
ΣΧΟΛΙΑ-ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
06/06/2025 | 14:15
Διακομματικό μπλόκο από τη Βουλγαρία, που επιμένει, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έκθεση προόδου ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Βούλγαροι πολιτικοί πίεσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καθυστερήσει την έκθεση προόδου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορώντας έναν νομοθέτη που είναι υπεύθυνος για την έκθεση ότι είναι πολύ κοντά στην υποψήφια χώρα.
Παρά τη συμφωνία μεταξύ μεγάλων πολιτικών οικογενειών για έγκριση έκθεσης για την πρόοδο που έχει σημειώσει η βαλκανική χώρα στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, οι νομοθέτες ανέβαλαν την Τετάρτη την ψηφοφορία για τα τέλη Ιουνίου.
- Και οι 17 εκπρόσωποι της Βουλγαρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέγραψαν μια επιστολή, την οποία είδε το POLITICO, καταγγέλλοντας τον Thomas Waitz, βουλευτή των Πρασίνων από την Αυστρία, υπεύθυνο για τη σύνταξη της έκθεσης.
Λένε ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας επηρέασε αδικαιολόγητα τον χειρισμό του στις διαπραγματεύσεις και ότι αγνόησε τη βία κατά της βουλγαρικής μειονότητας εκεί. Από την πλευρά του, ο Waitz είπε ότι στοχοποιείται επειδή δεν υποκύπτει στις βουλγαρικές πιέσεις.
Η Βουλγαρία έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό το δυτικό γείτονά της ότι εξωραΐζει την κοινή τους ιστορία και αρνείται τις βουλγαρικές ρίζες για τη γλώσσα και την ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας. Η Βουλγαρία χρησιμοποίησε το δικαίωμα αρνησικυρίας της για να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ περισσότερες από μία φορές, απαιτώντας συνταγματικές και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ως προϋποθέσεις για να δώσει το πράσινο φως.
Οι κατηγορίες ξεκίνησαν όταν ο Waitz δεν θέλησε να συμπράξει στην προσπάθεια Βουλγάρων ευρωβουλευτών να αποτρέψουν την αναγνώριση από το Κοινοβούλιο μιας ξεχωριστής μακεδονικής ταυτότητας στη Βόρεια Μακεδονία, είπε ο Waitz. Το θέμα κλιμακώθηκε γρήγορα στη Σόφια, με τους αξιωματούχους να πιέζουν για την πλήρη απόσυρση της έκθεσης.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τηλεφώνησε στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola ενόψει της ψηφοφορίας για να αναβάλει τη διαδικασία, σύμφωνα με τρεις κοινοβουλευτικούς βοηθούς στους οποίους δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσουν ελεύθερα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Metsola και η βουλγαρική κυβέρνηση δεν απάντησαν σε αίτημα επιβεβαίωσης ότι είχε πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο τηλεφώνημα.
- Η έκθεση που δεν ήλθε προς ψήφιση – και συμφωνήθηκε από τις τέσσερις κύριες πολιτικές ομάδες στο Κοινοβούλιο και είδε το POLITICO- περιλάμβανε στην πραγματικότητα αναφορές για την ανάγκη προστασίας της βουλγαρικής μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας από ρητορική μίσους και εγκλήματα μίσους.
Βούλγαροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγόρησαν τον Waitz ότι απέκρυψε συναντήσεις λόμπι με αξιωματούχους της Βόρειας Μακεδονίας. Το γραφείο του Waitz αρνείται οποιαδήποτε συγκεκριμένη συνεργασία με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, αν και παραδέχτηκε ότι καθυστέρησε να δηλώσει συναντήσεις σύμφωνα με τον εθελοντικό κανόνα των 30 ημερών του Κοινοβουλίου. Ήταν έτοιμος να τα δηλώσει πριν από το τέλος των διαπραγματεύσεων, ανέφερε το γραφείο. Ο Waitz είπε στο POLITICO ότι είναι συνηθισμένο να συναντά κανείς αξιωματούχους από τη χώρα για την οποία αναφέρεται η έκθεση, όχι με τη γειτονική της χώρα.
Οι Βούλγαροι πολιτικοί κάνουν ό,τι μπορούν για να ακυρώσουν την έκθεση, είπε ο Waitz, «συμπεριλαμβανομένων εκστρατειών συκοφαντικής δυσφήμισης, ψεύτικων κατηγοριών για διαφθορά, ψεύτικων κατηγοριών για μεροληψία».
Έδειξε στο POLITICO πολλά απειλητικά μηνύματα που έλαβε μετά τη διαρροή του αριθμού του τηλεφώνου του σε βουλγάρικους ακροδεξιούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εκστρατείες συκοφαντίας, είπε, προσπαθούν «να επιβραδύνουν τη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ».
Politico [Bulgaria disrupts European Parliament’s bill on North Macedonia EU accession]