο η πυραυλική επίθεση, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα θύματα, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που επικαλείται τρεις Ιρανούς αξιωματούχους.
Λίγο νωρίτερα, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση αυτή δεν αποτελεί απειλή για «τη φίλη και αδελφή» γειτονική χώρα του Κατάρ. Επισήμανε επίσης ότι η αμερικανική βάση βρίσκεται μακριά από αστικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές.
Το Ανώτατο Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το Ιράν χρησιμοποίησε «τον ίδιο αριθμό βομβών» με εκείνον που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ όταν επιτέθηκαν στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου ο Τραμπ
Ταυτόχρονα με το ιρανικό πυραυλικό πλήγμα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC επικαλούμενο έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.
Λίγη ώρα νωρίτερα, οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ήθελαν πράγματι την εκδήλωση των αντιποίνων εναντίον της βάσης, ενώ προειδοποιήσεις για κατάσταση ύψιστης επιφυλακής είχε απευθύνει τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Επίσης, λεπτά πριν εκδηλωθεί η ιρανική πυραυλική επίθεση, το Κατάρ είχε ανακοινώσει ότι κλείνει τον εναέριο χώρο του.
Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αναχαιτίσεις πάνω από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.
NOW: Doha, Qatar. pic.twitter.com/0KTXHMZUJt
— Clash Report (@clashreport) June 23, 2025
A battle between interceptors and incoming ballistic missiles observed in the sky over Qatar. pic.twitter.com/P91RJXPldF
— OSINTdefender (@sentdefender) June 23, 2025
JUST IN — The air fight over Kuwait right now as US and coalition forces intercept Iranian missiles.#Iran #IsraelIranConflict #Qatar pic.twitter.com/0PsNt12qQp
— TheMangoMen (@Mangomen_) June 23, 2025
Η βάση αλ Ουντεϊντ
Το Κατάρ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, την αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ . Περίπου 8.000 Αμερικανοί πολίτες ζουν εκεί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, οι ΗΠΑ μείωσαν σημαντικά τη στρατιωτική τους παρουσία στην αεροπορική βάση, μεταφέροντας σχεδόν 40 αεροσκάφη. Οι αυξημένες ανησυχίες για την ασφάλεια οδήγησαν σε περιορισμό της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις και σε αυξημένα επίπεδα συναγερμού.
Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να έχουν απομακρύνει σχεδόν 40 στρατιωτικά αεροσκάφη από την αεροπορική βάση στο Κατάρ μεταξύ 5 και 19 Ιουνίου
US Warplanes Quietly Pulled from Qatar Airbase
Satellite images analyzed by the Associated Press show an unusually empty runway at Al Udeid Air Base in Qatar, suggesting the U.S. military has redeployed many aircraft. The move follows similar naval dispersals in Bahrain, seen as… pic.twitter.com/TVqqdcGnei
— Ahmad Algohbary (@AhmadAlgohbary) June 19, 2025
Σε συναγερμό η αμερικανική βάση στη Συρία
Η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη βορειοανατολική Συρία έχει τεθεί σε πλήρη συναγερμό για μια ενδεχόμενη επίθεση από το Ιράν ή από οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, ανέφερε μια πηγή των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Η βάση του Κασράκ είναι η μία από τις δύο στην επαρχία Χασάκα όπου εδρεύουν Αμερικανοί στρατιώτες.
Ενεργοποίηση συστήματος αεράμυνας στη βάση Ain al-Assad των ΗΠΑ στο Ιράκ
Το σύστημα αεράμυνας ενεργοποιήθηκε στη στρατιωτική βάση Ain al-Assad των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, ενόψει ενδεχόμενης επίθεσης, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το Reuters τη Δευτέρα.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν την κατάσταση και δίνουν προτεραιότητα στη δημόσια ασφάλεια.
Το Μπαχρέιν από την πλευρά του κάλεσε τους κατοίκους να χρησιμοποιούν μόνο κεντρικούς οδικούς άξονες, εφόσον είναι απαραίτητο, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην περιοχή.
Με πληροφορίες από Reuters/AFP/SkyNews