weather symbol
29
ΣΑΒ 14/6/25 | 12:45
epa12173746 Missiles launched from Iran as seen over Jerusalem, 13 June 2025. Israel’s military has identified missiles being launched from Iran towards the territory of Israel in retaliation following overnight airstrikes on Iranian targets. EPA/ATEF SAFADI

Κατά κύματα τα ιρανικά αντίποινα: Εκατοντάδες βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον του Ισραήλ – Εκρήξεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ – Μέσα στα καταφύγια ή κοντά σ’ αυτά οι πολίτες [videos]

Εκατοντάδες βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ, κατά τουλάχιστον τρία κύματα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι υπουργοί του και οι αρχηγοί των υπηρεσιών ασφαλείας, συνεδρίαζαν μετά το δεύτερο κύμα σε υπόγειο καταφύγιο για να εξετάσουν την αντίδραση του Ισραήλ, στα ιρανικά αντίποινα, μετέδωσε το ισραηλινό Channel 12, ενώ αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι  αμερικανικός στρατός βοήθησε να καταρριφθούν ιρανικοί πύραυλοι που κατευθύνονταν στο Ισραήλ.

Την αποκάλυψη έκαναν δυο Αμερικανοί αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, και οι οποίοι δεν έδωσαν άλλες διευκρινίσεις, όπως αν συμμετείχαν στις επιχειρήσεις μαχητικά αεροσκάφη ή πολεμικά πλοία.

Παράλληλα, έγινε γνωστό λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε απόψε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως επίσης με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, τον Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός αρχικά έκανε λόγο για «δεκάδες» ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους που κατευθύνονται στο ισραηλινό έδαφος, τονίζοντας πως το σύνολο της χώρας δέχεται επίθεση. Μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος βαλλιστικών πυραύλων, ο IDF ανακοίνωσε ότι  το Ιράν έχει εκτοξεύσει περίπου 150 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ σε δύο μπαράζ επιθέσεων.

Ωστόσο μετά και το τρίτο κύμα ο ισραηλινος στρατός, ανακοίνωσε ότι ο Ιράν εκτόξευσε λιγότερους από 100 πυραύλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είτε αναχαιτίστηκαν είτε δεν πέτυχαν τον στόχο τους. Ένας «περιορισμένος αριθμός» κτιρίων έχει υποστεί ζημιές, κυρίως λόγω των θραυσμάτων από τους πυραύλους που αναχαιτίστηκαν, είπε ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του στρατού, Αβισάι Αντράε, σε μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Έχουν αναφερθεί εννέα σημεία πρόσκρουσης, με περίπου 15 τραυματίες, οι περισσότεροι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με γιατρούς.

  • Η ισραηλινή πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι οι ομάδες της επενέβησαν σε πολλά «σημαντικά» συμβάντα απόψε το βράδυ, μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση.Το κυριότερο από αυτά ήταν η διάσωση ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί σε έναν ουρανοξύστη.

«Οι πυροσβέστες επενέβησαν σε πολλά σημαντικά συμβάντα, ιδίως στην περιοχή του Νταν», γύρω από το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στον ουρανοξύστη επενέβησαν για να σώσουν κάποιους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί και για να σβήσουν μια πυρκαγιά. Επίσης, επενέβησαν σε δύο άλλα σημεία όπου είχαν προκληθεί ζημιές.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουγαν πολλές, σφοδρές εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ, ενώ αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιέχουν βίντεο με πυραύλους να πέφτουν μέσα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

Λίγο πριν την εκδήλωση των ιρανικών αντιποίνων, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο  ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι το Ισραήλ «κήρυξε τον πόλεμο» και η Τεχεράνη «δεν θα κλείσει τα μάτια». Η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα οδηγήσει το Ισραήλ «στην καταστροφή του», πρόσθεσε.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δεκάδων στόχων στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Irna, καταρρίφθηκαν δύο ισραηλινά μαχητικά. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο σε ποια περιοχή έγινε αυτό. H κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι καταρρίφθηκε «τουλάχιστον ένα» μαχητικό και ότι ο πιλότος του έχει τεθεί υπό κράτηση.

  • Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters, «η εκδίκησή μας μόλις άρχισε, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για τους φόνους των διοικητών, των επιστημόνων μας και των πολιτών. Πουθενά στο Ισραήλ δεν θα υπάρχει ασφάλεια, η εκδίκησή μας θα είναι οδυνηρή».

Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα μετά από τις πρώτες εκρήξεις, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις συνεχίζονται και ότι άλλο ένα χτύπημα επίκειται καθώς δεκάδες πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ.

Στον ουρανό του Τελ Αβίβ διακρίνονταν ένα πυκνό νέφος καπνού μετά τις πρώτες πυραυλικές εκτοξεύσεις.

Οι σειρήνες είχαν ηχήσει νωρίτερα απόψε στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ αφού ο στρατός ανακοίνωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Ο στρατός κάλεσε τους κατοίκους να κατευθυνθούν στα καταφύγια και ανέφερε ότι είναι σε εγρήγορση για να αναχαιτίσει την «απειλή».

 

Γύρω στις 22.15 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος] ο Ισραηλινός στρατός ενημέρωσε τους πολίτες ότι μπορούν να φύγουν από τα καταφύγια, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε αυτά, μέχρι νεωτέρας.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Jerusalem Post

ΔιαβάστεΕπίσης